Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Tekst toevoegen in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Ook nieuw in Picasa3 is de mogelijkheid om tekst op een foto te plaatsen zodat je daarvoor niet meer naar een ander programma hoeft uit te wijken. Dat zullen velen op prijs stellen.

Opmerking: tekst op een foto is wat anders dan tekst onder een foto. Dit laatste valt onder “bijschriften” of “onderschriften” en die zijn alleen onder bepaalde omstandigheden zichtbaar.De toepassingsmogelijkheden daarvan zijn legio (bijvoorbeeld fotografische wenskaarten), maar nu wil ik de onderstaande foto gebruiken als openingsdia voor een mooie serie oude en nieuwe foto’s van mijn geboorteplaats:

picasa3 snelgids tekst-toevoegen 1

Zoals gewoonlijk moet je dan de betreffende foto in het bewerkingsvenster openen en na de gebruikelijke bewerkingen (die je waarschijnlijk al eerder had uitgevoerd), maak je dan een kopiebestand (via Bestand>Een kopie opslaan), omdat je dezelfde foto waarschijnlijk ook zonder tekst in die fotoserie wilt gebruiken.

Vervolgens klik je dan op de rood omcirkelde knop Tekst in het linker paneeltje, zodat het onderstaande werkbeeld zichtbaar wordt: 

picasa3 snelgids tekst-toevoegen 2

Ongeacht de vele instelmogelijkheden in het linker paneel, kun je nu meteen een korte tekst gaan typen. Die tekst verschijnt dat in een kader met een centrale cirkel. Rechts daarvan zie je een rode stip waaraan je met de muis kunt trekken om het tekstkader te vergroten en te draaien. Maar je kunt het kader ook verslepen en hieronder heb ik het in de lucht geplaatst:

picasa3 snelgids tekst-toevoegen 3

Met de vele mogelijkheden aan de linkerkant kun je de vormgeving van de letters aanpassen en dat leer je alleen maar door te experimenteren, net zolang totdat je tevreden bent. Dan klik je links op Toepassen en zie je het resultaat: 

picasa3 snelgids tekst-toevoegen 4

Je ziet dan ook dat er naast de knop Tekst een vinkje is verschenen dat je aan en uit kunt klikken om de tekst (tijdelijk) onzichtbaar te maken. Dus die tekst staat als het ware op een transparante folie die over de foto ligt en blijft dus altijd aanpasbaar, want als je weer op de knop Tekst klikt en vervolgens op de tekst zelf, kun je alles doen wat je wilt en dat betekent ook dat je de tekst weer kunt verwijderen.

Opmerking 1: in Picasa 3.8 is dit vinkje onder de nieuwe knop voor Picnik zoek geraakt en vooralsnog niet verplaatst naar het tekstpaneel. Dus tijdelijk verbergen is nu onmogelijk.

Opmerking 2: zoals altijd zie dan links dat je de laatst uitgevoerde correctie ongedaan kunt maken en omdat je niets hoeft op te slaan, kan dat in de toekomst ook nog. Zie Opslaan.

In de Picasa handleiding vind je bij Tekst toevoegen nog meer informatie en leuke tips. 

Opmerking: deze functie is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Meer over fotografie en foto producten:

Bierviltjes bedrukken - Je eigen foto op een bierviltje.
Workshop natuurfotografie - Leer goede natuurfoto's maken.
Panasonic camera's - overzicht digitale camera's van Panasonic.
Canon camera's - overzicht digitale fotocamera's van Canon.
8 mm film op DVD - 8 mm smalfilm naar DVD digitaliseren.
Hema fotoservice app - iPad app voor afdrukken foto's.
Fotografie opleiding - overzicht van fotografie opleidingen.
Trouwkaart met eigen foto - stijlvolle trouwkaarten online bestellen.
MBO opleiding fotografie - MBO fotografie niveau 4 (AV productie).
Sony camera's - overzicht Sony digitale camera's.

Leveranciers van fotoboeken

Als je er voor kiest om een fotoboek te maken, heb je weer een volgend probleem. Het is erg leuk om een eigen fotoboek te maken. Maar waar bestel je een mooi fotoboek? Op de volgende pagina staan de tien belangrijkste leveranciers van fotoboeken op een rijtje.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Portretfotografie tipsPortretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot
Webprint fotoserviceWebprint fotoservice - smartphone case - puzzel met foto
Fotopapier bestellenFotopapier - A3 glossy of mat fotopapier voor foto afdrukken