Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Groepsfoto maken
Fotoshoot tips
Insecten fotograferen

Software
Beheer van foto's
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Fotograaf gezocht

Contact
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
 
 
 

Groepsfoto's

Groepsfoto maken - tips voor een leuke groepsfoto

Waarschijnlijk kent u vast de 'plaatjes'; van vroeger. Netjes naast elkaar. Handen over elkaar. Geen lach te bekennen. Dat waren de groepsfoto's van toen. Fotografie is ook aan 'mode' onderhevig. Tegenwoordig is het toch wat 'losser'.

Als je een groepsfoto wilt maken, (bijvoorbeeld bij een bruidsreportage) zorg dan in elk geval voor goed licht. Als de zon fel schijnt is een schaduwplek bijvoorbeeld onder hoge bomen aan te bevelen.

 

 

Groepsfoto kinderen - tips    


Je kunt iets neerzetten/zoeken waardoor er hoogteverschil kan zijn in de foto. Denk bijv. aan een stoel, 2 kleine stoeltjes voor kids, een boomstronk in het bos. Er kunnen mensen zitten, staan, hurken enz. Hierdoor krijg je dynamiek in je foto.

 

 

tips groepsfoto gezin

En verder is het prettig als mensen zich op hun gemak voelen. Een geintje, een praatje kan het ijs al snel breken. Zo krijg je namelijk de meest ontspannen foto's. Maak rustig tijdens het foto's maken een opmerking: 'er kijken nog een paar mensen erg boos, dat staat niet leuk op de foto' dan gaat bijv. de groep vanzelf lachen. En gewoon tijdens opmerkingen doorklikken.

Zwart wit groepsfoto - enkele tips

Het kan belangrijk zijn te weten waar de foto voor gebruikt gaat worden. Gaat het echt om de hele groep en moeten benen enz. Er ook op staan, of gaat het juist om een spontane 'koppenfoto'. Bij de laatste kun je meer op de gezichten focussen.

Groepsfoto broers - zussen

Stel: opa en oma zijn zoveel jaar getrouwd en de hele groep gaat op de foto. Je kunt opa en oma of aan de zijkant zetten, of de groep om opa en oma opbouwen. Dus je begint met hen en dan bouw je eigenlijk de groep in elkaar.
Een belangrijke regel hier is: 'lange mensen achteraan, kortere mensen naar voren'.

Groepsfoto tips

Persoonlijk maak ik altijd een heel aantal foto's van groepen. Je zult zien dat 'ogen dicht' een veelvoorkomend verschijnsel is. En als je wat meer foto's maakt, vergroot je de kans dat iedereen er leuk op staat! Vooral met kleine kinderen en baby's is het lastig om een foto in één keer goed te krijgen. Er staat op deze site een uitgebreid artikel met tips voor goede baby foto's. Het fotograferen van baby's is namelijk een kunst op zich.

Veel succes!

 

 

Levendige groepsfoto

   

 

 

Groepsfoto bewerken

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom wil je hem naderhand wellicht bewerken. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site. 

Portretfotografie en meer

Kijk ook eens bij de informatie over digitale camera's of bij de tips voor portretfotografie. Wil je professioneel aan de slag met fotografie? Dan is een fotografie opleiding wellicht iets voor je.

Vriendinnen fotoshoot

Een speciale variant van groepsfotografie is een fotoshoot met vriendinnen. Dat kan bijvoorbeeld in het kader van een vrijgezellenfeestje. Maar sowieso is het leuk om je als vriendinnen te laten fotograferen. Kijk eens bij de fotoshoot tips voor meer informatie.

Groepsfoto op canvas doek, een leuk verjaardagscadeau

Bij elke verjaardag weer de vraag wat je moet geven? Je eigen foto op canvas: het leukste verjaardagscadeau om te geven en te krijgen! Verras voortaan familie en vrienden met de mooiste foto's op canvas. Hierdoor heb je altijd weer een uniek en persoonlijk verjaardagscadeau.

Foto cadeau

Heb je een mooie fotoshoot met een groep of familie gehad met prachtige resultaten? In de basiscursus fotografie lees je meer mogelijkheden om foto's te verwerken tot een prachtig fotocadeau. Verras er jezelf of een van je geliefden mee!


Meer over dit onderwerp

PersonenPersonen in Picasa - gezichtsherkenning
F filter -> firewireFilter camera - firewire - uitleg begrippen camera
Histogram informatieHistogram tips: het histogram geeft veel informatie over uw foto