Algemeen
Picasa downloaden
Foto's pimpen - pimp je foto's of profiel
Resolutie van foto's

Bewerken - basis
Foto bewerken

Bewerken - afstellen
Foto van foto

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia maken
Zwart-wit maken
Kleur en tint
Focus zwart wit

Presenteren
Dia presentatie
Filmpjes maken

Photoshop
Adobe lightroom tutorial
Photoshop foto uitknippen

Verder kijken
Foto begrippen
Links over foto bewerken
Fotoprogramma gratis downloaden - www.picasa.nl
Wallpaper achtergronden
Gratis fotoprogramma downloaden
 
Picasa 3 downloaden
Digitale camera
Objectieven
Cursus fotografie
Natuurfotografie
Picasa 4

Resolutie van foto's

Resolutie van foto's

Pixels

Een scanner en een digitale camera werken op een andere manier. In de scanner staan de pixels op één lijn (bijvoorbeeld 2400 pixels per inch) en het document wordt lijn voor lijn ingelezen. Een digitale camera heeft een rechthoekige sensor (bijvoorbeeld 2000x3000 pixels) en fotografeert of leest het onderwerp in één keer.

Optische resolutie

De flatbedscanner in het fotolab bijvoorbeeld heeft in theorie een optische resolutie van 2400x4800 pixels. In praktijk is dit echter minder. Hiermee zouden dus documenten en afbeeldingen (maximumformaat A4) met een factor 8 vergroot kunnen worden. Hoe komt dat? Om een kwaliteitsvolle foto af te drukken is een resolutie nodig van 300 dpi (punten/dots per inch) nodig. 2400 dpi (scanner) delen door 300 dpi (printkwaliteit) geeft 8. Een foto van 10 x 15 cm bijvoorbeeld kan in theorie gereproduceerd worden op fotokwaliteit op formaat 80 x120 cm. In praktijk verliest dit beeld veel van zijn kwaliteit door de hoge vergroting. De kwaliteit van het origineel is bepalend voor de kwaliteit van de reproductie. Hoe meer het beeld wordt vergroot, hoe meer er kwaliteitsverlies optreedt. Kaarten, lijn- en pentekeningen kunnen echter sterker vergroot worden dan gewone foto's.

Digitale camera

Een digitale camera werkt zoals een gewoon fototoestel. De camera blijft steeds dezelfde resolutie behouden, onafhankelijk van de grootte van het onderwerp. Voor de digitale camera van het fotolab betekent dat 2000x3000 pixels; of 6 miljoen pixels of een bestand van ongeveer 18 Mb. Of je nu een kleine munt of een grote poster fotografeert, het bestand blijft steeds even groot. Enkel de afstand van het onderwerp tot de sensor verandert.

Resolutie scanner

Een scanner heeft een optische resolutie en een geïnterpoleerde resolutie. De optische resolutie is de resolutie die de scanner hardwarematig kan genereren. De geïnterpoleerde resolutie is groter dan de optische resolutie en wordt softwarematig gegenereerd. Die interpolatie doet hij door via software virtuele pixels tussen twee optische pixels in te plaatsen. De optische resolutie is bijvoorbeeld 2400 pixels, de geïnterpoleerde resolutie is bijvoorbeeld 4800 of 9600 pixels. Bij een sterke interpolatie vermindert de beeldkwaliteit drastisch.

Welke resolutie heb je nodig om een beeld te printen of voor een schermpresentatie? 

Resolutie

Resolutie is een technische term. Welke resolutie een beeld ook heeft, op je scherm heeft een verschillende resolutie geen effect. Elke pixel in je beeld komt overeen met een pixel van je scherm. Resolutie is belangrijk als je een beeld wilt afdrukken. Zie ook DPI.

Fotokwaliteit foto poster

Om een digitaal bestand te drukken op fotokwaliteit heb je een resolutie nodig van 300 PPI (punten per inch), onafhankelijk van de grootte van het beeld. Een beeld van 10 x 15 cm (of 4x6 inch) heeft een resolutie van 1200 x 1800 pixels (4x300 ppi en 6x300 ppi). Een beeld van 20x25 cm (of 8x10 inch) heeft een resolutie van 2400x3000 pixels (8x300 ppi en 10x300 ppi). Als je een digitaal bestand groot wilt afdrukken, moet het origineel op hoge resolutie ingescand worden. Als je een beeld heel groot wilt afdrukken, A3 of groter, dan mag de resolutie minder zijn, bijvoorbeeld 240 dpi of 200 dpi. Grote foto's worden van op een grotere afstand bekeken en hierdoor is het lager aantal punten (ppi) niet meer zichtbaar.Fotografie - resolutie van afdrukken

Powerpoint en schermpresentaties

Een bestand bestemd voor schermpresentatie, bijvoorbeeld voor PowerPoint, is veel kleiner met een resolutie van 72 dpi. Een scherm van 17 inch heeft een resolutie van 1024x768 pixels. Is een digitaal beeld enkel bestemd voor schermpresentatie, dan kan het op lage resolutie ingescand worden. Dit bestand is te klein om een afdruk op fotokwaliteit te maken.

Resolutie digitale camera

Zoals eerder vermeld heeft een digitale camera bijvoorbeeld een resolutie van 2000x3000 pixels of een bestandsgrootte van ongeveer 18 Mb. Dit is voldoende om een kwaliteitsvolle A4 afdruk te maken. Doordat de kwaliteit van een digitaal beeld zo goed is (geen korrel van de film) kun je het beeld vergroten tot A3 formaat of zelfs groter.

Printers

Printers waarmee foto's afgedrukt worden, hebben meestal een resolutie die hoger ligt dan 300 dpi, bijvoorbeeld 1280 dpi of 2400 dpi. Het is niet nodig om beelden op die hoge resolutie te printen; 300 dpi is meer dan voldoende. Een kleurenprinter heeft meestal 4 inkttanks. De betere printers hebben er zelfs 6, 7 of 8. Deel de resolutie van de printer, bijvoorbeeld 1280 dpi, door het aantal inkttanks, bijvoorbeeld voor deze printer 4, en het resultaat komt veelal in de buurt van 300 dpi; hier 320 dpi. De opgegeven resolutie van de printer is dus de som van de resolutie per inkttank. Vandaar dat het niet nodig is om op een hogere resolutie te printen.

Resolutie begrippen

Resolutie; hoge resolutie; resoluties; resolutie foto; resolutie aanpassen; resolutie foto's; welke resolutie; beste resolutie foto poster; digitale resolutie; resolutie pixels.

Foto tips

Kiezen van de juiste Canon foto camera.
Je mooiste foto kun je op fotobehang laten afdrukken.
Oude 8mm film digitaliseren voor een up to date film archief.
Welk fotopapier is het meest geschikt voor je afdrukken?
Elke maand een interessant fotomagazine in de brievenbus?
Een mooie ingelijste fotocollage blijf je naar kijken!
Oude dia's digitaliseren kan met een diascanner.
Je foto bewerken kan met bijvoorbeeld Photoshop.

Foto bewerken App - top 5 foto Apps

Veel foto's worden tegenwoordig gemaakt met een smartphone of tablet. En dan wil je natuurlijk gemakkelijk de foto's bewerken voordat je ze met je vrienden deelt op Instagram of Facebook. Het bewerken van een foto kan gemakkelijk met een foto App zoals de Instagram App of Afterlight.


Meer over dit onderwerp

Links over camera'sDigitale camera kopen: in webwinkel bestellen
Fotoshoot tipsFotoshoot - tips vriendinnen- baby of kinderfeestje fotoshoot
ScherpstellenGoed scherpstellen zorgt voor haarscherpe foto's!