Algemeen
Picasa downloaden
Foto's pimpen - pimp je foto's of profiel
Resolutie van foto's

Bewerken - basis
Foto bewerken

Bewerken - afstellen
Foto van foto

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia maken
Zwart-wit maken
Kleur en tint
Focus zwart wit

Presenteren
Dia presentatie
Filmpjes maken

Photoshop
Adobe lightroom tutorial
Photoshop foto uitknippen

Verder kijken
Foto begrippen
Links over foto bewerken
Fotoprogramma gratis downloaden - www.picasa.nl
Wallpaper achtergronden
Gratis fotoprogramma downloaden
 
Picasa 3 downloaden
Digitale camera
Objectieven
Cursus fotografie
Natuurfotografie
Picasa 4

Foto bewerken

Bewerken digitale foto
Bewerken digitale foto
 
Bewerken digitale foto
 
Bewerken digitale foto
 

Wegwijs in het bewerken van digitale foto’s

We zijn in een digitaal tijdperk beland waar in de nabewerking van digitale foto’s binnen ieders bereik ligt. Iedereen kan het bewerken van foto’s gemakkelijk thuis leren en het hoeft niets te kosten. Beschik je over een digitale fotocamera en een computer met internetverbinding, dan kun je er vandaag nog mee aan de slag! We maken je hier graag wegwijs in het bewerken van digitale foto’s.

Welke gratis fotosoftware gebruiken?

Met behulp van fotosoftware kun je gemakkelijk je digitale foto’s beheren en bewerken. Je kunt online foto's bewerken en veel fotoprogramma’s vinden die je gratis kunt downloaden. De meeste programma’s beschikken over dezelfde basisfuncties, die ideaal zijn voor een eerste kennismaking met de digitale nabewerking van foto’s.

Picasa, Photoshop, GIMP

Google biedt bijvoorbeeld het gebruiksvriendelijke fotoprogramma Picasa aan. Adobe, bekend vanwege zijn professionele bewerkingsprogramma’s voor digitale foto’s, heeft ook een eenvoudige gratis versie van deze software, namelijk Adobe Photoshop Album Starter. Andere veelgebruikte programma’s zijn GIMP, PhotoPlus 6 en PixIr.

De belangrijkste basisbewerkingen

Binnen de bovengenoemde programma’s voor digitale fotobewerking vind je de belangrijkste basisfuncties. We zullen hier kort enkele basisfuncties voor digitale nabewerking behandelen:

Uitsnede aanpassen met crop-functie

Je kunt de uitsnede van een foto gemakkelijk aanpassen met de crop-functie. Je kunt hiermee een overbodig gedeelte of storende elementen wegsnijden. Selecteer de crop-functie en maak hiermee een kader rond de foto. Je kunt de hoeken gemakkelijk meer naar binnen of naar buiten slepen om de uitsnede te krijgen die je wenst.

Kleur, contrast en helderheid

Bewerkingsprogramma’s bevatten functies om de kleur, het contrast en de helderheid van foto’s aan te passen. Voor eenvoudige aanpassingen volstaan de RGB-kanalen. Met behulp van schuifbalken kun je de mate van verzadiging van de kleuren rood, groen en blauw in je foto regelen.

Ook het contrast en de helderheid kun je via vergelijkbare balkjes aanpassen. De meeste bewerkingsprogramma’s hebben ook speciale filters waarmee je kunt experimenteren, bijvoorbeeld een filter waarmee een foto de uitstraling van een schilderij krijgt.

Rode ogen reductie

Rode ogen op een foto kunnen het totaalbeeld flink verstoren. De meeste fotoprogramma’s hebben daarom een functie waarmee rode ogen gereduceerd kunnen worden. Deze functie kopieert het gebied rondom de rode ogen en plakt dit als een laagje over de plek met de rode ogen.

Tips voor het opslaan van digitale foto’s

Sla je digitale foto’s niet alleen op de harde schijf van je computer op, maar zorg altijd voor een back-up. Mocht je harde schijf kapotgaan, dan ben je je foto’s niet kwijt. Maak een back-up op een andere externe of interne harde schijf of brandt ze op een dvd’tje.

Goed ordenen

Zorg voor een overzichtelijke database door je foto’s een duidelijke naam te geven en door ze op een systematische manier op te slaan. Stel een overzicht op met behulp van een spreadsheet in Excel met de naam van de foto’s en de locatie waar je de foto’s hebt opgeslagen. Zo kun je je foto’s gemakkelijk terugvinden.

BELANGRIJK: sla een bewerkte foto altijd op via ‘Opslaan als’ en niet via ‘Opslaan’. Op deze manier blijft de originele foto behouden.

Je verder verdiepen in fotografie

Heb je de smaak te pakken om wil je je verder verdiepen in de wondere wereld van fotografie? Dan is een cursus fotografie bij Wijss zeker het overwegen waard!


Meer over dit onderwerp

Video fotoboekVideo fotoboek - MyPhotoFun biedt fotoboek met video
Fotowedstrijd natuurFotowedstrijd natuur - waar let je op bij een natuurfoto wedstrijd?
Cursus Adobe LightroomCursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus