Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Groepsfoto maken
Fotoshoot tips
Insecten fotograferen

Software
Beheer van foto's
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Fotograaf gezocht

Contact
Artikel schrijven
Link aanvragen
 

Makeover fotoshoot

 

Portretfotografie fotoshoot

Vriendinnen fotoshoot

Familieportret fotoshoot

Kinderfeestje fotoshoot

Zwart wit portretfotografie fotoshoot

 Alle foto's op deze pagina zijn van Karakteristiek fotografie
 

Fotoshoot tips en ideeën

Tips voor een professionele fotoshoot

Een fotoshoot is niet gratis en doe je niet elke dag. Daarom wil je er natuurlijk het maximale uit halen. En sowieso wil je op z'n voordeligs op de foto. Daarom op deze pagina een aantal tips en ideeën voor een mooie fotoshoot.

De voorbereiding van een fotoshoot is nogal afhankelijk van wat voor fotoshoot je wilt. Hieronder worden enkele veel voorkomende fotoshoots beschreven.

Makeover fotoshoot

Bedenk op welke manieren en in welke poses je op de foto wilt. Wil je een fotoshoot van jezelf alleen, bekijk dan bijvoorbeeld een aantal modetijdschriften zoals van Wehkamp of Neckerman. Je doet dan ideeën voor de fotoshoot op en je kunt dan een aantal mooie poses uitzoeken waarin je gefotografeerd wilt worden.

Kinderfeestje fotoshoot

Wil je een fotoshoot van een kinderfeestje, dan vergt dat ook de nodige voorbereiding. Bedenk dan welke onderdelen van het kinderfeestje gefotografeerd moeten worden. Waar doe je de groepsfoto en weet je al een leuke opstelling?

Je kunt ook een fotoshoot van een kinderfeestje bij een fotograaf laten verzorgen. Dan ben je echter wel ongeveer anderhalf uur bij de fotograaf aanwezig. Hou daar rekening mee bij de planning van het kinderfeest.

Vriendinnen fotoshoot

Wat is er leuker dan met je vriendinnen op de foto? Een herinnering voor later met de leukste mensen om je heen. Een vriendinnen fotoshoot wordt ook vaak gedaan als activiteit tijdens een vrijgezellenfeest.

Je kunt een vriendinnen fotoshoot het beste combineren met een leuke activiteit. Je kunt de fotosessies dan afwisselen met deze activiteit of tijdens bijvoorbeeld een workshop ook foto's laten maken. Foto's zijn vaak het mooist als mensen ontspannen gefotografeerd worden. Tijdens een workshop of andere activiteit is de aandacht van de fotograaf afgeleid en dat geeft mooie resultaten.

Glamour

Een glamour fotoshoot is eigenlijk een makeover fotoshoot die qua uitstraling heel veel glamour laat zien. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat je over voldoende kleding beschikt. Wil je dit in een groepje doen, bijvoorbeeld met vriendinnen, dan heb je best veel kleding nodig. Kleding huren wordt dan al snel noodzakelijk.

Cadeaubon

Het is een leuk idee om iemand een cadeaubon voor een fotoshoot te geven. Bijvoorbeeld bij een jubileum of bij een andere belangrijke gebeurtenis. Als je iemand een fotoshoot cadeau geeft, doe je hem of haar een leuke belevenis met een jarenlange herinnering cadeau.

Houd er bij het geven van een cadeaubon rekening mee dat je ook geld reserveerd voor de afdrukken of de verwerking. Bijvoorbeeld de mooiste foto op canvas geprint. Dan zorg je er voor dat de persoon die het cadeau krijgt, niet met een kostenpost achteraf opgescheept zit.

Ideeën fotoshoot poses

Ben je van plan om een fotoshoot af te spreken, denk dan vooraf na over de poses die je gefotografeerd wilt hebben. Dat geldt voor alle vormen van fotoshoots: kinderfeestjes-, vriendinnen- en glamour fotoshoots.

Je kunt je vaak op internet wel oriënteren over leuke poses of ideeën voor een opstelling opdoen. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Zorg er wel voor dat je niet te ver afgaat van wat je gewend bent. Een houding of pose moet wel bij je persoonlijkheid passen.

Hobby of instrument

Als je een zelfportret wilt laten maken, dan is het wellicht een idee om je te laten fotograferen met een object dat je dierbaar is. Of bijvoorbeeld een instrument dat je bespeelt. Het maakt een foto veel interessanter. Daarbij komt dat jij je doorgaans op je gemak voelt bij je geliefde voorwerp of instrument. Dat komt de kwaliteit van de foto zeker ten goede.

Ken je iemand die een oldtimer of limousine heeft? Wellicht is het een idee om een fotosessie bij een dergelijke auto te doen. Het kan een mooie opwaardering van de fotoreportage zijn.

Gratis of goedkope fotoshoot

Het is natuurlijk leuk als je een gratis fotoshoot wordt aangeboden. Of misschien weet je een adresje voor een hele goedkope fotoshoot. Bedenk echter wel dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Een professionele fotograaf heeft meestal genoeg werk en zal niet zo snel een fotoshoot gratis weggeven.

En met een beetje pech heeft een fotograaf die een goedkope fotoshoot aanbiedt hele bedenkelijke redenen om jouw op de foto te zetten.

Fotografen

Wil je een fotograaf of fotografe in jouw regio die een mooie fotosessie voor je kan verzorgen? Kijk dan op de pagina met professionele fotografen op deze site. Ook elders op deze pagina tref je verwijzingen aan naar goede fotografen die een fotoshoot voor je kunnen verzorgen.

Portretfotografie

Een mooie fotoshoot van jou alleen valt onder de noemer portretfotografie. Daar komt voor een fotograaf ook van alles bij kijken. Bij goede portretfotografie komt de eigenheid en het karakter van het model helemaal uit de verf. Het gaat dan meer om de persoonlijkheid van het model en niet zozeer om het lichaam. Een lichaam wordt na een tijd lelijker, maar een persoonlijkheid wordt juist mooier bij het ouder worden. Op deze site tref je veel tips aan voor goede portretfotografie.

Kinderfotografie

Kinderen fotograferen is een vak apart. Niet elke fotograaf heeft dat in de vingers. Maar het valt te leren. Je moet alleen op een aantal zaken letten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de tips voor kinderfotografie. Ben je van plan om voor een kinderfeestje een fotoshoot te organiseren, dan heb je wellicht iets aan deze foto tips.

Baby foto's op locatie

Baby's en peuters zijn nogal gevoelig voor de omgeving waarin ze gefotografeerd worden. Je baby of jonge kind meenemen naar een fotostudio is daarom niet altijd de juiste keuze. Kies er daarom voor om de fotograaf naar je huis te laten komen, zodat de fotosessie in een vertrouwde omgeving kan plaatsvinden. Kijk eens bij de tips voor mooie baby foto's voor meer informatie over het fotograferen van baby's.

Fotogalerie

Wil je inspiratie voor een leuke en unieke fotosessie? Dan is het misschien aardig om eens een fotogalerie te bezoeken. Je komt dan in de sfeer van de kunstfotografie. Wellicht doe je er goede ideeën op voor je eigen fotoshoot. Kijk ook eens bij de informatie over het bewerken van een foto.

Familieportret

Heb je een keer een familiedag of een jubileum met de hele familie? Nodig een fotograaf uit om een aantal unieke momenten vast te leggen en om een mooie fotoreportage te maken. Op zo'n dag is iedereen vaak netjes gekleed en in opperbeste stemming. Een mooie fotoreportage met een prachtig familieportret als herinnering maken de feestdag helemaal áf! Denk wel vooraf na over een mogelijke opstelling voor het familieportret.

Bruidsfotografie

Een fotoreportage op een bruiloft is feitelijk ook een fotoshoot. Alleen dan een hele uitgebreide variant. De keuze van een bruidsfotograaf is daarbij wel belangrijk Kijk eens bij de tips die we daarvoor geven op deze website. En je kunt bij zo'n beslissing ook wel een aantal tips voor bruidsfotografie gebruiken.

Foto cadeau

Heb je een mooie fotoshoot gehad met prachtige resultaten? Dan is een mooie canvas print wellicht een goed idee. In de basiscursus fotografie lees je meer mogelijkheden om foto's te verwerken tot een prachtig fotocadeau. Verras er jezelf of een van je geliefden mee!


Meer over dit onderwerp

Mobile-scope lensMobile-scope lens - Mobiele telefoon lens
W witbalans -> webcamWarme kleuren, Webcam Witbalans Witpunt
Tips fotoboek makenFotoboek maken tips