Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
meisje aan het strand
Poesje zwart wit
 

bloem

 
golven

Foto's: Karakteristiek fotografie

Opslag van foto's

Digitale foto's kan je op allerlei manieren bewaren. Het is een beetje afhankelijk van je financiële mogelijkheden en van wat je met je foto's wilt welke opslagmogelijkheid je kiest. De foto's branden op CD of DVD wordt het meest gedaan. Tegenwoordig is online opslag ook een goede optie.

Foto's opslaan

De vroeger zo noodzakelijke stap van het printen is tegenwoordig niet altijd meer nodig. Je kan, dankzij de digitale fotografie en de verwerking ervan jouw beelden de hele wereld rondzenden zonder dat er een afdruk, laat staan een postzegel aan te pas komt.

Voor het kunnen opslaan van de beelden op de harde schijf van jouw computer zijn er redelijk eenvoudige softwareprogramma's beschikbaar in de handel. De meeste computers bevatten bij aankoop zo'n programma.

Opslagmogelijkheden

De goedkoopste vorm van opslaan is de compact disk. Die zorgt ervoor dat de beelden zonder verlies in kwaliteit opgeslagen worden en dat de harde schijf van de computer ontlast wordt. Digitale beelden nemen namelijk nogal wat ruimte in, variërend tot enkele megabytes per beeld bij reeds gecomprimeerde jpg-bestanden. Bovendien vraagt beeldbewerking nog meer geheugen, want een bewerkte foto op A4 formaat kan dan gemakkelijk 25 MB in beslag nemen.
Daarom is een opslagmogelijkheid buiten de computer wenselijk. Het beste alternatief zijn de CD-R's en DVD's, die vooral voor die doeleinden aangewend worden.

Reservekopieën

Iedereen heeft er wel eens op gescholden. Computers zijn bijzonder handige dingen, maar er kan wel eens iets mislopen. Soms door jezelf ('oeps, mijn beeld is weg') en soms door een crash. Redenen te over om regelmatig reservekopieën te maken. Die bewaar je uiteraard niet op de computer maar extern op cd of dvd. Omdat er voortdurend foto's bijkomen, is dit niet een onderwerp dat je mag verwaarlozen en een programma zoals Picasa (zie onderaan) kan je daarbij uitstekend helpen (zie Foto's veiligstellen in Picasa).

Archivering en backup

Bij het archiveren van de beelden is het bijzonder handig om systematisch te werk te gaan. Breng de foto's onder in groepen (die ene bepaalde vakantie, het avondje uit, het trouwfeest, ...) en nummer iedere foto afzonderlijk, volgens een logische volgorde. Archiveringsprogramma's maken het beheer van de beelden eenvoudig. Met behulp van die programma's kan je foto's bekijken, sorteren en catalogiseren. Er zijn heel wat verschillende soorten programma's te koop. Let er bij aanschaf op dat ze compatibel zijn met het besturingssysteem van de computer, informatie kunnen toevoegen, snel kunnen zoeken naar de gewenste beelden en alle bestandsformaten kunnen lezen die je gebruikt.

Bestandsformaten

Een bestandsformaat (eigenlijk: bestandstypen) is gemakkelijk te herkennen: ze wordt weergegeven door middel van een achtervoegsel achter de bestandsnaam. Er zijn een aantal soorten waarmee een fotograaf normaal gezien werkt:
.jpg - opslag met compressie (het meest gebruikte formaat)
.tif - opslag zonder compressie
.pic - opslag uitsluitend voor Mac (Apple)
.bmp - standaardformaat voor Windows
.psd - het formaat voor Photoshop
.pcd - eigen formaat van Kodak foto-cd's
.gif - vooral voor kleine (bewegende) illustraties
.eps - wordt gebruikt voor printeroutput
.crw - in geavanceerde camera's (crw = Canon-raw)

Uw foto's ordenen, op CD branden of publiceren?

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site.

Picasa kan met heel veel bestandstypen overweg en kan ook voortschrijende back-ups op cd/dvd of externe schijf maken.

Je kunt de met Picasa bewerkte foto's na exporteren ook uploaden naar een fotosite zoals Fotolijst.nl en vele andere websites.

Gerelateerd: 8mm of 16mm smalfilm op DVD

Hoe je digitale foto's opslaat, wordt op deze pagina besproken. Heb je echter naast foto's ook films zoals 8mm of 16mm smalfilm die je digitaal beschikbaar wilt hebben? Kijk dan eens bij het artikel over het digitaliseren van film. Er wordt beschreven welke technieken er gebruikt worden om traditionele films op DVD te zetten.

Meer over backup

U leest meer over backup en foto opslag in de cursus fotografie bij het onderdeel foto opslag.

Foto afdrukken op aluminium

Wil je meer met fotografie en de verwerking van je foto's? Kijk dan eens bij het artikel over het afdrukken van foto's op aluminium. Je krijgt er inzicht in de verschillende afwerkingen van de afdruk op aluminium.

Photoshop Elements cursus

Heb je Photoshop Elements gekocht en wil je leren hoe je daar mee om moet gaan? Neem dan eens een kijkje bij het artikel over de cursus Photoshop Elements. Je krijgt een duidelijk beeld van de inhoud van deze cursus op DVD.

Trouwkaart met foto bestellen

Heb je trouwplannen en wil je een unieke trouwkaart laten maken? Dan is het wellicht tijd om eens te kijken bij het artikel over een trouwkaart van je eigen foto. Daarin worden een aantal mogelijkheden beschreven van foto trouwkaarten ontwerpen.

Sony

Op de volgende pagina staan enkele digitale camera's van Sony. Bij de camera's staat een korte beschrijving en een verwijzing naar een website om de betreffende camera te bestellen.
Je kunt op een vergelijkingssite vaak goed bekijken welke camera het beste bij jou persoonlijke voorkeuren past.

Canon

Op de volgende pagina staat een beknopt overzicht van Canon digitale camera's. Bij elke camera staat een korte beschrijving en een verwijzing naar een website om de betreffende camera te bestellen.
Als je een digitale camera online bestelt, heb je hem vaak de volgende dag al in huis. Je kunt dan meteen aan de slag met fotograferen.

Flip camera: snelle video camera

Filmen met een mini video camera is erg leuk. Zo'n minivideocamera ter grootte van een mobiele telefoon stop je in je broekzak of tas en als het moment daar is film je binnen enkele seconden. Handzaam, snel en makkelijk dat zijn belangrijke eigenschappen van de Flip video cameraBijnaam van deze film camera is 'tjoep camera' omdat het filmen zo lekker snel gaat.

Compactcamera of spiegelreflex?

Veel mensen die een digitale camera willen kopen, twijfelen over de vraag of het een spiegelreflexcamera moet worden of toch maar een compactcamera. Beide soorten camera's hebben hun voor- en nadelen. Lees alles over de beslispunten in het artikel compactcamera of spiegelreflexcamera?


Meer over dit onderwerp

Handboek digitale fotografieHandboek digitale fotografie & beeldbewerking - Frans Barten
OptiesOpties in Picasa 3 en Picasa 4
HistogramHistogram informatie in Picasa - histogram foto