Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Helpcentrum
Importeren
Mappenbeheer
Naam wijzigen
RAW
Sorteren
Trefwoorden (en meer)
Verbergen of verwijderen
Zoeken
Zwart-wit

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 
Picasa 3 handleiding

Picasa begrippenlijst

Dit is de weblog van Rinus Alewijnse, speciaal aangepast voor onze website over fotobewerking in Picasa.

Op deze 55 pagina's wordt de werking van Picasa 2.7 uitgebreid beschreven, met duidelijke voorbeelden.

Al deze informatie is ordelijk gerangschikt als een alfabetische gids. Veel plezier met Picasa!

Opmerking: deze pagina's worden niet meer bijgewerkt. Zie de Picasa handleiding voor de actuele versie.  

Handleiding Picasa 2.7

  Picasa installeren Hoewel het downloaden en installeren van Picasa 2.7 heel eenvoudig gaat, zijn er toch een paar belangrijke instellingen nodig. Dus opgelet (er is ook informatie over Picasa 3.0) !
  Is je scherm wel goed? Foto’s bekijk je tegenwoordig vooral op het beeldscherm van je computer of laptop. Dat moet dan wel goed worden ingesteld en daarvoor heb je een betrouwbaar testbeeld nodig.
     

Alfabetische gids

 
  Collages maken in Picasa Voor het combineren van foto’s beschikt Picasa over een paar mooie collagebrouwsels, die je op allerlei manieren kunt gebruiken, ook als een fraai cadeautje.
  Corrigeren in Picasa Foto’s komen zelden perfect uit je camera, dus Picasa beschikt over een aantal gemakkelijk te gebruiken basiscorrecties om ze te verbeteren. Speciale trucs kunnen ook.
  E-mail vanuit Picasa Verzenden van foto’s via e-mail wordt vaak fout gedaan, maar via Picasa hoeft dat niet meer. Er zijn verschillende instelmogelijkheden en je kunt eventueel Gmail gebruiken.
  Exporteren vanuit Picasa Alle correcties zijn buiten Picasa onzichtbaar, dus als je bestanden nodig hebt waarin die correcties wel zijn vastgelegd, dan moet je ze vanuit Picasa exporteren.
  Filmpje maken in Picasa Een grappige, maar tamelijk overbodige mogelijkheid om een serie foto’s om te zetten in een filmpje waarin de beelden schijnbaar bewegen en in elkaar overvloeien. 
  Help in Picasa Een vaak veronachtzaamde schat aan gebruikersinformatie die door de Picasa-ontwerpers op een website is gezet. En het is allemaal in het Nederlands bovendien.
  Importeren in Picasa Je nieuwe foto’s overbrengen naar je computer is niet moeilijk, maar toch worden hierbij al de grootste fouten gemaakt. Met Picasa gaat dat zoals het hoort.
  Mappenbeheer in Picasa In Picasa hoef je alleen de mappen te zien die foto’s bevatten, geen willekeurige “gribus”. Via “mappen-beheer” kun je dat keurig instellen en zonodig aanpassen.
  Naam wijzigen in Picasa Als je een fotoserie keurig op orde hebt gezet, is het vaak verstandig om de foto’s nieuwe serienummers te geven. Via “naam wijzigen” kan Picasa dat automatisch voor je doen.
  RAW in Picasa Veeleisende amateurs werken met dure camera’s en met raw-bestanden. Ook daarmee kan Picasa overweg, maar dit moet je eerder zien als een noodoplossing.
  Sorteren in Picasa Foto’s vertellen vaak een verhaal dat in een vaste volgorde verteld moet worden. Dus sorteren is erg belangrijk en in Picasa kan dat ook handmatig en dat is heel bijzonder en erg praktisch.
  Trefwoorden in Picasa Picasa heeft een sierlijke vertoning op een tijdslijn, maar belangrijker is dat je trefwoorden kunt toekennen om bepaalde foto’s gemakkelijker terug te kunnen vinden.
  Verbergen of verwijderen in Picasa Er is een groot verschil tussen verwijderen van de harde schijf en verwijderen uit Picasa. En je kunt ook foto’s verbergen als je die even onzichtbaar wil maken voor al te nieuwsgierige ogen.
  Webalbums via Picasa Een paar foto’s per e-mail opsturen kan, maar een grotere hoeveelheid kun je beter op een website zetten. Picasaweb is daar ideaal voor, maar je hebt er wel een Gmail-account voor nodig.
  Zoeken in Picasa Zoeken op trefwoorden, woorden in onderschriften en allerlei andere kenmerken, kan allemaal en heel snel. Maar de resultaten zijn niet altijd eenvoudig te begrijpen.
  Zwart-wit in Picasa Sommige kleurenfoto’s zijn zonder kleur nog mooier en Picasa heeft veel mogelijkheden om er “zwart-wit” van te maken. En natuurlijk kan ouderwets “sepia” ook.
     

Nabeschouwing

 
  Oude dia’s en foto’s scannen Bijna iedereen heeft ook een grote verzameling papieren foto’s en soms ook dozen vol kleurendia’s. Wat moet je daarmee als je er digitale bestanden van wil maken?
  Toch maar Adobe? De “buurman” zweert natuurlijk bij “Photoshop”. Maar zijn dure programma’s wel zo geweldig voor een gewoon mens? Als je het al niet met Picasa kan, kun je het met niets!
  Fotogalerie: helaas nog niet goed Microsoft heeft nooit een fatsoenlijk fotoprogramma bij Windows mee geleverd, maar als ze het dan in Vista eindelijk wel doen, doen ze het helaas nog niet goed. Jammer!
  Nu jij nog? Van deze weblogs heb je heel veel kunnen leren, dus nu moet je het zelf gaan doen. Met deze korte samenvatting moet dat lukken, tenzij je het allemaal beter weet.

Zelf ook werken met Picasa?

Ook enthousiast geworden door de vele mogelijkheden van Picasa? Probeer het programma eens, het is gratis.

Nogmaals: voor actuele informatie zie Handleiding Picasa 3 - daar vind je ook veel nieuwe onderwerpen en een handige Functionele gids.


Meer over dit onderwerp

Kleur en kleurenleerKleur en kleurenleer: hoe zit het precies met kleuren?
Highkey en lowkeyHistogram: De fotograaf als componist
Trefwoorden en tijdslijnTrefwoorden en tijdslijn in Picasa