Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
foto pimpen en foto effecten
Zachte focus, een foto-effect van Picasa
Foto effect van Photoshop

Een filter van Photoshop

sepia foto effect
Sepia kleuring: een foto-effect van Picasa
 
Foto effect van Picasa - foto pimpen
Focus zwart wit, een foto effect van Picasa

Foto's: Karakteristiek fotografie

Foto pimpen en effecten

Effecten op een foto toepassen geeft vaak hele leuke resultaten. Kijk maar eens naar de voorbeelden in dit hoofdstuk van de digitale fotocursus. Een foto zwart-wit maken, sommige onderdelen vervagen of kleuren veranderen. Het kan allemaal! Het maken van een fotocollage is bijvoorbeeld ook een populaire techniek.

Foto software

We hebben het in het vorige artikel (fotobewerking) gehad over de stappen die je kunt zetten om je digitale foto's te verbeteren. Daarvoor maak je gebruik van speciaal ontwikkelde fotosoftware zoals Picasa of PhotoshopPhotoshop is een prijzig programma met heel veel mogelijkheden, Picasa daarentegen is een gratis programma waarmee ook al veel mogelijk is en dat meer geschikt is voor gewone fotoliefhebbers. 
Beelden die technisch gezien goed van kwaliteit zijn, kan je met een dergelijk beeldbewerkingprogramma iets extra's geven. 
Kijk eens op deze site wat er met Picasa allemaal mogelijk is. Leuke opties zijn bijvoorbeeld zachte focus en focus zwart wit. Je kunt Picasa downloaden via een site van Google.

Photoshop

Photoshop werd oorspronkelijk ontworpen door Lucas Filmstudio (bekend van onder meer Starwars). Adobe nam de applicatie over en maakte er een gebruiksvriendelijk programma van. Het programma heeft een hoge vlucht genomen, mede doordat veel mensen tegenwoordig een digitale camera hebben. Maar het is toch vooral een programma voor professionals.

De lasso van Photoshop

Wil je een foto gaan bewerken dan komt het er op aan met de juiste gereedschappen (of tools) te werken. Zo kan je een deel van je beeld isoleren, een ander deel maskeren of complete delen uit de ene foto combineren met een andere. Voor al deze bewerkingen moet je kunnen selecteren.

Het ene programma is al wat meer gesofistikeerd dan het andere: soms werk je met een grafische pen om een onderwerp 'uit te tekenen', of met een masker dat al dan niet automatisch een selectie maakt. In het onmisbare tekengedeelte van je programma bevinden zich allerlei handige tools waarmee je perfect een onderwerp kunt omlijnen. Eén ervan is de zogenaamde lasso , waarmee je met je muis of grafische pen een lijn trekt om het te bewerken deel van de foto.

Nog preciezer

Met een toverstafje en met een pad kan je nog preciezer te werk gaan. Het toverstafje werkt als een magneet en maakt selecties op basis van pixelkleur. Je maakt met een pad een omtrek op basis van vectoren, die lijnen of curven trekt.


Heb je eenmaal je onderwerp geselecteerd, dan moet je de verschillende onderwerpen die je bij elkaar wilt brengen naadloos laten overlopen. Wanneer je bijvoorbeeld met een menselijk portret bezig bent, dan vormen de haren een groot probleem. Want daar zie je heel goed de oorspronkelijke achtergrond door. Je kan dit op een tamelijk eenvoudige manier oplossen door de randen te vervagen ( feathering).

Speciale effecten

Nuances in het beeld breng je aan door bijvoorbeeld de kleur of de textuur te veranderen. Dit doe je met behulp van elektronische filters. Zo bestaan er in Photoshop sprayed strokes, metallic filters of polar coordinates waarmee je jouw foto een artistieke look kan meegeven. Zo bewerk je het beeld naar eigen smaak! Al deze effecten krijg je doordat de pixels in je beeld bewerkt worden door algoritmes. Dat zijn stappen die volgens een wiskundige methode verlopen. In het venster custom filter in Photoshop kan je er zelf mee aan de slag.

Maar je kan het beeld ook aanpassen met de digital filters. Een mogelijkheid is om het beeld met het penseel te bewerken. Met de filters Spherize en Pinch in Photoshop verander je de uiterlijke vorm van je onderwerp.

Effectfilters

Ieder beeldbewerkingprogramma is met eindeloos veel effectfilters uitgerust. Experimenteer daar vooral mee, want dat is de enige manier om het te leren. Maar verlies daarbij niet uit het oog wat je eigenlijk met je foto wilde duidelijk maken. Anders bestaat het gevaar dat je in één grote Photoshop-speeltuin belandt: jij vindt het nog leuk, maar het blijft natuurlijk de bedoeling dat je er anderen een plezier mee doet.

Laat een effect aan je foto toevoegen

Goede fotobewerking is vaak behoorlijk tijdrovend. Daarnaast is het niet altijd gemakkelijk om het mooi uit te voeren. Je kan overwegen om je foto door iemand anders te laten bewerken. Pixelfix is een bedrijf dat dit voor een schappelijke prijs voor je laat doen.

Picasa

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site.

Picasa beschikt over een flink aantal mooie effecten, maar je kunt er ook prachtige collages mee maken. Voor kitscherige effecten (dat heet "pimpen") kun je echter beter Photoshop gebruiken.

Foto's laten afdrukken? Wees creatief en krijg korting!

Een beetje hobbyfotograaf heeft al gauw honderden of duizenden foto's op de harde schrijf van de computer staan. Deze foto's zijn natuurlijk niet allemaal van dezelfde kwaliteit, maar toch zitten er waarschijnlijk nog een flink aantal pareltjes tussen. Deze foto's verdienen het om afgedrukt te worden.

Dat is leuk, maar wanneer je veelvuldig je foto's laat afdrukken, kan het behoorlijk prijzig worden. Gelukkig is er dan nog het internet waar je na een beetje zoeken altijd wel ergens een leuke korting kan vinden. Lees in dit artikel meer over creatieve tips en kortingsacties.


Meer over dit onderwerp

Nikon D5500Nikon D5500 digitale camera review
CameraDe camera voor een natuurfotograaf
Onderwatercamera kopenOnderwatercamera - maak je camera waterdicht