Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
Foto afdrukken - resolutie en online bestellen
Foto's afdrukken printen resolutie
 
foto afdrukken zeilen verhouding en resolutie
 
druppel aan grasspriet - foto's afdrukken en printen

Foto's: Karakteristiek fotografie

Foto's afdrukken

Tips online foto afdrukservice

Als de foto's helemaal naar je zin zijn, wordt het tijd om ze af te drukken en online te bestellen. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor. Zelf printen natuurlijk, maar via een afdrukservice foto's bestellen is meestal de beste keuze. Wat is de optimale verhouding voor het afdrukken en wat zijn de voordelen van online printen? In dit hoofdstuk van de digitale workshop wordt het besproken.

Hoe groot kan je afdrukken?

Er zijn gelukkig steeds meer afdrukcentrales of printshops waar je jouw bestand naar toe kan sturen om de beelden uit te printen. Maar je moet eerst goed weten welk formaat je wilt. Vanaf 1 megapixels kan je al een goede afdruk hebben op 9 x 13 cm. Heb je echter een digitale camera van 2 megapixels, dan kan je een haarscherp beeld krijgen op het formaat van 10 x 15 cm. Dat is misschien niet zo heel groot, maar je zit dan toch al op het formaat van verreweg de meest gebruikte afdrukgrootte. Wil je echt groter gaan (15 x 20 cm) dan heb je een camera nodig van minimaal 5 megapixels. Dit is tegenwoordig heel gewoon.

De optimale verhouding en resolutie

In de traditionele fotografie worden beelden gemaakt én afgedrukt in de verhouding 3:2. Maar digitale camera's maken foto's in een verhouding van 4:3, terwijl de meeste Online Print Services afdrukken maken in de traditionele verhouding. De meeste afdrukcentrales snijden daarom jouw foto af. Op die manier verdwijnen er delen van het beeld die je juist zo leuk vond! 

Bijsnijden afdruk vermijden

Om het bijsnijden in de afdrukcentrale te vermijden, bepaal je het best op voorhand zelf de verhouding. Heb je bijvoorbeeld een camera met 2,8 mega-pixels met 2048x1536 pixels, dan kun je een 10x15 print laten maken met een resolutie van 340 dpi en dat is voldoende. Maar om de verhouding van 3:2 te respecteren (en zo niets van je beeld te verliezen) stel je dan je camera in op 2048 x 1368 pixels.

Het voordeel van online printen

Wanneer je thuis foto's afdrukt, dan kom je er al vlug achter dat dit een kostbare zaak kan worden. De inktpatronen zijn behoorlijk duur en bovendien gaat er heel wat van je kostbare tijd in zitten. Gelukkig kan je via internet jouw favoriete foto's doorsturen, waarna de printshop ze op fotopapier voor je afdrukt. Is de internetverbinding te traag om je foto's door te sturen, dan kan je ze ook op cd-rom zetten en zo de foto's bestellen.

Afdruksoftware: foto's online bestellen

Veel afdruk-services bezorgen je gebruiksvriendelijke software waarmee je jouw beelden van je harde schijf naar de computer van de afdrukcentrale kan sturen. Doorsturen via e-mail in de vorm van bijlagen is niet aan te raden omdat je dan erg beperkt wordt door de grootte van je bestanden.

Kwaliteit afdrukcentrale

Online afdrukcentrales zoals foto.com leveren vrijwel zonder uitzondering goede prints af op echt fotopapier. Natuurlijk zit er een verschil in prijs tussen al deze centrales. Vergelijk daarom eerst zorgvuldig en doe misschien eerst wat testen. Het grote verschil zit hem eigenlijk bij de slecht belichte foto's: de ene afdrukcentrale treedt wel corrigerend op, de andere niet of minder.

Beeldverhouding foto

Ook wat de afdrukverhouding betreft, is niet iedereen even consequent. Let ook op de wijze hoe jij je foto's terug-krijgt: met de post, moet je ze zelf afhalen en wat wordt er allemaal aan extra kosten gerekend.

Foto's afdrukken of op CD branden?

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site. Afdrukken op eigen printer of on-line bestellen kan uiteraard ook via Picasa.

Kaarten online bestellen

Wilt u een mooie foto als wenskaart  versturen? Dan kunt u ook eens kijken op Kaartje2go.nl. Op deze site kunt u van uw eigen foto's wenskaarten laten maken en laten versturen.

Meer informatie over foto's afdrukken

Kijk op deze site ook eens bij het artikel over fotoprinters vergelijken of op de pagina over foto's afdrukken met Picasa. Een overzicht met fotowinkels zoals foto.com waar u foto's kunt afdrukken treft u aan op digitalfotografie.nl.

Foto online bestellen op canvas

Soms wil je een prachtige foto in groot formaat op linnen doek laten afdrukken. Kijk dan eens bij het artikel over foto's op canvas op deze site. Het is ook mogelijk om foto's te printen op aluminium, perspex, forex, canvas, of als tuinposter.

Foto in glas / op plexiglas bestellen

Heb je een prachtige foto die je op een originele manier wilt laten printen? Denk dan eens aan een foto op glas. Het afdrukken van een foto op plexiglas geeft een prachtig effect. Perspex glas is ook zeer geschikt voor het printen van logo's en naambordjes. Er zijn meer mogelijkheden om een cadeau van je foto te bestellen.

Foto's laten afdrukken? Wees creatief en krijg korting!

Een beetje hobbyfotograaf heeft al gauw honderden of duizenden foto's op de harde schrijf van de computer staan. Deze foto's zijn natuurlijk niet allemaal van dezelfde kwaliteit, maar toch zitten er waarschijnlijk nog een flink aantal pareltjes tussen. Deze foto's verdienen het om afgedrukt te worden.

Dat is leuk, maar wanneer je veelvuldig je foto's laat afdrukken, kan het behoorlijk prijzig worden. Gelukkig is er dan nog het internet waar je na een beetje zoeken altijd wel ergens een leuke korting kan vinden. Lees in dit artikel meer over creatieve tips en kortingsacties.


Meer over dit onderwerp

Bruiloft tipsBruiloft organiseren: tips voor foto locaties voor jullie bruiloft
OptiesOpties in Picasa 3 en Picasa 4
B BeeldgrootteBeeldgrootte, beeldhoek, beelpunten - uitleg begrippen