Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Groepsfoto maken
Fotoshoot tips
Insecten fotograferen

Software
Beheer van foto's
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Fotograaf gezocht

Contact
Artikel schrijven
Link aanvragen
 

Vogelfotografie

Tips voor het fotograferen van vogels

Vogelfotografie is een specialisme binnen natuurfotografie. Vogels fotograferen is behoorlijk lastig en het is dus echt iets voor de gevorderde fotograaf. En zelfs een goede fotograaf kan wel wat tips gebruiken. Deze tips voor vogelfotografie komen uit het boek "BIRDPIX V - 88 tips voor vogelfotografie".

Herkenbare elementen

Door vogels in een omgeving met voor iedereen herkenbare elementen te fotograferen (zoals een bekende plant), help je de kijker gevoel voor schaal en verhouding te krijgen.

Vogelfotografie tips

Grauwe kiekendieven fotograferen was mijn doel deze dag,maar het liep anders. ’s Morgens bleken er bij Scheemda vele doortrekkende paapjes en tapuiten ter plaatse, dus ik bracht snel mijn apparatuur in stelling. Al gauw zag ik dat ze er een vast patroon in hun vliegroute op na hielden: ze vlogen van fluitenkruid naar fluitenkruid. Door mijn auto met gordijntjes goed op te stellen, met de zon in de rug, hoefde ik alleen maar het moment af te wachten tot ze binnen mijn bereik kwamen.

Paapje Saxicola rubetra
9 mei 2008 07.21 uur - Scheemda (gr)
Fotograaf: Reint Jakob Schut
Canon EOS 40D met Sigma APO 300-800mm F5.6 EX DG HSM op 536mm; 1/1000s bij F6.3; ISO 200; vanaf rijstzak

--------------------

Experimenteer met tegenlicht

Experimenteer met tegenlicht. Juist in de vroege en de late uurtjes kan tegenlicht veel sfeer in een foto brengen.

Vogelfotografie tips

Het voorjaar van 2008 kende een bijzonder weersverloop met vorst en sneeuw rondom de vroege Pasen. De weidevogels waren weer teruggekeerd uit hun overwinteringsgebieden en kregen nog een staartje van onze winter mee.
Polder Arkemheen is in het voorjaar een van mijn favoriete fotobestemmingen aangezien het nog een oer-Hollands weidegebied is met een redelijk gezonde weidevogelpopulatie van onder andere grutto’s, kieviten en tureluurs. De uitzonderlijke weersomstandigheden brachten mij ertoe om eind maart elke ochtend vroeg op pad te zijn. Zodoende kon ik, voor mijn dagelijkse werkzaamheden, nog een paar uurtjes fotograferen in de polder.
Zo ook op de vroege ochtend van 26 maart. Het had die nacht redelijk gevroren en het landschap was nog bedekt met een laagje sneeuw. Vlak na een fraaie zonsopkomst trof ik deze grutto aan die vanaf een paaltje langs de weg luidkeels het territorium zat te verdedigen. Telkens als het dier zijn karakteristieke roep ten gehore bracht condenseerde de adem tot een wolkje vanwege de kou. Het tegenlicht maakte de sfeer compleet. Mijn dag kon om zeven uur ‘s ochtends al niet meer stuk!


Grutto Limosa limosa
26 maart 2008 06.41 uur - Nijkerk (gl) – Polder Arkemheen
Fotograaf: Dirk-Jan van Unen
Nikon D3 met AF-S Nikkor 600mm f/4G ED VR en Nikon AF-S teleconverter TC-14E II 1.4x; 1/400s bij F8.0; ISO 400; -1 2/3 stop; vanaf rijstzak

--------------------

Let op de lichtval

De lichtval bepaalt voor een groot deel de foto en de sfeer die hij uitstraalt. Sta daarom vroeg op en fotografeer bij het vroege, zachte ochtendlicht. Bovendien zijn er op warme dagen dan nog geen hinderlijke trillingen in de lucht.

Vogels fotograferen

Etenstijd! Vanuit de comfortabel aangelegde kijkhut kon ik het wel en wee van deze lepelaarfamilie vastleggen. Aanwezig waren beide oudervogels en hun twee jongen. De oudervogels gingen regelmatig
verderop foerageren om later terug te keren naar hun jongen met een krop vol voedsel.
De jongen weten precies hoe ze de ouders zover moeten krijgen het lekkers te delen. Dit doen ze door voortdurend en met volle overgave bedelend met hun lepel tegen de snavel van de oudervogel te tikken. Uiteindelijk opent de oudervogel zijn of haar bek waarna de jongen gulzig toehappen. Je ziet de lepel ver in de keel van de oudervogel verdwijnen.
Dit ritueel herhaalde zich nog een paar keer tot de oudervogel er genoeg van had en weer wegvloog. Een prachtig moment. Op deze foto zijn nog net de zwarte vleugelpunten te zien bij het linkerjong, kenmerkend voor een juveniele lepelaar. Ook zie je goed het verschil in snavelkleur tussen de oudervogel (zwart met gele vlek) en het jong (bruine snavel met vleeskleurige binnenkant).


Lepelaar Platalea leucorodia
31 augustus 2008 08.15 uur - Lelystad (fl) – Oostvaardersplassen, kijkhut ‘de Kluut’
Fotograaf: Ron van Elst
Canon EOS-1D MkII met EF 500mm f/4L IS USM en Canon extender EF 1.4x; 1/800s bij F10; ISO 400; +1/3 stop; vanaf rijstzak

--------------------

Let op kleurruimte bij export

Let op in welke kleurruimte je fotografeert of je bestanden exporteert. De sRGB-kleurruimte is geschikt voor publicatie op het web. De grote fotolabs gaan ook meestal uit van sRGB, waardoor sRGB de beste afdrukken geeft. Voor drukwerk is Adobe RGB (1998) echter de aangewezen kleurruimte, omdat deze een groter deel van het kleurenspectrum omvat en daarom meer en diepere kleuren kan weergeven.

Vogels fotografie

Al een paar jaar fotografeer ik bij mijn voerplek in de tuin. Ik heb er een schuiltent bijgeplaatst, die gedurende langere tijd op dezelfde plek blijft staan. Ik pas alleen de zitplaats aan waarop ik de vogels wil fotograferen. Nu is het hier alleen bij vlagen druk met bezoekende vogels, vanwege het grote aanbod aan voer in de omgeving. Het is iedere keer weer afwachten wat er voor de lens komt.
Zo heb ik heel wat lunchpauzes in de tent doorgebracht. De middag waarop ik deze foto maakte, had ik het geluk dat er nog wat sneeuw op de grond lag, wat voor reflectie van het zonlicht zorgde en hierdoor de pimpelmees ook van onderen belichtte. Dat de rozenbottel ook nog binnen de scherpte viel was mooi meegenomen.


Pimpelmees Cyanistes caeruleus
11 november 2008 14.33 uur - Didam (gl)
Fotograaf: Michel Geven
Nikon D300 met AF-S Nikkor 200-400mm f/4G IF-ED op 280mm; 1/200s bij F5.6; ISO 400; vanaf Gitzo statief 1410 met Jobu Design gimbal head BWG-HD Black Widow

--------------------

Over het fotoboek

BIRDPIX V - 88 tips voor vogelfotografie

Bovenstaande tips zijn er nog maar vier van de 88 uit het fotoboek "BIRDPIX V".

 

Fotoboek vogelfotografie

Birdpix 5 is een gedurfd fotoboek. Het is een boek dat iedereen boeit vanwege de indringende manier waarop vogels in beeld zijn gebracht. Het is een boek dat de vogelliefhebber raakt en de natuurfotograaf prikkelt. Het daagt uit om verder te kijken, roept verwondering op en vraagt erom zelf aan de slag te gaan.

De 70 deelnemende fotografen delen hun kostbare fototips en nemen je mee op hun ontdekkingstochten en in hun schuilhutten. Het lange wachten, de koude nachten en het afzien zijn voelbaar. Het resultaat is verbluffend: actiefoto’s, sfeerfoto’s, foto’s van bijzonder vogelgedrag en kunstzinnige foto’s wedijveren om de aandacht.

BIRDPIX V bestellen

Verder kijken

Op de site van natuurfotograaf Corné van den Bosch treft u mooie vogelfoto's aan.

Wilt u meer weten over vogelfotografie lenzen, kijk dan bij de natuurfotografie cursus op deze site.

   

Meer over vogelfotografie

Lees meer over vogelfotografie in de natuurfotografie cursus op www.cursus-fotografie.nl.

Landschappen en natuur

Een algemeen artikel over landschappen treft u aan op de fotografie site met tips voor beginners en gevorderen. Deze site bevat meer dan 200 artikelen over fotografie en het gebruik van de digitale camera.

Meer over fotografie opleidingen

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Fotografie workshops voor kinderen

Er is een speciale organisatie die fotografie workshops voor kinderen organiseert: Kidzklix. De vrijwilligers van Kidzklix zijn natuurfotografen die hun passie voor de natuur en voor fotografie over willen brengen op kinderen. Ze verzorgen fotografie excursies in de natuur voor het onderwijs en voor kinderdagverblijven. Je kunt hen ook inhuren voor bijvoorbeeld kinderfeestjes of andere bijeenkomsten. Natuurbeleving en fotografie zijn heel goed te combineren en dat willen deze fotografen al vroeg aan kinderen leren.


Meer over dit onderwerp

HEMA fotoserviceHEMA fotoservice - foto afdrukken
WitbalansWitbalans - wat is witbalans?
Foto cadeauFoto cadeau: foto producten en manieren om foto's te verwerken