Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Beeldverhouding
ISO waarde
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren

Toebehoren
Diascanner test
 

ISO waarde - wat is dat?

ISO getal en lichtgevoeligheid

ISO waarde - wat is dat?
ISO-waarden instellen bij een digitale camera. Dit is een foto met een ISO waarde van 1600.

ISO waarde staat voor de lichtgevoeligheid van de film/beeldsensor. Als er veel licht is, kan je met een lage ISO waarde bv 100 of 200 ISO een scherpe foto verkrijgen. Als het juist donkerder is en er weinig omgevingslicht aanwezig is, heb je vaak een hogere ISO waarde nodig om toch een scherpe foto te krijgen. (denk bijvoorbeeld aan 800 a 1600 ISO waarde). Het nadeel bij een hoge ISO waarde is dat er ruis optreedt naar mate je een steeds hogere ISO waarde kiest (zichtbaar vanaf ongeveer boven de 400 ISO).

Ruis

Als je een foto wilt laten afdrukken vanaf een A5, dan moet je niet hoger gaan dan 400 ISO. Dit omdat je dan de ruis zichtbaar gaat zien in de foto. Mocht je toch in het donker (of een omgeving met weinig licht) een foto willen maken met een ISO waarde niet hoger dan 400 ISO, dan is het aan te raden om een statief te gebruiken. Hierdoor zal er geen trilling ontstaan waardoor je geen onscherpe foto krijgt.

Remote gebruiken

Eigenlijk is het nog beter om je camera op een statief te zetten en de foto te maken met een remote (afstandsbediening) . Je kunt hiervoor ook een kijkje nemen in de tiplijst onder het kopje 'remote'. Hierdoor weet je 100% zeker dat er geen trillingen aanwezig zijn, want zelfs als je de ontspan knop indrukt ontstaat er al een trilling die je foto onscherp kan maken!

Mocht je bijvoorbeeld in een vrij donkere ruimte mensen willen fotograferen zonder statief, dan is het aan te raden om wel een hoge ISO waarde te nemen en de ruis die er dan optreedt voor lief te nemen (mits dit natuurlijk acceptabel is). Je kan ook inflitsen met een externe flitser alleen moet je er dan wel op letten dat je flitscorrectie toepast en eventueel een bouncer (die gericht staat naar het plafon) om ervoor te zorgen dat alle mensen geen sneeuwmannetjes worden en je de omgevingssfeer behoudt. Let hier dus op!

Tips ISO waarde

Even alles op een rijtje: Bij veel licht een laag ISO getal, denk aan 100 of 200 ISO max.

Bij weinig licht een hoge ISO waarde, maar er rekening mee houden dat er veel meer ruis op de foto aanwezig is door de hoge ISO waarde, denk aan 800 of 1600 ISO of dit verhelpen met een statief of externe flitser.

Hiernaast een foto van een piano met een ISO waarde van 1600 (zie de hoge ruis in de foto).

Interieurfotografie

Bij interieurfotografie is het van belang om goed om te gaan met de ISO-waarde. Een algemeen artikel over interieurfotografie treft u aan op deze fotografie site met tips voor beginners en gevorderen. Deze site bevat meer dan 200 artikelen over fotografie en het gebruik van de digitale camera.

Cursus fotografie

Wil je meer weten over fotografie, dan kun je de fotografie cursus doornemen. Je krijgt allerlei tips over thema's als belichting, compositie, gebruik van lenzen enzovoort. Daarnaast is er een speciale cursus natuurfotografie beschikbaar. In die cursus staan specifieke tips voor als je in de natuur wilt fotograferen.


Meer over dit onderwerp

StraatfotografieStraatfotografie levert mooie en bijzondere foto's op!
BelichtenBelichten - tips belichting foto voor gevorderden
P pixel -> parallaxPixel Parallax, Portretfotografie, Pixel, PPI (Pixels per Inch)