Natuurfotografie
Natuurfotografie cursus
Wat is een natuurfotograaf?

Materiaal
Inleiding
Camera
Lenzen
Statief
Flitser
Macro hulpstukken
Camera filter
Fototas
Prullenbak

Techniek
Inleiding
Macrofotografie
Scherpstellen
Belichten
Rekenen in stops
Telewerk
Gebruik scherptediepte
Flitsen
Intro natuurfotograaf

Disciplines
Inleiding
Landschap
Tips telewerk

Compositie
Inleiding
Beeldonderdelen
Plaatsing onderwerp
Diverse aspecten

Tips
Belangrijke tips
Birdpix fotoboek 7
Gedrag en ethiek
Uitlenen voor publicatie
Vogelboek Birdpix 5
Workshop of cursus

Verder kijken
Sites natuurfotografie
Vogelfotografie fotografen
Beeldbanken
 
Natuurfoto's: hier moet je rekening mee houden bij publicatie
Grijze grootoor verlaat kolonie

Natuurfoto's: hier moet je rekening mee houden bij publicatie
Huislook
Natuurfoto's: hier moet je rekening mee houden bij publicatie
Oeraluil in de schemering
Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto
 

Uitlenen voor publicatie

Het moment is gekomen, je wordt gecontacteerd door een uitgever of er foto's van jou mogen worden gebruikt in een boek of tijdschrift. Wat volgt is een relatie tussen uitgever en fotograaf. Beiden moeten van elkaar iets hebben en goede afspraken moeten worden gemaakt. Wees niet gewoon tevreden dat je "mag" gepubliceerd worden. De uitgever heeft je foto's nodig dus jij hebt ook rechten.

Normaliter wordt onderstaand stappenplan gevolgd :

  • De uitgever geeft de fotograaf details van de publicatie : kleur of zwart/wit, vermoedelijk formaat van de afgedrukte foto, oplage van het drukwerk, aantal benodigde beelden.
  • De fotograaf geeft zijn voorwaarden voor het gebruik : een bepaald bedrag (copyrights), naamsvermelding (zie foto hieronder), vergoeding indien de dia wordt kwijtgespeeld, je verkoopt immers geen beelden, maar het eenmalig gebruik van het beeld. Originelen moeten ALTIJD worden teruggestuurd.
  • Vraag een eigen exemplaar van de publicatie
  • Indien een overeenkomst wordt bereikt wordt afgesproken tegen wanneer de beelden moeten worden verstuurd en op welke manier, dat kunnen originelen zijn, maar ook een CD met scans. Hoe langer hoe meer worden ook scans via e-mail verstuurd of downloadbaar gemaakt op een website. Stuur tevens de gemaakte afspraken een een overzicht van de meegestuurde beelden op. Dan blijft alles goed duidelijk.
  • Er wordt tevens afgesproken tegen wanneer de beelden moeten teruggestuurd worden en op welk moment de factuur mag worden verstuurd.

Valkuilen

  1. Men wil niet betalen. In sommige gevallen terecht, veel kleinere tijdschriftjes of nieuwbrieven hangen af van natuurverenigingen en dikwijls kunnen die hun geld beter besteden dan aan fotografen te geven. Ik zie het zelfs als een belangrijke bijdrage van natuurfotografen aan het werk dat deze mensen doen om de natuur te beschermen. Sommige professionele fotografen hebben een speciaal tarief hiervoor. Wat wel steeds moet worden betaald zijn de kosten (postzegels, CD). In de meeste gevallen is het echter niet terecht als men niet wil betalen. Veel uitgevers weten maar al te goed dat veel amateurs heel fier zijn als ze in een tijdschrift of boek kunnen verschijnen. Weet dan dat er mensen zijn die middels natuurfotografie hun gezin onderhouden. Voor een kleine afdruk in een normaal tijdschrift is de minimumprijs € 50 euro, maar gemiddeld schommelt de vergoeding tussen de € 80 en € 120. Als de foto mooi is, is dat voor geen enkele serieuze uitgever een probleem. Laat je niet afschepen met € 10.
  2. Men is je naam vergeten te vermelden. Niet fraai, en professionelen sturen meteen een factuur met een fiks bedrag. Als je geen ruzie wil met de uitgever in kwestie kan je een telefoontje plegen en je ongenoegen uiten. Maar in elk geval mag het geen twee keer gebeuren.
  3. Je originele beeldmateriaal is weg. Meestal wordt dit niet meteen toegegeven, maar als je je beelden na maanden nog niet terug hebt moet er maar eens gedacht worden aan een volgende stap: een ingebrekestelling. Dat is een aangetekende brief die begint met "Hierbij stel ik uw bedrijf in gebreke voor het niet terugsturen van...". Meteen geef je een deadline waarbij het materiaal terug moet zijn (een week bijvoorbeeld) en een consequentie als het niet wordt gehaald. Dat is een geldbedrag die kan oplopen tot € 1000 maar meestal ongeveer 500 - 800 euro is. Immers, als je die beelden opnieuw zou moeten maken kan dat heel wat kosten, je materiaal, je verplaatsing, je uren... Bovendien kan je dat kwijtgespeelde beeld niet meer verkopen. Als je deze voorwaarde opneemt in je meegstuurde brief dan zal je materiaal met heel wat meer respect worden behandeld. Geloof me maar. Veel uitgevers zitten met de schrik en aanvaarden scans op een CD dan ook liever dan dia's. Stuur geen kopies van dia's op, die zijn voor druk gewoonweg niet goed genoeg.
  4. Ze betalen de factuur niet. Iedere zelfstandige maakt dat regelmatig mee. Het enige wat je te doen staat is opnieuw een aangetekende ingebrekestelling. Dat helpt altijd, maar vertroebelt wel de relatie. Toch mag je niet toegeven. Je kan bij de bakker ook geen brood halen en niet betalen. Iedereen heeft recht op loon naar werken. In dit kader kan vermeld worden dat je je kan aansluiten bij een vakvereniging, in België is dat SOFAM (www.sofam.be). Na een eenmalige bijdrage ben je lid  en heb je automatisch ook een rechtsbijstand en adviesverlening tot je dienst.

Over het algemeen verloopt alles echter vlot, wordt er redelijk op tijd betaald en krijg je je dia's zonder al teveel schade terug.

Foto producten bestellen

Met behulp van de online fotografie workshops leer je mooie foto's maken. Daarna wil je je foto's bestellen als foto poster en in een fotolijst inlijsten. Of je laat je foto's gewoon op fotopapier afdrukken. De mooiste foto's laat je verwerken tot een mooi foto cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een foto in glas of op canvas doek.

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.


Meer over dit onderwerp

Foto op glasFoto op glas - top 10 leveranciers
Dynamische compositieDynamische compositie van een foto: standpunt en voorgrond
Inleiding techniekTechniek: leer hier mooie foto's maken.