Natuurfotografie
Natuurfotografie cursus
Wat is een natuurfotograaf?

Materiaal
Inleiding
Camera
Lenzen
Statief
Flitser
Macro hulpstukken
Camera filter
Fototas
Prullenbak

Techniek
Inleiding
Macrofotografie
Scherpstellen
Belichten
Rekenen in stops
Telewerk
Gebruik scherptediepte
Flitsen
Intro natuurfotograaf

Disciplines
Inleiding
Landschap
Tips telewerk

Compositie
Inleiding
Beeldonderdelen

Tips
Belangrijke tips
Birdpix fotoboek 7
Gedrag en ethiek
Vogelboek Birdpix 5
Workshop of cursus

Verder kijken
Sites natuurfotografie
Vogelfotografie fotografen
Beeldbanken
 

Natuurfotograaf Rollin Verlinde

Rollin Verlinde met een kerkuil
Natuurfotograaf - bramensprinkhaan
Bramensprinkhaan
Tekst en foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto
 

Wat is een natuurfotograaf?

Wat is dat, natuurfotografie? En wat is eigenlijk een natuurfotograaf? Volgens mij is een natuurfotograaf de perfecte kruising tussen een technieker, een bioloog en een poëet.

Technieker

De technieker kent het opnamemateriaal, weet in een fractie van een ogenblik de juiste sluitertijd, diafragma, benodigde over- of onderbelichting en lens te kiezen.

Hij heeft in de gaten hoeveel opnamen er met de camera gemaakt kunnen worden, kent de subtiele verschillen tussen integraal- en centrumgerichte meting, is op de hoogte van termen als TTL, Apo, Usm, Crc.

Bioloog

De bioloog kent alle gefotografeerde soorten, weet hoe hij vluchtafstanden moet inschatten, kan de natuurlijke nieuwsgierigheid van dieren benutten alsook de dagelijkse rituelen en gedragingen. Hij weet alles te vinden, verstoring te vermijden enzovoort.

Deze twee maken perfecte opnamen: goed belicht, scherp, de juiste naam onder de foto. Helaas zijn deze beelden vaak plat en ongeïnspireerd. De twee eigenschappen is dus niet voldoende.

Poëet

De poëet speelt met licht, maakt een gedicht van een opname, doet je wegdromen als je het beeld bekijkt. Hij is verwonderd over de natuur om zich heen, iedere minuut buiten is een belevenis.

Vele poëten lopen echter verloren in f-stops en belichtingscompensaties: ze worden geremd door het materiaal.

Drie eigenschappen

Er zijn weinig mensen die de drie genoemde eigenschappen volledig in zich verenigen. Toch kunnen de meesten in min of meerder mate aan deze mengeling voldoen. Helaas kan je in een fotografiecursus enkel de technieker ontwikkelen.

Voor de bioloog zijn er andere cursussen en boeken genoeg en de poëet zal ieder voor zichzelf moeten ontwikkelen. Het kijken naar perfecte beelden helpt, maar talent is zeker meegenomen.

Laat je echter niet afschrikken door adembenemende foto’s van anderen. Oefening baart kunst!

Landschappen en natuur

Een algemeen artikel over landschappen treft u aan op de fotografie site met tips voor beginners en gevorderen. Deze site bevat meer dan 200 artikelen over fotografie en het gebruik van de digitale camera.

Cursus fotografie

Wil je meer weten over fotografie, dan kun je de fotografie cursus doornemen. Je krijgt allerlei tips over thema's als belichting, compositie, gebruik van lenzen enzovoort. Daarnaast is er een speciale cursus natuurfotografie beschikbaar. In die cursus staan specifieke tips voor als je in de natuur wilt fotograferen.

Fotografie workshops voor kinderen

Er is een speciale organisatie die fotografie workshops voor kinderen organiseert: Kidzklix. De vrijwilligers van Kidzklix zijn natuurfotografen die hun passie voor de natuur en voor fotografie over willen brengen op kinderen. Ze verzorgen fotografie excursies in de natuur voor het onderwijs en voor kinderdagverblijven. Je kunt hen ook inhuren voor bijvoorbeeld kinderfeestjes of andere bijeenkomsten. Natuurbeleving en fotografie zijn heel goed te combineren en dat willen deze fotografen al vroeg aan kinderen leren.

Vacatures fotograaf

Ben je op zoek naar een baan in de fotografie? Kijk dan eens op een speciale vacaturesite voor fotografen. Dit is bijvoorbeeld een handig overzicht van vacaturebanken met veel fotografie vacatures.


Meer over dit onderwerp

Link aanvragenLink aanvragen op www.cursus-fotografie.nl
Nikon D7100Nikon D7100 digitale camera review
Remote voor de cameraRemote voor de camera - afstandsbediening