Natuurfotografie
Natuurfotografie cursus
Wat is een natuurfotograaf?

Materiaal
Inleiding
Camera
Lenzen
Statief
Flitser
Macro hulpstukken
Camera filter
Fototas
Prullenbak

Techniek
Inleiding
Macrofotografie
Scherpstellen
Belichten
Rekenen in stops
Telewerk
Gebruik scherptediepte
Flitsen
Intro natuurfotograaf

Disciplines
Inleiding
Landschap
Tips telewerk

Compositie
Inleiding
Beeldonderdelen

Tips
Belangrijke tips
Birdpix fotoboek 7
Gedrag en ethiek
Vogelboek Birdpix 5
Workshop of cursus

Verder kijken
Sites natuurfotografie
Vogelfotografie fotografen
Beeldbanken
 

Let op het onderwerp, de positie, de kleur, e.a. aspecten voor een mooie natuurfoto

Grootoor in boomhol

Let op het onderwerp, de positie, de kleur, e.a. aspecten voor een mooie natuurfoto

Woelmuis
Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto
 

Inleiding

Wat een foto beter maakt dan een ander is soms niet moeilijk te zeggen, hij kan scherper zijn of beter belicht. Het onderwerp kan voor jou interessanter zijn of je hebt er een bepaalde affiniteit mee. In andere gevallen is het moeilijker te zien waarom nu net die ene foto meer aanspreekt dan een ander. Zijn het de kleuren, of de vormen, het perspectief…? En wat nog moeilijker is, is zelf sterke beelden maken. Het is frustrerend dat sommigen schijnbaar moeiteloos prachtige dingen creëren, terwijl wij met slechts veel moeite een beeld kunnen maken dat het bekijken net waard is.

Die uitzonderingen komen voor, maar meer nog zijn goede fotografen van een aantal compositieregels op de hoogte die het hen mogelijk maakt mooie beelden te schieten. Dit hoofdstuk geeft een aantal basisprincipes.

Houd je aan de regels

Na wat oefening zal je leren die regels zonder nadenken toe te passen en zal je fotografie duidelijk verbeteren. Bovendien zal je merken dat je beste foto's of dia's waarschijnlijk aan een aantal van die regels voldoen.  Ik kan het ook niet genoeg herhalen dat je moet durven experimenteren: enkel daardoor kan je vergelijken tussen goed en beter en zal je van je fouten kunnen leren.

Gebruik je fantasie

Tenslotte moet worden gezegd dat deze regels niet heilig zijn. Er kan en moet van afgeweken worden wanneer nodig. Begin echter met eerst de regels te beheersen voor je aan de uitzonderingen begint. En nog een gouden tip tussendoor: Probeer goede beelden gewoon na te maken. Je zal verrast zijn hoe moeilijk of gemakkelijk sommige dingen zijn na te doen en je zal vooral leren hoe zo’n dingen worden gemaakt. Trouwens, ook professionals doen niet anders dan uitvlooien hoe collega's aan hun beelden zijn gekomen. Beschouw een mooie foto als een partituur en speel hem na. Niet iedereen begint als componist.

Fotograferen met je fotocamera - index

Hieronder staan een aantal populaire thema's die in deze fotografie cursus behandeld worden. Je kunt zo eenvoudig en snel vinden wat je zoekt.

Birdpix
fotocamera kopen
fotograferen
nachtfotografie
portretfoto
fotovakschool
statief kopen
foto op linnen
hema foto afdrukken
dia's digitaliseren
vogelfotografie
fotobehang hema
digifotopro
fotografie tijdschrift

Foto op aluminium

Een foto op aluminium is een vrij nieuwe manier van afdrukken. Het printen van een foto op aluminium wordt wel steeds populairder. Op de volgende pagina staat een overzicht van tien leveranciers van foto's op aluminium. Zo kun je snel een keuze maken als een foto op aluminium wilt bestellen.


Meer over dit onderwerp

Fotostudio apparatuurFotostudio apparatuur - wat heb ik nodig voor een fotostudio?
Workshop of cursusWorkshop natuurfotografie - leer goede natuurfoto's maken!
NatuurfotografenNatuurfoto's op deze sites over natuurfotografie