Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
zomerdag foto zomer
Voor een invulflits op een zonnige zomerdag is de ingebouwde flitser ruim voldoende.
olifant frontaal geflitst
Volledig frontaal geflitst. Het licht is hard en de schaduwen scherp.
 
olifant indirect geflitst
Indirect via wit plafond geflitst. Zeer zacht en diffuus licht, het onderwerp is echter wat donker.
 
olifant flitser geflitst
Via plafond met reflector geflitst. Nog steeds zacht, maar het onderwerp is nu wel correct belicht.
 
olifant diffusor flits
Met diffusor. Het witte kapje zorgt voor een mooie, egale flitsbundel.

Externe flitser op spiegelreflex camera

"In de schijnwerpers"

Een externe flitser biedt veel mogelijkheden voor uitgebalanceerde foto's

Boos komt de museummedewerker toegesneld: "ik had nog zo gezegd, niet flitsen!". De onthutste toerist bergt snel zijn cameraatje op en mompelt nog: "daar kan ik toch niks aan doen, dat deed dat ding zelf". In de automatische stand neemt het toestel inderdaad het heft in eigen hand. Toch kunnen de meeste plaatjesmakers met enige oefening prima zelf bepalen wanneer er geflitst moet worden. Scheiden van die automatische stand levert vaak veel mooiere flitsplaatjes op.

Op een paar top- en budgetmodellen na heeft vrijwel elke spiegelreflex camera een flitser. Onnodig om een externe flitser aan te schaffen dus, redeneren veel mensen. Het kost alleen maar geld en het moet nog meegesjouwd worden ook. Er kleven echter nogal wat nadelen aan de interne lichtbronnetjes.
Zolang de flitser niet de hoofdverlichting is, is er niet zoveel aan de hand; de flits fungeert dan als hulplicht, om bijvoorbeeld schaduwen op een gezicht weg te werken (invulflits). Bij veel tegenlicht-situaties helpt een klein flitsje al om een goed belichte foto te maken. Een portret van een model voor jaloezieën bijvoorbeeld; zonder flits zorgt het licht dat door de lamellen valt dat het onderwerp als silhouet wordt vastgelegd. De flits verkleint het verschil tussen de lichte achtergrond en de donkere voorgrond, zodat het wel correct op de plaat komt. 

Schijnwerper

Vormt het ingebouwde schijnwerpertje wel het hoofdlicht, dan is de kans groot dat deze de sfeer zo de foto uitflitst. Het licht is namelijk hard en fel en doordat het lampje vlak naast de lens zit valt het frontaal op het onderwerp. Foto's van gezellige aangelegenheden met gedimd sfeerverlichting geven de situatie dan totaal anders weer.
Gelukkig hebben veel camera’s een “langzame synchronisatie”- of “slow sync”-functie. Wanneer dit ingesteld is verkleint het toestel de rol van de flits en krijgt het omgevingslicht ook eens kans doordat na de flits nog langer doorbelicht wordt. Ontbeert de camera deze functie, dan is het effect na te bootsen door een lange sluitertijd in te stellen, bijvoorbeeld een halve seconde. Een al dan niet geïmproviseerd statief is wel een vereiste. Oefen hier eens mee en vergelijk het resultaat.
Maar niet elke opnamesituatie leent zich voor fotograferen met lange sluitertijden. Een fotograaf op een receptie moet mobiel en snel zijn. Om dan toch mooie kiekjes te maken is een opzetflitser eigenlijk onmisbaar. Naast een krachtiger flitslamp bieden deze apparaten meer mogelijkheden om het flitslicht ‘natuurlijker’ te maken. De betere compactcamera en alle spiegelreflex-camera’s hebben een zogenaamde flitsschoen, waar de externe flitser opschuift. Elke zichzelf respecterende camerafabrikant verkoopt losse flitsers. Daarnaast zijn er universele fabrikanten zoals Metz, die voor camera’s van verschillend pluimage opzetflitsers verkopen. Apparaten van eigen cameramerk zijn vaak iets in het voordeel, omdat de communicatie tussen fototoestel en flitser optimaal geregeld is.

Onnatuurlijk

Het grootste manco van de ingebouwde flitser is dat het licht van één punt komt: van voren. Behalve dat portretten op deze manier vaak flets worden, doet het erg onnatuurlijk aan. Een stukje overtrekpapier over het flitslampje plakken maakt soms nog een klein verschil. Er gaat echter wel licht van de toch al niet erg krachtige lamp verloren en het blijft een frontale bundel. En daar komt het grote pluspunt van de externe flitser naar voren: vrijwel allemaal hebben ze een kantelbare kop. Kantel de flitser in een ruimte binnenshuis met een licht -liefst wit- plafond flitser omhoog. De lichtstralen lopen nu dus niet meer gelijk op met de lens, maar worden omhoog gezonden. Het plafond kaatst de stralen terug en zorgt zo voor een breed en diffuse lichtbundel. Doordat deze bundel van boven komt en niet van voren doet het veel natuurlijker aan, zie het verschil met de direct geflitste foto.
Soms is het beeld alleen wat aan de donkere kant, omdat er nu ook echt geen licht frontaal meer op het onderwerp valt. Een oplossing hiervoor is een klein reflectieschermpje aan de achterkant van de flitskop. Dit weerkaatst een klein deel van het totale flitslicht direct naar voren, zodat het onderwerp ook van voren mooi en evenwichtig uitgelicht wordt. De flitser die in de testreeks gebruikt is -de Nikon SB-800- heeft een dergelijk reflectieschermpje ingebouwd. Anders bood een stukje fotoprinterpapier en een elastiekje snel en doeltreffend soelaas (zie ook www.abetterbouncecard.com). Het verschil is aanzienlijk, hoewel er wel lichte, onvermijdbare schaduwen optreden.

Witkapje

Professionele fotografen hebben geregeld een wit kapje op de externe flitser. Dat lijkt niet zo slim; het houdt heel wat flitslicht tegen. Natuurlijk doen ze dit niet zonder reden; is er geen wit plafond voorhanden, dan is deze diffusor en goed alternatief om van de smalle, felle bundel flitslicht een egale, brede lichtbron te maken. Iets omhoog kantelen komt het resultaat vaak ten goede. Als de kapjes niet bij de flitser worden geleverd verkoopt de fabrikant ze meestal los. Kapjes van een universeel merk als Omnibounce zijn echter veelal goedkoper; ongeveer 20 euro.

Externe flitsers hebben wel een prijs; een typische opzetflitser -voor Nikon de SB-600 en voor Canon de 430EX- kost krap 250 euro. Voor de fotoamateur die zijn flitsfoto’s op waarde schat echter een zeer waardevolle investering.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.

 

Interieurfotografie

Bij interieurfotografie wordt vaak gewerkt met externe flitsers. Een algemeen artikel over interieurfotografie treft u aan op deze fotografie site met tips voor beginners en gevorderen. Deze site bevat meer dan 200 artikelen over fotografie en het gebruik van de digitale camera.

Foto producten bestellen

Met behulp van de online fotografie workshops leer je mooie foto's maken. Daarna wil je je foto's bestellen als foto poster en in een fotolijst inlijsten. Of je laat je foto's gewoon op fotopapier afdrukken. De mooiste foto's laat je verwerken tot een mooi foto cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een foto in glas of op canvas doek.