Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 

Fotobegrippen met de letter A

Automatische flitser Canon speedlight
Automatische flitser: De Canon Speedlite 430EX II is een volledig controleerbare flitser voor elke gelegenheid.

AA, AAA
Deze afkortingen zeggen niets over de capaciteit, maar duiden op het formaat. AA is Mignon- of penlight-formaat, AAA is het iets kleinere potloodformaat.

ADI (Advanced Distance Integration)
Dit is een Minolta flitsmeetsysteem en biedt een goede nauwkeurigheid. Bij gebruik van de 3600HS en 5600HS flitsers calculeert de camera automatisch het richtgetal voor het besturen van de DDL lichtmeting. Dit richtgetal wordt berekend op basis van een aantal criteria als de afstand tot het onderwerp, het aanwezige omgevingslicht en de (via pre-flits vastgestelde) reflectie van het onderwerp en de achtergrond. Zo wordt de flitsmeting niet beïnvloed door de helderheid van de achtergrond of het reflectievermogen van het onderwerp.

AE (Auto Exposure-bracketing)
Dit zorgt voor exact de juiste belichting. De camera maakt een foto met 3 verschillende belichtingsmodes, waarna u de beste kunt kiezen.

AF (Auto Focus)
Betekent automatisch scherpstelling. Dat wil zeggen dat afstand instellen niet meer hoeft plaats te vinden; de spiegelreflex camera stelt zichzelf scherp (vanaf 1,5 meter) op het onderwerp dat zich midden in de zoeker bevindt. Een autofocus kan actief, passief en samengebundeld passief zijn. De precisie van de autofocus is afhankelijk van het aantal zones dat in de berekening wordt betrokken. Hoe meer zones, hoe gedetailleerder het beeld.

AF-lock
Auto Focus-lock. Een mogelijkheid van een camera om de automatische scherpstelling tijdelijk vast te zetten.

AIAF (Artificial Intelligent Auto Focus)
Betekent automatisch scherpstelling. Dat wil zeggen dat afstand instellen niet meer hoeft plaats te vinden; de camera stelt zichzelf scherp (vanaf 1,5 meter) op het onderwerp dat zich midden in de zoeker bevindt. Een autofocus kan actief, passief en samengebundeld passief zijn. De precisie van de autofocus is afhankelijk van het aantal zones dat in de berekening wordt betrokken. Hoe meer zones, hoe gedetailleerder het beeld.

AL
Asferische Lenzen. Lenzen met een niet standaard bolling. Afhankelijk van de beoogde correctie wordt de rand van de lens meer of minder afgevlakt. Zelfs bij een grote diafragmaopening worden afbeeldingsfouten dan gereduceerd. Vroeger was de productie van deze lenzen zeer kostbaar omdat er veel meer slijpgangen aan te pas kwamen. Tegenwoordig worden asferische lenzen van hoogwaardige kunststof gegoten. Moderne objectieven bevatten vaak een asferisch lenselement.

Alkaline-batterij
Een veelverkocht, goedkoop type batterij dat niet kan worden opgeladen en in een grote verscheidenheid aan elektronische apparaten wordt gebruikt.

AREA-AF
AREA-AF is een scherpstel systeem dat automatisch het onderwerp herkent op basis van meer dan 3000 gegevens, onafhankelijk van afstand en vergroting. Dit punt wordt weergegeven middels een rode LED in de zoeker om u te verzekeren van het juiste scherpstelpunt.

ASA (American Standardisation Association)
Tegenwoordig wordt de term ASA nog veel gebruikt voor het aangeven van de filmgevoeligheid, hoewel deze officieel vervangen is door de term ISO. Ook bij digitale camera's wordt deze term nog wel gebruikt om een vergelijk te maken tussen filmgevoeligheid en de lichtgevoeligheid van de digitale camera.

Asferisch oppervlak
Een lensoppervlak dat meer dan één krommingsstraal heeft. De asferische elementen compenseren het grote aantal lensafwijkingen dat vaak voorkomt bij eenvoudige lensontwerpen.

Aspectratio (beeldverhouding)
De verhouding van breedte en hoogte in centimeters, inches of pixels van een afdruk, beeldscherm of camera-sensor. Gebruikelijke verhoudingen zijn 3:2, 4:3, 5:4 en 16:9 (of 16:10). 
Bij compactcamera’s meestal 4:3 en bij spiegelreflexcamera's meestal 3:2. Vaak instelbaar.
In het artikel over Beeldverhouding lees je er meer over, want het is een belangrijk onderwerp.

Automatische flitser
De spiegelreflex camera registreert zelf of de flitser gebruikt moet worden of niet, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Is er te weinig licht, dan flitst de camera automatisch. Er zijn ook camera's met ingebouwde flitser die niet automatisch werken. Deze moet men voor een flitsopname eerst aanzetten.

AVI (audio/video interleave)
Een bestandsformaat voor videobestanden. AVI, MPEG, QuickTime en RealOnePlayer zijn de meest gebruikte videotechnologieën voor het afspelen van videobestanden op PC's. In AVI zijn de beelden en geluidsgegevens door elkaar heen opgeslagen (interleaved).

Foto tips

Kiezen van de juiste Canon foto camera.
Je mooiste foto kun je op fotobehang laten afdrukken.
Oude 8mm film digitaliseren voor een up to date film archief.
Welk fotopapier is het meest geschikt voor je afdrukken?
Elke maand een interessant fotomagazine in de brievenbus?
Een mooie ingelijste fotocollage blijf je naar kijken!
Oude dia's digitaliseren kan met een diascanner.
Je foto bewerken kan met bijvoorbeeld Photoshop.

Je eigen foto op hout afdrukken?

Vind je printen op aluminium wat te strak en wil je toch iets bijzonders aan de muur hebben? Dan is een foto op hout afdrukken wellicht precies wat je zoekt. Door de houtstructuur krijgt het resultaat een hele bijzondere uitstraling. Dat kan heel goed bij een specifieke foto passen. Het ligt er dus wel aan wat voor foto je kiest. Door de voorbeelden op de pagina over foto afdrukken op hout kun je een indruk krijgen van wat het hout met je foto doet.


Meer over dit onderwerp

Naam wijzigenNaam wijzigen in Picasa 3 en Picasa 4
Opleiding fotograafOpleiding fotograaf: MBO HBO: alles over fotografie opleidingen
Camera vergelijkenCamera lenzen vergelijken - kooptips voor digitale camera's