Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Zoeken naar bepaalde foto’s in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Als je een paar volle schoenendozen met foto’s moet omkieperen om naar een bepaalde foto te kunnen zoeken, ben je vast heel lang bezig. Maar in je computer gaat het niet veel anders, zelfs al kun je in Picasa razendsnel door alle foto’s heen scrollen.

Het is zelfs voor een leek begrijpelijk dat een computer in tekstbestanden naar een bepaald woord kan zoeken, maar foto’s zijn geen tekstbestanden. Dus foto’s zijn voor een computer alleen te vinden als er toegevoegde tekstinformatie is zoals bijschriften of trefwoorden, of als ze in mappen en albums met betekenisvolle namen te vinden zijn, immers in een album met de naam “Familie” verwacht je geen foto van de Eifeltoren, tenzij “de familie” er toevallig voor staat - maar dan zal diezelfde foto ook wel te vinden zijn in het album “Parijs”.

Verder heeft elke foto technische informatie: een al dan niet abstracte bestandsnaam zoals IMG_0123.JPG, een opname- of opslagdatum, merknaam van de camera, etc.

Opmerking: als je gezichtsherkenning gaat benutten, maak je het een stuk eenvoudiger om alle foto’s waarop bepaalde personen staan afgebeeld, te vinden. Maar ook daarvoor geldt: ga dat maar eens in orde maken voor de vele bekenden die op vele duizenden foto’s staan afgebeeld. Zie verder bij Personen.

We gaan dus eens kijken wat Picasa voor ons kan doen en hieronder heb ik niets anders gedaan dan twee letters “jo” in het zoekvakje rechtsboven te typen. Er verschijnt dan vrijwel onmiddellijk een lijstje met woorden waarin die twee letters voor komen en er worden in alle albums en mappen maar liefst 508 foto’s gevonden die met die letters te maken hebben:  

picasa3 snelgids zoeken 1

Bij de bovenste foto is dat eenvoudig te begrijpen, want die heb ik ooit als bestandsnaam “Treintjes Job” gegeven. 
Maar bij de twee volgende foto’s uit de map 1970 is dat op het eerste gezicht helemaal niet duidelijk, tenzij ik foto in het bewerkingsvenster open zoals hieronder is gedaan, want dan zie ik een bij- of onderschrift “On journey (Italy, 1970)”: 

picasa3 snelgids zoeken 2

Opmerking: het met Ctrl+T geopende subvenstertje voor trefwoorden (“labels”) is leeg en er zijn ook geen cameragegevens (exif) omdat dit een gescande z/w-foto is uit 1970. Dus deze foto is alleen gevonden op grond van de lettercombinatie “jo” in mijn onderschrift.

De bruikbaarheid van het zoekresultaat is dus erg afhankelijk van de extra informatie die je zelf hebt toegevoegd of van niet-relevante toevalligheden zoals in bovenstaand voorbeeld.
Omdat het toevoegen van tekst in de vorm van bij- of onderschriften en/of trefwoorden heel veel werk is (zeker achteraf), zijn albums eigenlijk de minst bewerkelijke manier om foto’s te rubriceren en terug te vinden (zie Albums maken).

Het zoekfilter kun je met één klik ongedaan maken door in de groene balk op Terug naar alles bekijken of door in het zoektekstvakje op het kleine rode kruisje te klikken.

Zoekfilters

Bovenaan zijn er nog een paar interessante filters die je hieronder ziet: 

picasa3 snelgids zoeken 3

  1.       Via het groene sterretje kun je zoeken naar foto’s die je met een gele ster hebt gemarkeerd (je “favorieten”), maar dat is overbodig, want die worden al automatisch verzameld in het groene album Foto’s met ster, linksboven in de albumlijst. 

  2.       Via het groene pijltje kun je zoeken naar de foto’s die je naar Picasaweb hebt geüpload. 

  3.       Via het groene poppetje kun je zoeken naar foto’s met gezichten. 

  4.       Via het groene negatiefje kun je zoeken naar filmpjes en dit is vooral handig als die nog tussen je gewone foto’s staan in plaats van in een aparte map. 

  5.       Via het “groene druppeltje” kun je zoeken naar foto’s die je ge-geocodeerd hebt, dus aan locaties hebt gekoppeld. Sommige camera's doen dat al zelf tijdens het fotograferen.

Tenslotte het schuifje: daarmee kun je het zoekresultaat beperken tot recentere foto’s.

Logisch, maar toch verwarrend is dat je dezelfde foto’s in albums en mappen tegenkomt, zodat de indruk kan ontstaan dat je alles dubbel hebt. Maar je weet: de foto’s in mappen zijn de echte foto’s en de foto’s in albums zijn alleen maar verwijzingen naar die echte foto’s.

In de Picasa handleiding vind je nog wat meer informatie bij Zoeken.

Dia's scannen

In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.

Film maken

Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Fotoshop

Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Formaat vergrotenFotoformaat vergroten voor posters met Picasa
MapweergaveMapweergave in Picasa 3 van Google
Opleiding fotograafOpleiding fotograaf: MBO HBO: alles over fotografie opleidingen