Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Foto’s verplaatsen en hernoemen in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Bij het reorganiseren van je fotoverzameling moet je soms lastige dingen doen en is het vaak beter om die in Picasa te doen en niet in de Windows Verkenner. Bovendien vermijd je dan het risico dat foto’s zo maar uit jouw albums verdwijnen of dat jouw correcties verloren gaan.

Foto’s selecteren

De meeste handelingen beginnen met het selecteren van foto’s. In Picasa loop je nooit de kans op ongewenste kopie-foto’s als je daarbij een onbedoeld rukje aan de muis geeft, dus je kunt rustig met de Ctrl-toets ingedrukt meerdere foto’s aanklikken zoals hieronder:

picasa3 snelgids verplaatsen 1

Opmerking: die foto’s zie je dan ook linksonder in het selectievakje (ze worden steeds kleiner naarmate er meer bijkomen). Dat vakje kun je weer leeg maken met het rode rondje.

Als die foto’s erg verspreid staan of zich in verschillende mappen bevinden, is het verstandig of zelfs noodzakelijk om vaak het groene vastpin-knopje onder de blauwe infobalk aan te klikken. Je ziet dan die “groene pinnen” in de geselecteerde fotootjes verschijnen, zodat je de Ctrl-toets even kunt loslaten om nog meer foto’s te gaan zoeken – erg handig!

Opmerking: er zijn natuurlijk nog meer selectietrucs, zoals het gebruik van de Shift-toets voor het selecteren van een aaneengesloten groep foto’s of “alles selecteren” met Ctrl+A. het is belangrijk dat je daar handig in wordt, want je zult ze die trucs vaak nodig hebben. Basiskennis Windows die ook voor Picasa geldt.

Naar nieuwe map verplaatsen

Bij het importeren van nieuwe foto’s komen er vaak foto’s mee die eigenlijk in een andere map thuishoren. Als dat een reeds bestaande map is die gewoon in de mappenlijst staat, kun je dat groepje foto’s gewoon naar die doelmap slepen (knippen met Ctrl+X, doelmap selecteren en plakken met Ctrl+V mag ook). Dan moet je vervolgens bevestigen dat je die verplaatsing wil voltooien - dus let op dat je de juiste map hebt gekozen.

Opmerking: het kan gebeuren dat die foto’s al in die doelmap “zitten”. Dan zie je de opties “overslaan” of “naam wijzigen”. Hoewel het voor de hand ligt om “over­slaan” te kiezen, is “naam wijzigen” vaak verstandiger. Dan krijg je verdubbelingen en blijkt vaak dat de ene foto een verkleinde kopie is of nog niet gecorrigeerd is en dus weg kan.

Maar soms moet je voor die geselecteerde foto’s een nieuwe map maken – zeker als er later nog meer foto’s aan toegevoegd zullen worden, want een map voor maar twee foto’s zoals in dit voorbeeld is natuurlijk erg overdreven (dan kun je zulke toevallige foto’s beter naar de algemene map (Mijn)Afbeeldingen verplaatsen).

Kies bovenaan Bestand > Naar nieuwe map verplaatsen. Dan zie je het linker venstertje:

picasa3 snelgids verplaatsen 2A     picasa3 snelgids verplaatsen 2B

In principe kun je volstaan met het typen van een geschikte naam voor die nieuwe map en dan meteen op de Enter-toets drukken. Maar zoals je in het rechter voorbeeld kunt zien, kun je nog meer interessante informatie toevoegen en zelfs via de knop Bladeren een geschikt muziekbestandje (mp3 of wma) kiezen om dat te laten spelen tijdens een diavoorstelling.

Het vinkje voor “automatische datum” betekent alleen dat de map gedateerd wordt op de datum van de eerste foto. Maar dat kan ook een onzinnige datum zijn en in dat geval kun je via het kalendertje een geschiktere datum kiezen.

Opmerking: als deze nieuwe map onderdeel van een jaarserie moet worden, kan het zoals bij Mappen gebruiken is uitgelegd, zinvol zijn om die datum in omgekeerde volgorde voor de mapnaam te typen, bijvoorbeeld “20080823 Rinus-65”.

Na een klik op OK wordt die nieuwe map aangemaakt en zie je het resultaat hieronder:

picasa3 snelgids verplaatsen 3

Het heeft dan geen zin meer om de geselecteerde foto’s in het selectievakje vast te blijven houden (dat kan bij verdere handelingen zelfs vervelende gevolgen hebben). Dus klik onderaan op het knopje met rode rondje en bevestig dan dat je het hele vak wilt wissen – dus die selectie ongedaan wilt maken (daarmee verwijder je dus geen foto’s uit mappen – dat zou je pas doen als je op de Delete-toets zou drukken).
Als je toch van plan bent om Picasa af te sluiten, hoef je deze extra moeite niet te doen.

Opmerking: de nieuwe map wordt in de boomstructuur op hetzelfde niveau gemaakt als de map waarin je de foto’s hebt geselecteerd. Dus het zal meestal gewoon een submap van de map (Mijn) Afbeeldingen worden. 
Als dat niet je bedoeling is, moet je eerst in de Windows Verkenner een nieuwe map maken op de plek die jij wilt en daarin een tijdelijke foto plaatsen om die map in Picasa te kunnen zien. Dan kun je de foto’s naar die map slepen en de tijdelijke foto weer verwijderen. Deze omweg is bijvoorbeeld nodig als je die nieuwe map op de D-schijf wilt plaatsen (dan moet je die D-map wel via Mappenbeheer zichtbaar maken).

Map splitsen

Dit is een andere en vaak gemakkelijker manier foto’s naar een nieuwe map te verplaatsen.
Wat je dan kunt doen, is met de rechter muisknop op de eerste foto van de laatste gebeurte­nis klikken en als je in het snelmenu dat je dan ziet Map hier splitsen kiest, verschijnt er een venstertje waarin je de naam voor een nieuwe map kunt typen:

picasa3 snelgids verplaatsen 4

Die nieuwe map wordt dan keurig gevuld met die serie en zo kun je dat ook doen voor een eerdere serie, enzovoort.
Die nieuwe mappen komen dan in dezelfde hoofdmap te staan als de oorspronkelijke map.

Opmerking: albums kun je niet splitsen. Als er foto’s in terechtgekomen zijn die er niet horen, zijn er twee mogelijkheden: of je sleept ze naar een ander album waar ze wel in horen, of je verwijdert ze gewoon. Dan ga je terug naar de bronmap(pen) en selecteer je dezelfde foto’s en wijs je die aan een nieuw album toe.

Map verplaatsen

Sinds Picasa3 is het gelukkig ook mogelijk om een hele map met foto’s naar een meer ge­schikte plek in de boomstructuur te verplaatsen via Map > Verplaatsen.
Je kunt deze functie ook gebruiken om uitgebreide fotomappen naar de D-schijf te verplaat­sen of zelfs naar een externe (usb) schijf, al is dit laatste niet aanbevolen voor een actief deel van je verzameling omdat zo’n schijf niet altijd is aangesloten waardoor foto’s uit albums zullen verdwijnen en correcties verloren kunnen gaan.

Bestandsnaam wijzigen (F2)

Als je foto’s naar een andere map verplaatst, zul je de inhoud van de doelmap opnieuw moeten sorteren – het zij op “naam” (bedoeld wordt bestandsnamen), hetzij op “datum” (bedoeld wordt de opnamedatums zoals vastgelegd door de betreffende camera’s).
Dat kan meteen goed gaan, maar je kunt ook met allerlei onverwachte problemen worden geconfronteerd – dat ligt dan niet aan Picasa, maar aan problemen met de bestandsnamen of met de datums waardoor de volgorde een warboel wordt. Daarover en hoe je na sorteren en herschikken moet hernummeren, gaat Sorteren / hernummeren.

Voor een paar willekeurige foto’s die niet in sorteerbare serie worden opgenomen, mag je willekeurige bestandsnamen toepassen. Je sleept die foto’s dan eerst in een logische vol­gorde, dan selecteer je ze en kies je Bestand > Naam wijzigen of druk je meteen op toets F2. Dan verschijnt een venstertje met de (originele) bestandsnaam van de eerste foto zoals linksonder en daarover typ je dan meteen de nieuwe bestandsoog met een volgnummer zoals rechtsonder en druk je op de Enter-toets.    

picasa3 snelgids verplaatsen 5A     picasa3 snelgids verplaatsen 5B

Opmerking: deze aanpak is ook zinvol voor een speciaal serietje dat je naar anderen stuurt. 

Voor aanvullende informatie verwijs ik in de Picasa handleiding naar Verplaatsen.

Dia's scannen

In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.

Film maken

Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Fotoshop

Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

GeocoderenGeocoderen in Picasa 3 van Google
FotovakschoolFotovakschool - MBO of HBO opleiding fotografie
Fotoalbum makenFotoboek of fotoalbum maken - tips voor mooie fotoalbums