Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Zwart-wit in kleur in Picasa (tint)

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het derde paneeltje in het bewerkingsvenster van Picasa heet Effecten. Dit mag je bij het corrigeren van een gewone fotoserie niet gebruiken. Maar als je een zorgvuldig uitgezochte foto selecteert en vervolgens exporteert, heb je een kopiebestand waar je alles mee mag doen, bijvoorbeeld om er een kleurige zwart-wit foto van te maken.

Ik neem weer deze inmiddels bekende foto als uitgangspunt:

picasa3 snelgids tint-kiezen 1

Klik nu op de 6e knop in het roodomrande paneeltje. Dan krijg je onmiddellijk een zwart-wit foto, want Picasa neemt neutraal wit als beginsituatie (onder de rode pijl):

picasa3 snelgids tint-kiezen 2

Deze zwart-wit foto is meteen al mooier dan de wat saaie zwart-wit foto die je krijgt als je het gewone Z/W-knopje gebruikt. Dus als je dit effect al voldoende vindt, kun je meteen op de knop Toepassen klikken. Maar om de vele andere mogelijkheden te demonstreren, ga we nu nog even door.

Boven in het paneeltje is er een schuifje Kleur behouden en als je dit voorzichtig naar rechts sleept, komt er steeds meer kleur inde foto terug. Halverwege heb je ongeveer het effect van een kleurenfoto uit de vijftiger jaren:

picasa3 snelgids tint-kiezen 3

Maar als je dit schuifje weer terugsleep en vervolgens met de muis in het kleurenspectrum klik, verandert de muis in een pipetje en kun je een willekeurige kleur in de honingraat of in het spectrum aanwijzen en zie de kleur van de foto onmiddellijk veranderen:

picasa3 snelgids tint-kiezen 4

Je hebt dan dus de keuze uit een vrijwel onbeperkt aantal kleurnuances en je keuze wordt dus bepaald door wat je toevallig mooi vindt of door een bepaald doel.
Als je dan klikt, zie je het schuifje Kleur behouden weer terugkomen en verandert het pipetje weer in een normale muispijl. Je kunt dan eventueel weer wat “normale kleuren” toevoegen:

picasa3 snelgids tint-kiezen 5

Het resultaat is een zeer wonderlijke kleurenfoto, die normaal lijkt, maar het toch niet is. Als je tevreden bent, klik je op Toepassen – anders op Annuleren. Als je later dit resultaat toch niet zo geslaagd vind, kun je met de knop Ongedaan maken Tint terug naar de oorsprong.

Opmerking 1: duotone kan in combinatie met gefilterd z/w ook bijzondere z/w-foto’s opleveren, maar dan moet je veel experimenteren.

Opmerking: dit effect is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Een foto op canvas of hout afdrukken

Heb je na enige bewerking een prachtige foto, dan kun je dit op een mooie manier laten afdrukken. Heb je wel eens gekeken naar de mogelijkheden van afdrukken op canvas of hout? Canvas is doek waar je ook op kunt schilderen. Het geeft je foto een prachtig effect, alsof het een schilderij is. 

Ook het afdrukken van je foto op hout is iets bijzonders. De houtstructuur blijft op een bepaalde manier zichtbaar en dat kan heel mooi passen bij je foto. Het ligt er dus wel aan wat voor type afbeelding je afdrukt. Niet bij alle foto's zal dit mooi staan. Een afdruk op hout geeft een authetieke uitstraling. Dat staat bij sommige foto's erg goed.

Poster maken

Laat je liever je foto afdrukken op een poster dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn inmiddels veel leveranciers die het afdrukken van posters mogelijk maken. Je kunt kiezen uit allerlei formaten en mogelijkheden. Een prachtige wissellijst erbij maakt het echt helemaal af. Je kunt dan bijvoorbeeld in de loop van de tijd meerdere posters bestellen en deze telkens in de lijst afwisselen.

Collage

Een interessante combinatie is het maken van een foto collage en die dan vervolgens als poster afdrukken. Bij een collage heb je vaak kleine beeldelementen en een poster leent zich erg goed om dat scherp in beeld te brengen. Een afdruk op canvas heeft namelijk als nadeel dat hele kleine details wat minder duidelijk over kunnen komen door de structuur van het canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

VerjaardagskaartenVerjaardagskaarten - een kaart sturen met vogel foto's
Birdpix fotoboek 7Birdpix fotoboek 7 - De 77 meest fotogenieke vogels van Nederland
HistogramHistogram informatie in Picasa - histogram foto