Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Bescherm je scherm via Picasa (screensaver)

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Mensen die hun computer op vele willekeurige momenten van de dag gebruiken, laten hem vaak aan staan en dan is het leuk als er gedurende een minuut of 10 willekeurige foto’s op het beeldscherm verschijnen voordat de computer in slaap sukkelt om het stroomverbruik te minimaliseren. Lang geleden was dit vooral bedoeld om te voorkomen dat het scherm ging inbranden op een langdurig stilstaand tekstvenster, vandaar de naam screensaver - wie herinnert zich niet het mooie bubbelende aquarium van Windows-98.

Opmerking: het is mij niet bekend of LCD-schermen gevoelig zijn voor “inbranden” en dus op de lange duur steeds donkerder gaan worden. Je hoort er immers nooit over?

In Picasa kost het erg weinig moeite om zo’n screensaver in te stellen en te onderhouden – het heeft er zelfs een speciaal groen album met de naam Screensaver voor. Dus alle foto’s die je aan dat album toevoegt, komen dan vanzelf als pauzebeelden langs. Ook een ander groen album met de vreemde naam Foto’s met ster komt hiervoor in aanmerking, want dat wordt automatisch gevuld met foto’s die je met een ster hebt gemarkeerd en dat zullen dus meestal je favoriete foto’s zijn. Hieronder zie je beide albums:

picasa3 snelgids screensaver 1

Opmerking: in Picasa hoef je gelukkig niet na te denken of je een foto 2 of 3 sterren moet geven - laat staan 5, want dan zou je een deskundige fotojury moeten inhuren.

Foto’s voor screensaver toevoegen

Hoewel alles kan, ligt voor de hand om steeds recente foto’s aan het album Screensaver toe te voegen, maar ook steeds de al wat oudere eruit te verwijderen, want voor een vertoning van 10 minuten zijn ongeveer 200 foto’s ruim voldoende. Zo blijf je up-to-date.
Hieronder heb ik 21 recente foto’s uit de map 2009 geselecteerd (je klikt dan op de eerste, vervolgens hou je een Shift-toets ingedrukt en dan klik je op de laatste):

picasa3 snelgids screensaver 2

Vervolgens klik ik onderaan op het kleine blauwe boekje (Geselecteerde items toevoegen aan een album). Dan verschijnt daarboven een flinke lijst met mijn blauwe albums, maar bovenaan staan de groene van Picasa en dan klik je op het album Screensaver. Dat is al voldoende en daarna kun je de selectie ongedaan maken door tussen de foto’s te klikken.

Opmerking 1: je kunt hetzelfde bereiken door na selectie bovenaan Maken > Toevoegen aan screensaver te kiezen, maar dan verschijnt het instelvenster dat je meestal niet nodig hebt.
 
Opmerking 2: als ik hierboven het album “Foto’s met ster” had gekozen, worden die 21 foto’s uiteraard aan dit album toegevoegd, maar hadden ze ook allemaal een ster gekregen en dat zal toch meestal niet je bedoeling zijn – sterren moet je individueel toekennen.
 
Hieronder zie je dat die 21 foto’s keurig aan het screensaver-album zijn toegevoegd en het kan best zijn dat daar volgende week weer 10 bij komen. Uiteraard kun je achteraf nog bepaalde foto’s verwijderen omdat die minder geschikt zijn voor toevallige kijkers:

picasa3 snelgids screensaver 3

Als je zo door zou gaan, wordt dat screensaver-album steeds voller. Dat is voor je computer geen extra belasting, maar het heeft geen zin – tenzij jouw computer bijna de hele dag die screensaver staat weer te geven (dan gebruikt hij juist meer stroom, want een computer heeft het daar druk mee). Dus het is aan te bevelen om dan ook ongeveer 20 foto’s uit dat album te verwijderen en die staan dan helemaal aan het begin als je dit album selecteert zoals hieronder is gedaan:

picasa3 snelgids screensaver 4

Als je na selectie van een groepje foto’s op de Del(ete)-toets drukt, verschijnt er een klein venstertje met de keurige vraag of je die 15 foto’s uit dat album wilt verwijderen en dan kun je dus rustig op Ja klikken, want met de originele foto’s (in dit geval nog in map 2008) gebeurd er helemaal niets.
Op die manier zorg je er ook voor dat oudere foto’s die je inmiddels al zo vaak hebt zien “langskomen”, uit de screensaver-serie verdwijnen.

Opmerking: je kunt zulke waarschuwingsvenstertjes uitschakelen (ook via Opties), maar dat is onverstandig, omdat het belangrijk is dat het steeds tot je doordringt wat je gaat doen.

Screensaver optimaal instellen

Bovenaan kun je via Extra > Screensaver configureren of helemaal rechtsboven via Screensaver direct bij de bekende beeldscherm-instellingen voor de schermbeveiliging komen en dan zie je het linker venstertje:

picasa3 snelgids screensaver 5A    picasa3 snelgids screensaver 5B

Je ziet dat al “Google-screensaver” is gekozen en je zult voor lief moeten nemen dat er zo nu en dan in mooie kleuren het woord “Google” verschijnt – die bescheiden reclame mag je het bedrijf dat jou dit mooie programma en nog zoveel meer heeft geschonken, wel gunnen.
Instelling van de wachttijd op 5 minuten na de laatste toetsaanslag of muisbeweging is ook redelijk, want anders duurt het te lang voordat de screensaver een kans krijgt.

Opmerking: via hetzelfde venstertje kun je bij de energiebesparingsinstelling van je computer komen en het is aan te bevelen om standby na 15 minuten en slaap na 30 minuten te kiezen. In Windows-XP kun je nog een wachtwoord instellen, maar dat moet je nooit doen.

Via de knop Voorbeeld kun je straks testen of de presentatie bevredigend is, maar klik nu eerst op de knop Instellingen want dan verschijnt een Picasa venstertje zoals rechts.
Je kunt kiezen uit 9 visuele effecten, maar de klassieke rustige overvloeier is nog steeds het beste omdat zo’n screensaver wel mag boeien, maar niet mag storen. Maar je kunt andere mogelijkheden gewoon even proberen, want je ziet meteen het voorbeeld ernaast.

De weergavetijd per foto is ook een kwestie van smaak, maar 3 seconden is niet zo gek. Of je daarbij eventuele bij- of onderschriften (“titels”) wilt weergeven, mag je helemaal zelf weten (als je nooit iets onder je foto’s hebt getypt, is er toch niets te zien – ook al staat er een vinkje). Maar tot voor kort heb ik nooit tekst gezien en nu ik die wel zie, blijk ik ook on­gecorrigeerde foto’s te zien en dat deugt niet (vermoedelijke oorzaak: Windows Update).

Vervolgens moet je kiezen waar de foto’s vandaan komen en standaard staat er al een vinkje bij het woord Picasa. Als je dan op de bijbehorende knop Configureren klikt, zie je het venstertje linksonder en daarin zie dat het screensaveralbum al is aangevinkt, maar ook dat je “en/of” kunt kiezen voor het album Foto’s met ster – ik laat het gewoon zo:

picasa3 snelgids screensaver 6A      picasa3 snelgids screensaver 6B

De keuze voor je webalbums op Picasaweb is meestal niet interessant, omdat het meestal om recente en tijdelijke albums gaat, waarvan de foto’s ook al in je gewone mappen staan.
De keuze voor foto’s in andere mappen op je computer is meer een alternatief als je geen zin hebt om zelf geschikte foto’s het screensaver-album te plaatsen – daar hoort het rechter configuratievenstertje bij waaraan je zelf de gewenste map(pen) kunt kiezen of aan toe kunt voegen. 

En tenslotte: foto’s van openbare sites zullen je ook maar zelden interesseren, tenzij die van bekenden of van goede fotografen zijn of over jouw hobby gaan. 

Dus meestal zal de standaard keuze gewoon prima voldoen, maar dan is het onderhouden van de inhoud van het album Screensaver wel jouw eigen verantwoordelijkheid.

Er zijn dus heel veel mogelijkheden om je computer tijdens jouw pauzes bezig te houden en de één vind dit prachtig en de ander helemaal niets omdat zijn/haar computer in een hoekje op een logeerkamertje staat en maar zelden aan staat. Maar dan is er ook op de gewone manier weinig plezier aan je foto’s te beleven.

In de Picasa handleiding vind je ongeveer dezelfde informatie over de Screensaver.

Cursus fotografie

Wil je meer weten over fotografie, dan kun je de fotografie cursus doornemen. Je krijgt allerlei tips over thema's als belichting, compositie, gebruik van lenzen enzovoort. Daarnaast is er een speciale cursus natuurfotografie beschikbaar. In die cursus staan specifieke tips voor als je in de natuur wilt fotograferen.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Bierviltjes bedrukkenBierviltjes bedrukken - tips voor een foto op bierviltjes
Birdpix kalender 2011Vogelfotografie kalender Birdpix 2011 bestellen
Fotoproducten makenFotoproducten maken: 5 tips voor de mooiste fotoproducten.