Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Foto op en van je scherm via Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het woord “schermafbeelding” is verwarrend, want het kan zowel een “foto op je scherm” zijn als een “foto van je scherm”. Het laatste wordt ook wel een “screendump” genoemd en het eerste “bureaublad” of “desktop”. Maar voor allebei heeft Picasa een prima oplossing, dus daar moet ik toch aandacht aan besteden.

Instellen als bureaublad

Selecteer in één van je mappen of albums een geschikte foto, die ook qua verhouding goed bij de afmetingen van je scherm past en kies dan Maken > Instellen als bureaublad:

picasa3 snelgids schermfoto 1

Als je het Picasa-venster sluit, zie je de gekozen foto op je hele scherm en dat is prachtig:

picasa3 snelgids schermfoto 2

Opmerking: je ziet dat het belangrijk is om een “rustige foto” met veel ruimte te kiezen, waarbij het belangrijkste deel niet wordt verstoord door pictogrammen en andere “gadgets”.
 
Picasa maakt een kopie van de gekozen foto en past die keurig aan je scherm aan en dat zal dus meestal betekenen dat Picasa iets moet wegsnijden en dat kan dus soms ongelukkig uit­pakken. Vervolgens slaat Picasa deze bewerkte afbeelding op als een bmp-bestand met de naam “picasabackground” in een speciale map “Picasa-bewerkingen” zoals hieronder:

picasa3 snelgids schermfoto 3

Opmerking 1: in mijn geval is dit een bmp-bestand met 1280x1024 pixels van 3,8 MB.

Opmerking 2: vanaf Picasa 3.8 wordt dit bestand opgeslagen in de map Achtergronden van de werkmap Picasa. Je kunt dan een hele verzameling opbouwen en naar behoefte ge­bruiken via Maken > Instellen als bureaublad. Dat is een stuk handiger dan voorheen.

Opmerking 3: voor goede kwaliteit moet je natuurlijk een foto (of collage) kiezen die meer pixels heeft dan je scherm, maar Picasa kan ook van een foto met weinig pixels (bijvoorbeeld 480x360) schermvullend maken. De kwaliteit zal dan uiteraard niet zo goed zijn.  

Deze foto zie je dus zodra je computer is opgestart en na een maand kies je gewoon een andere geschikte foto. Dan wordt het bovenstaande bestand automatisch vervangen. Dit is dus wat anders dan een screensaver die je ook met Picasa kunt maken.

Opmerking: als je om welke reden dan ook terug wil naar de gewone faciliteiten die Windows voor het instellen van bureaubladachtergronden biedt, moet je dit in XP doen via Configu­ratiescherm > Beeldscherm en in Vista via Configuratiescherm > Persoonlijke instellingen.

In de mappenlijst van Picasa zal de map Picasa-bewerkingen normaal zichtbaar zijn en dus alleen de laatst gekozen schermfoto bevatten. Je mag die map echter rustig benutten om eigen fotobewerkingen in op te slaan, ook al zal dat vaak tijdelijk zijn. Maar als je daar geen behoefte aan hebt, kun je de map beter onzichtbaar maken. Dat kan op drie manieren: klik met de rechter muisknop op de map, want dan zie je die mogelijkheden: map verbergen, map verwijderen en verwijderen uit Picasa:

1.      ‘Map verbergen’ mag, maar kan later problemen opleveren omdat je dat vergeten bent en niet snapt waarom je die map niet ziet, terwijl hij in mappenbeheer toch een “oogje” heeft.

2.      ‘Map verwijderen’ (van de harde schijf) mag niet, want dan verwijder je ook de thuisbasis voor schermfoto’s – tenzij je die faciliteit van Picasa toch niet meer wilt gebruiken.

3.      ‘Verwijderen uit Picasa’ is de beste keuze, want dit betekent hetzelfde als er in mappen­beheer een rood kruisje voor plaatsen. Maar daarmee wordt de functie niet verstoord.

Kortom een mooie en simpel te gebruiken functie, waarvan het toch belangrijk is dat je er iets meer van weet. Dat geldt trouwens voor bijna alles wat je met je computer kunt doen.

Schermfoto maken (screendump)

De 3 hierboven gebruikte afbeeldingen zijn “schermfoto’s”, één volledig en twee nabewerkt.

En deze snelgids staat er vol mee omdat ze zo handig zijn om te laten zien wat er bij een bepaalde handeling op je scherm te zien is – weliswaar met andere foto’s, maar het gaat om de principes. En sinds Picasa3 is het gebruik daarvan misschien eenvoudiger geworden.

De toets die daarvoor al jaren rechtsboven op elk toetsenbord zit heet PtrSc en dat is de afkorting van “Print Screen”. Dat gebeurde vroeger ook letterlijk, maar sinds de grafische vensters van Windows wordt er een onzichtbare kopie vastgelegd in een speciaal hoekje van het werkgeheugen dat “Klembord” wordt genoemd. En als je dan je Word-venster weer oproept, kun je dat “shot” ook meteen op de juiste plaats in je tekst invoegen via “Pakken-speciaal” en dan is het zelden nodig om ze als aparte bmp- of jpg-bestanden op te slaan.

Opmerking: om een subvenster te nemen, moet je de toetscombinatie Alt+PtrSc gebruiken.

Juist bij het werken met foto’s zijn er behalve routinehandelingen (althans wat ‘routine’ zou moeten zijn), in allerlei programma’s (waaronder Picasa) zoveel bijzondere handelingen mogelijk, dat het zinvol is om die voor jezelf te documenteren. Dat doet natuurlijk bijna niemand, maar het kan tenminste en het is ook helemaal niet zo moeilijk. En Picasa kan daarbij behulpzaam bij zijn – zelfs als er op de voorgrond een ander programma staat, want wat er dan gebeurd zie je hieronder:

picasa3 snelgids schermfoto 4

De afbeelding die in dit verhaaltje in nabewerkte vorm helemaal bovenaan staat, wordt door Picasa in de submap “Schermafbeeldingen” van de werkmap Picasa opgeslagen en is dan zoals je hierboven kunt zien ook gewoon in Picasa zichtbaar (het is ook een groot bmp-bestand met 1280x1024 pixels van 3,8 MB). 

En net zoals bij een gewone foto kan ik dan meteen in Picasa het deel uitsnijden dat voor mijn verhaaltje van belang is (ook om ruimte te sparen), zoals je hieronder kunt zien:

picasa3 snelgids schermfoto 5

Als ik dan dat uitgesneden deel exporteer in een verstandig gekozen formaat (hier 640 pixels breed), krijg ik in een andere map een jpg-bestand van veel kleinere omvang, namelijk slechts 50 KB en dat is dan meteen prima geschikt voor deze website.

De instelling in het exportvenstertje zie je linksonder en rechtsonder zie je een nog kleinere versie van bovenstaande uitsnede, namelijk met 320 pixels:

picasa3 snelgids schermfoto 6A    picasa3 snelgids schermfoto 6B

Na gebruik kun je die ruimtevretertjes gewoon uit Picasa verwijderen (je hebt er al gauw tientallen) en dat geldt natuurlijk ook voor de eventueel geëxporteerde versies.

Conclusie

Picasa zet een foto mooier op je scherm dan Windows dat voor je kan doen, dus dat is prima. Maar ik weet niet goed of ik die screendumps in Picasa handig of onhandig moet vinden, want ik ben zo gewend aan het gebruik van IrfanView als ideaal tussenstation om allerlei bewerkingen op die screendumps te kunnen doen (zoals rode pijlen tekenen, wat in Picasa helaas niet kan), dat ik Picasa daar niet voor nodig heb – hoogstens als een handige automatische opslag voor dumps die ik pas later kan verwerken.

Het is natuurlijk wel zo dat als Picasa niet is gestart (en dus ook niet op de achtergrond aanwezig is), dat er dan ook niets door Picasa wordt vastgelegd – ook niet als je met de Picasa-viewer bezig bent. En dat is maar goed ook.

En als je die PtrSc-toets nooit gebruikt, gebeurd er helemaal niets en zelfs als zou je dat per ongeluk doen, dan wordt het “Klembord” toch leeg gemaakt als je computer uitgeschakeld wordt en ben je na het lezen van dit stukje ook niet meer verbaasd waar die speciale map in Picasa ineens vandaan komt.

In de Picasa handleiding wordt vergelijkbare aandacht aan deze onderwerpen besteed.

Dia's scannen

In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.

Film maken

Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Fotoshop

Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Smartphone afdrukkenHEMA smartphone print - foto’s bestellen met je telefoon
Nikon Coolpix S1000PJNikon Coolpix S1000PJ fotocamera review
C camcorder -> contrastCamcorder contrast canvas - uitleg begrippen camera