Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Vlekje verdoezelen in Picasa (retoucheren)

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Nieuw in Picasa3 is dat je nu ook vlekjes kunt verdoezelen. De portretfotografen van vroeger hadden daar fijne penseeltjes en speciale verf voor en dat moeilijke werk werd retoucheren genoemd en in Picasa heet die functie ook zo.

Opmerking: een vlekje op je foto’s kan ook ontstaan door een vuiltje op je lens, maar dan zit het steeds op dezelfde plaats. Die lens moet je nu beter schoon houden dan vroeger.Hoewel het niet de bedoeling kan zijn om dames nog mooier te maken, is het onderstaande portretje wel een goed voorbeeld, vooral door het moedervlekje in de vouw van haar wang:

picasa3 snelgids retoucheren 1

Nadat je de foto in het bewerkingsvenster hebt geopend, klik je op de rood omcirkelde knop Retoucheren in het linker paneeltje. Dan zie je een korte handleiding hoe je moet handelen en het eerste wat je moet doen is de grootte van je “kwastje” instellen door het schuifje naar rechts te slepen. Je ziet dan een cirkeltje dat je iets groter moet kiezen dan de “vlek”.

Opmerking: om nauwkeuriger te kunnen werken, kun je net als bij “rode ogen” inzoomen met het schuifje of het 1:1 knopje rechtsonder. Vervolgens kun je dan het lichte vlakje in de kleine afbeelding verplaatsen om het juiste gebied in beeld te krijgen.

Vervolgens plaats je dan met de muis je kwastje op de vlek zoals hieronder en klik je even:

picasa3 snelgids retoucheren 2

Vervolgens verplaats je het kwastje buiten de vlek, in dit voorbeeld schuin boven de vlek, maar wel in de vouw van de wang (je ziet precies wat er gebeurd) zoals hieronder:

picasa3 snelgids retoucheren 3

Als je tevreden bent, klik je even en ben je bijna klaar. Zoom dan weer terug naar normaal formaat door het schuifje rechtsonder helemaal naar links te slepen of door een klik op het knopje links van het 1:1 knopje. Als je doezelwerk dan vrijwel onzichtbaar is, kun je links op Toepassen klikken. Zo niet, klik dan op Patch ongedaan maken en probeer het opnieuw of geef het op. En zoals gewoonlijk, kun je ook later nog deze ingrepen ongedaan maken.

Hieronder zie je haar dan op een normaler formaat, maar nu “gefotoshopt”: 

picasa3 snelgids retoucheren 4

Opmerking: wil deze aardige Belgische violiste zich bij ons melden als zij bezwaar maakt tegen het gebruik van mijn spontane foto op deze internetpagina.

De ervaring leert dat kleine vlekjes zoals deze prima verdoezelt kunnen worden, maar dat met grotere vlekken slechter lukt – zeker als de omgeving weinig uniform is.

Opmerking: deze detailcorrectie is (samen met “rode ogen”) de enige die door Picasa automatisch in het bestand wordt opgeslagen en tevens wordt dan het originele bestand verplaatst naar een verborgen map .picasaoriginals. Zie Opslaan.  

In de Picasa handleiding vind je daarover bij Retoucheren meer informatie. 

Opmerking: deze correctie is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Fotografie vakopleiding

 

Fotovakschool Fotovakschool - MBO of HBO opleiding fotografie
1. Basisopleiding Fotovakschool - Basisopleiding fotografie
2. MBO+studiefinanciering Fotovakschool - MBO fotografie + studiefinanciering
3. MBO deeltijd Fotovakschool - MBO deeltijd fotografie opleiding
Fotoacademie Fotoacademie - fotografie vakopleiding voltijd of deeltijd
Kunstacademie Kunstacademie - fotografie opleiding universiteit

Foto bewerken

Er worden tegenwoordig ontzettend veel digitale foto's gemaakt doordat vrijwel iedereen een digitale camera heeft. Ook met de smartphone worden te pas en te onpas foto's gemaakt.
Deze foto's zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Veel mensen willen daarom hun foto's bewerken. Dat kan eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma. Het liefst wil men natuurlijk gratis foto's bewerken.

Picasa

Een goed programma daarvoor is Picasa van Google. Je kunt gemakkelijk Picasa downloaden en installeren en daarna je afbeeldingen bewerken. Er zijn allerlei effecten en instellingen mogelijk met het programma Picasa.

Picasaweb

Picasa heeft een eigen functie voor het maken van een foto website. Deze functie heet Picasaweb of Picasa webalbum en is erg populair. De Picasa webalbums kunnen openbaar of privé ingesteld worden. Je kunt dus ook gemakkelijk je foto's aan familie of vrienden laten zien.

Foto bewerken tips

Een foto bewerken is tegenwoordig heel gebruikelijk. Maar welk fotobewerkingsprogramma gebruik je? En welke nabewerkingen zijn leuk om te doen? Ook het maken van een fotocollage is erg populair. Dat kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Fotografie begrippenFotografie begrippen - digitale camera uitleg
LenzenCamera lenzen: kies de juiste lens voor natuurfotografie en vogelfotografie
3D scanbeeldje3D scan en 3D beeldje van jezelf of je kinderen