Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Foto bewerken en recht maken in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Dezelfde foto die ik heb gebruikt in het stukje over bijsnijden stond oorspronkelijk behoorlijk scheef en dat is gek genoeg bij bijna elke foto wel een beetje het geval. Dus recht maken is samen met bijsnijden de meest belangrijke fotocorrectie en altijd in die volgorde.

Opmerking : je moet “recht maken” (“rechtzetten” zou duidelijker zijn) niet verwarren met het rechtop zetten van gekantelde foto’s – dat doe je met de kromme pijtjes onderaan.In het bibliotheekvenster van Picasa klik je dan 2x op de betreffende foto. Je komt dan in het bewerkingsvenster terecht zoals hieronder: 

picasa3 snelgids rechtmaken 1

Klik daarom in het linker paneeltje op de rood omcirkelde knop Recht maken. Dan verschijnt er een raster over de foto zodat je weet wat precies horizontaal en verticaal is:

picasa3 snelgids rechtmaken 2


Vervolgens sleep je met de muis het knopje onderaan voorzichtig naar links of naar rechts. Je ziet dan direct dat de foto meedraait en als je tevreden bent (vaak is de instelling een compromis) klik je op de knop Apply (pas vanaf Picasa 3.6 vertaald in Toepassen).

Opmerking: het bijzondere van Picasa is dat je na deze correctie geen scheve randen over­houdt die je daarna weg moet snijden en dat het oorspronkelijke aantal pixels bewaard blijft.

Daarna worden alle knopjes in het linker paneel weer zichtbaar en kun je verder met andere correcties zoals bijsnijden, contrast, helderheid, kleur en eventueel scherpte nodig zijn, maar daarover gaan andere stukjes in deze snelgids.

Opmerking 1: deze hoekcorrectie veroorzaakt een geringe onscherpte. Die kun je echter compenseren door daarna een lichte verscherping toe te passen. Zie Scherper maken.

Opmerking 2: zoals altijd zie dan links dat je de laatst uitgevoerde correctie ongedaan kunt maken en omdat je niets hoeft op te slaan, kan dat in de toekomst ook nog. Zie Opslaan.

Als je met deze foto klaar bent, kun je via de pijltjes boven de foto meteen door naar de volgende of naar de vorige foto. Of via de knop linksboven Terug naar (de) bibliotheek.

Daarna kunnen er nog andere verbeteringen zoals bijsnijden, contrast, helderheid, kleur en eventueel scherpte nodig zijn, maar daarover gaan andere stukjes in deze snelgids.

In de Picasa handleiding vind je meer informatie bij Corrigeren en bij Recht maken.

Opmerking: deze correctie is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Foto bewerken

Er worden tegenwoordig ontzettend veel digitale foto's gemaakt doordat vrijwel iedereen een digitale camera heeft. Ook met de smartphone worden te pas en te onpas foto's gemaakt.
Deze foto's zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Veel mensen willen daarom hun foto's bewerken. Dat kan eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma. Het liefst wil men natuurlijk gratis foto's bewerken.

Picasa

Een goed programma daarvoor is Picasa van Google. Je kunt gemakkelijk Picasa downloaden en installeren en daarna je afbeeldingen bewerken. Er zijn allerlei effecten en instellingen mogelijk met het programma Picasa.

Picasaweb

Picasa heeft een eigen functie voor het maken van een foto website. Deze functie heet Picasaweb of Picasa webalbum en is erg populair. De Picasa webalbums kunnen openbaar of privé ingesteld worden. Je kunt dus ook gemakkelijk je foto's aan familie of vrienden laten zien.

Foto bewerken App - top 5 foto Apps

Veel foto's worden tegenwoordig gemaakt met een smartphone of tablet. En dan wil je natuurlijk gemakkelijk de foto's bewerken voordat je ze met je vrienden deelt op Instagram of Facebook. Het bewerken van een foto kan gemakkelijk met een foto App zoals de Instagram App of Afterlight.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Fotostudio apparatuurFotostudio apparatuur - wat heb ik nodig voor een fotostudio?
WebpaginaWebpagina maken in Picasa
Birdpix fotoboek 5Birdpix fotoboek 5 - tips voor vogelfotografie