Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Foto's als poster afdrukken in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

XXL poster bestellen

Een poster is een afdruk op groot formaat, bijvoorbeeld 30x40 of 50x75 cm, maar normale printers gaan maar tot A4-formaat (ongeveer 20x30 cm). Je kunt echter voor schappelijke prijzen hele grote foto’s bij het Kruidvat of andere printservices zoals foto.com bestellen, dus waarom zou je thuis gaan fröbelen? 
De enige voorwaarde is dat je dan wel een bestand van hoge kwaliteit moet aanleveren (razend scherp en met heel veel pixels), maar helaas heeft niet iedereen een topcamera met 12 Megapixels of meer (zie Formaat vergroten).

Opmerking: zelfs al heb je wel een supermegapixelcamera, kan het zijn dat je een deel uit een foto tot een poster wil uitvergroten en dan heb je toch ook te weinig pixels.

Foto poster maken

Picasa heeft een functie die Poster maken heet en waarmee je een foto in 4 of meer stukjes kunt opdelen die je dan apart kunt afdrukken en vervolgens als een collage op een stuk karton tegen elkaar aan kunt plakken. Dat is echt fröbelen en dus weinig aantrekkelijk.

Maar je kunt die functie ook als een artistiek grapje beschouwen en dan maak je van de afzonderlijke bestanden een Picasa-collage die je vervolgens wel bij het Kruidvat op groot formaat laat afdrukken. En dan is het resultaat ineens fascinerend.

Als voorbeeld gebruik ik een collagebestand dat met de optie Multiweergave is gemaakt (zie Collages maken):

picasa3 snelgids poster-maken 1

Opmerking: de door Picasa3 gemaakte collages leveren bestanden op met heel veel pixels (hier 5120x3504), dus die zijn zelfs zonder gebruik van een topcamera al heel geschikt.

Hoe maak je een poster?

Kies bovenaan Maken > Een poster maken (je ziet in dat menuutje ook andere interessante mogelijkheden, zoals “Instellen als bureaublad” en “Toevoegen aan Screensaver”), want dan verschijnt het onderstaande simpele venstertje (links):

picasa3 snelgids poster-maken 2A    picasa3 snelgids poster-maken 2B


Je kunt vergrotingspercentages kiezen tot 1000%, maar 200% betekent 4 “tegels” en 300% al 9 “tegels”, dus ik hou het maar op 200%.
Vervolgens kun je helaas slechts uit twee afdrukformaten kiezen: 10x15 of 20x25 en ik kies voor 20x25 cm (bijna A4).
Als je van plan bent te gaan fröbelen (“knippen & plakken”), is het waarschijnlijk zinvol om wat overlap te hebben, dus dat kun je dan ook aanvinken. Maar dat doe ik nu niet.

Als ik dan op OK klik, maakt Picasa tot mijn verbazing 4 deelbestanden in dezelfde map en die zie je hieronder boven de rode streep:

picasa3 snelgids poster-maken 3

Elk bestand heeft 2560x1760 pixels (dus prima voor afdrukken op formaat 18x26 cm of iets groter) en zijn ook keurig genummerd: 0-0 en 0-1 voor de bovenste twee en 1-0 en 1-1 voor de onderste rij. Dat had je zelf nooit zo netjes voor elkaar gekregen.

Toch maar fröbelen?

Je kunt nu besluiten om van elk bestand een grote afdruk met je eigen printer te maken, uiteraard op mooi fotopapier enzovoort. Je hoeft je dan niet persé te houden aan het hiervoor gekozen 20x25 formaat, want deze foto’s hebben toevallig (niets is toeval) een verhouding die beter past bij ongeveer A4, dus “volledige pagina” (als de printer ook op A4 is ingesteld), maar kleinere formaten mogen natuurlijk ook:

picasa3 snelgids poster-maken 4

Opmerking: als je formaat 9x13 kiest, kunnen die 4 foto’s zelfs op één A4-vel fotopapier, maar daar doe je al deze moeite niet voor.
 
Uiteraard moet je dan na het afdrukken van die 4 prenten gaan snijden en plakken, maar dan krijg je ook een aardige poster van ongeveer 40x55 cm die helaas in geen enkele lijst past, tenzij in passe-partout. Maar als je wat beter nadenkt over die formaten, kun je met enig rekenwerk wel ongeveer goed uitkomen voor een standaard lijst. Zie verder bij Afdrukken voor alle speciale kneepjes.

Toch maar een foto poster van het “Kruidvat”?

Maar als je besluit het “printen” maar over te laten aan een vertrouwde fotoservice zoals foto.com of Kruidvat, kun je van die 4 foto’s in Picasa3 ook een fantastische nieuwe Rastercollage maken zoals hieronder (zie Collages maken):

picasa3 snelgids poster-maken 5

Hierboven zijn neutrale scheidingsrandjes met schaduweffect toegepast (het kan ook zonder randjes en dan sluiten de foto’s perfect aan) en is het formaat afgestemd op een verhouding van 4:3, dus perfect geschikt voor bestelling van een 30x40 afdruk. Ook het aantal pixels (5120x3840) is voor dat formaat ruim voldoende.

Hieronder zijn die randjes gevuld met fragmenten van de eerste foto en is het formaat afgestemd op een verhouding van 7:5 (A4) voor een 50x70 afdruk (bestelformaat 50x75). Het aantal pixels (5120x3620) is daarvoor eigenlijk iets te weinig, maar omdat zulke grote afdrukken niet bedoeld zijn om van dichtbij te bekijken, is dat nog acceptabel:

picasa3 snelgids poster-maken 6

 

En dan is het een kwestie om van dit grote bestand één poster te bestellen en dat kost je dan hoogstens 10 euro (zie Foto’s bestellen).

Kijk, en zo is die enigszins verstopte en ogenschijnlijk tamelijk nutteloze functie in Picasa soms toch heel bruikbaar, met nadruk op soms.

Foto in glas / op plexiglas bestellen

Heb je een prachtige foto die je op een originele manier wilt laten printen? Denk dan eens aan een foto op glas. Het afdrukken van een foto op plexiglas geeft een prachtig effect. Perspex glas is ook zeer geschikt voor het printen van logo's en naambordjes.

Meer over foto posters

Zie de Picasa handleiding voor aanvullende informatie over Posters en het online bestellen van foto posters.

Dia's scannen

In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.

Film maken

Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Fotoshop

Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.

Fotocollage maken - waarop let je?

Een fotocollage maken is een leuke bezigheid waar je veel creativiteit in kwijt kunt. Een fotocollage is een goed idee als wanddecoratie in je eigen woning, maar het kan ook leuk zijn om een fotocollage aan iemand cadeau te doen. Waar moet je allemaal op letten om het mooiste resultaat te krijgen? Kijk daarvoor bij de tips voor een mooie fotocollage.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

UV FilterUV Filter - zin en onzin van filters op je camera
R raw -> resolutieRaw resolutie - rode ogen reductie - resolutie
LandschapLandschap: sfeer is belangrijk bij landschapsfotografie!