Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Importeren vanuit een “schijf” in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

 

Foto’s kunnen via allerlei “media” bij je terechtkomen: op een cd- of dvd-schijf, via een usb-stick of mediaspeler of mobieltje, een geheugenkaartje en misschien via een externe schijf. Maar ook via e-mail of via een website (die onderwerpen komen apart aan bod).

Manieren genoeg dus, maar eigenlijk is de enige relevante vraag of die foto’s niet alleen “goed genoeg” zijn, maar ook voldoende pixels hebben om ze naar jouw harde schijf te kopiëren en vervolgens tussen je eigen foto’s van die gebeurtenis te plaatsen - je hebt er immers zelf al zoveel, tenzij je helemaal geen foto’s maakt.

Opmerking: hoeveel pixels is “voldoende”? Daar is een eenvoudig te onthouden getal voor: minstens 1500 pixels in de breedte (of in de hoogte), zodat ze elk normaal scherm kunnen vullen en er zonodig ook kwalitatief goede 10x15 prints van gemaakt kunnen worden.

Zo ja, dan kan dat kopiëren gewoon via de Windows Verkenner, maar velen vinden dat moeilijk. De vraag is dus: kan het misschien eenvoudiger via importeren in Picasa?

Meestal wel, maar ik moet mij hier tot één voorbeeld beperken. Stel dat je van reisgenote Janny een zogenaamde Picasa cadeau-cd van jullie mooie Zwitserland-reis hebt gekregen en dat je daarvan een aantal foto’s als aan-vulling op je eigen foto’s wilt gebruiken.

Als je zo’n cd in je computer stopt, verschijnt er vanzelf een venster dat je de mogelijkheid biedt om die foto’s rustig te bekijken. Helaas kun je dan niet aangeven welke foto’s je wilt overnemen, maar je kunt onderaan wel op Naar Picasa importeren of Opslaan op schijf klikken zoals je hieronder kunt zien (hier om een duistere reden in het Engels):

picasa3 snelgids importeren3 1

Opmerking: bij ‘opslaan op schijf’ moet je een hoofdmap op je harde schijf kiezen (of maken) en in die map worden dan vanzelf één (of meer) submappen gemaakt waarin alle foto’s worden gekopieerd, maar dat kan overdreven zijn. Bij ‘importeren’ heb je veel meer keus.

Als ik voor importeren kies, verschijnt het importvenster van Picasa 3.8 zoals hieronder:

picasa3 snelgids importeren3 2

Opmerking: ik heb voor deze demo het vinkje bij “Kopieën uitsluiten” (linksboven) weg ge­klikt, want anders zouden er rode kruisjes in de miniaturen staan omdat ik deze foto’s al eerder op mijn computer heb gezet. Daarmee voorkomt Picasa dat er dubbele foto’s op je computer komen te staan, zelfs als je op “Alles importeren” klikt en dat is een voordeel.

Je ziet dat linksboven in het vakje naast Importeren van: vanzelf het juiste cd/dvd-station is gekozen en als dat bij een andere soort foto-cd niet vanzelf gebeurd, moet je dat station via het pijltje zelf opzoeken en selecteren (zie Naschrift).
Dan verschijnen er al snel mini-miniaturen die vervolgens langzaam worden vervangen door normale miniaturen - hier 177. Sinds Picasa 3.1 worden die naar datum (en helaas ook naar tijd) ingedeeld in maximaal 10 groepen. Dat heeft het voordeel dat je alleen een bepaald groepje kunt selecteren door op het bijbehorende klokje te klikken (of eventueel meerdere groepjes door daarbij de Ctrl-toets ingedrukt te houden), maar meestal bevinden zich de meeste foto’s in de laatste groep en heb je erg weinig aan deze indeling.

Opmerking: voor de verschillende manieren van foto’s selecteren zie: Foto’s van camera.

Je staat hier voor een dilemma: in principe kun je al in dit venster de foto’s uitsluiten die je niet wilt importeren door met de pijltjes onder de vergroting te bladeren en daarbij op het rode kruisje te klikken zoals ik hierboven heb gedaan voor de eerste 6 foto’s. Maar ik kies er meestal voor om alles te importeren omdat ik dan een beter overzicht heb en de foto’s op volledig scherm kan beoordelen en dan met een ster kan markeren welke ik wil gebruiken.

Opmerking: met een ster markeren kan ook in het importvenster, maar dat is helaas alleen van belang voor tegelijk uploaden naar Picasaweb en deze nieuwe mogelijkheid laat ik nu buiten beschouwing. Zie: Foto’s van camera.

Vreemd genoeg kun je nu niet verder en moet je in Picasa 3.6 eerst aangeven in welke map je de (geselecteerde) foto’s wilt plaatsen en daarvoor zijn de twee vakjes linksonder:

picasa3 snelgids importeren3 3

Je moet nu kiezen tussen twee mogelijkheden:

1.      Je zoekt via het pijltje naast het eerste vakje de map op waarin je de eigen foto’s van die reis hebt opgeslagen. Dan worden de foto’s van Janny daar meteen aan toegevoegd.

2.      Of je plaatst die foto’s in een voorlopige map. Dan typ je in het tweede vakje een zinnige naam voor die map, bijvoorbeeld “Zwitserland Janny” zoals ik hierboven heb gedaan.
 
Opmerking 1: in de Nederlandse versie van Windows-XP en Windows-7 wordt de hoofdmap voor foto’s en plaatjes “Mijn afbeeldingen” genoemd, dus zoals hierboven in het eerste vakje. Maar in Win­dows Vista staat daar “Pictures” (ook in de mappenlijst van Picasa), terwijl die map eigenlijk “Afbeeldingen” heet en dat is verwarrend. Voor nog meer keuzemogelijkheden in deze vakjes zie: Foto’s van camera.
 
Opmerking 2: het derde vakje is hier onbruikbaar omdat je foto’s op een cd of dvd na het importeren (kopiëren) niet kunt laten wissen - zelfs al is het is een cd-rw of dvd-rw.
 
Je moet er dus altijd over nadenken wat in jouw situatie de beste optie is, maar ik kies altijd voor de 2e optie, tenzij het om heel weinig foto’s gaat. Daarna kan ik rechts onderaan wel op de knop Alles importeren klikken en zie ik die nieuwe map en de foto’s daarin vrijwel meteen in de bibliotheek van Picasa verschijnen zoals je hieronder kunt zien. Omdat ik de mappenlijst liever als een op naam gesorteerde “boom” zie zoals in de Windows Verkenner, kun je hier ook zien dat de toegevoegde map een submap van “Mijn afbeeldingen” is.

picasa3 snelgids importeren3 4

Dan ben je er nog niet, maar dit is tenminste met relatief weinig moeite gelukt. Dus doe het voortaan zo en de volgende keer niet weer helemaal anders – tenzij dat om speciale reden niet anders kan, bijvoorbeeld omdat die “schijf” niet door Picasa wordt herkend.

Je kunt nu gemakkelijker definitieve selecties maken en die foto’s alsnog gaan corrigeren als je reisgeno(o)t(e) dat nog niet heeft gedaan (of misschien bewust aan jou heeft overgelaten) en ze dan toevoegen aan je eigen serie (zie: Verplaatsen en hernummeren).
Daarbij wordt je altijd geconfronteerd met een volgordeprobleem, maar als jullie bij de aan­vang van die reis zo verstandig waren geweest om ‘datum en tijd’ op beide camera’s goed te zetten, zou dat probleem er niet zijn want dan kun je Picasa laten sorteren. Weliswaar kun je in Picasa 3.8 ook foutieve ‘datums en tijden’ corrigeren, maar dat is veel extra werk.
Daarna kan die voorlopige map met restanten gewoon weg en die foto-cd eigenlijk ook.

Opmerking: in menu Bestand staan bovenaan nog twee andere manieren om foto’s toe te voegen en daarbij gaat het om fotobestanden (of een map met fotobestanden) die al op de harde schijf staan, maar nog niet in Picasa zichtbaar zijn. In feite zijn het dus alternatieve manieren om het gebruik van bepaalde mappen in te stellen (zie ook Mappen gebruiken).
 
Er is in de Picasa handleiding geen speciaal stuk over deze manier van importeren, maar wel over de vaak grote problemen met Foto’s delen en dus ook met Sorteren.

Naschrift

Als het foto-cd van willekeurige makelij zou zijn, moet je zelf Picasa starten en dan links­boven Importeren kiezen en vervolgens via het vakje naast Importeren van: het juiste cd/dvd-station selecteren als dat niet vanzelf verschijnt.

Het is best mogelijk dat je dan eerst een heleboel rare plaatjes te zien krijgt, maar dan moet je de schuifbalk rechts van die plaatjes naar onder trekken om de echte foto’s te zien. Die rare plaatjes horen dan bij diverse programma’s die ook op die cd staan, zoals hieronder.

Opmerking: bij deze (oude) Kruidvat-cd is er nog een ander probleem: het lijkt alsof de foto’s er dubbel op staan, maar één van beide is steeds een grof minifotootje van 10 KB dat je met het rode kruisje kunt uitsluiten. Maar je kunt ze ook later gemakkelijk verwijderen door even “sorteren op grootte” toe te passen: dan staat die hele kleine bups helemaal vooraan in je map en kun je ze “en bloc” verwijderen. Zo heeft elk “product” zijn eigenaardigheden, hier ook dat de foto’s “op hun kop staan”, maar dat kun je rechtsonder eenvoudig verhelpen.

picasa3 snelgids importeren3 5

Als jij na een familiereünie de taak op je hebt genomen om voor iedereen een mooie repor­tage op Picasaweb te plaatsen en daarvoor van diverse kanten foto’s aangeleverd krijgt (hopelijk goed en snel), zul je ervaren dat wat eenvoudig lijkt toch een hele klus kan zijn - tenzij je het “zooitje-ongeregeld” zo op het web kwakt. Dan ben je weliswaar niet de enige knoeier in deze wereld, maar daar is voor anderen weinig genoegen aan te beleven.

Foto bewerken

Er worden tegenwoordig ontzettend veel digitale foto's gemaakt doordat vrijwel iedereen een digitale camera heeft. Ook met de smartphone worden te pas en te onpas foto's gemaakt.
Deze foto's zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Veel mensen willen daarom hun foto's bewerken. Dat kan eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma. Het liefst wil men natuurlijk gratis foto's bewerken.

Picasa

Een goed programma daarvoor is Picasa van Google. Je kunt gemakkelijk Picasa downloaden en installeren en daarna je afbeeldingen bewerken. Er zijn allerlei effecten en instellingen mogelijk met het programma Picasa.

Picasaweb

Picasa heeft een eigen functie voor het maken van een foto website. Deze functie heet Picasaweb of Picasa webalbum en is erg populair. De Picasa webalbums kunnen openbaar of privé ingesteld worden. Je kunt dus ook gemakkelijk je foto's aan familie of vrienden laten zien.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Bierviltjes bedrukkenBierviltjes bedrukken - tips voor een foto op bierviltjes
ZoomZoom Magazine - foto tijdschrift over digitale fotografie en video
SamsungSamsung digitale camera's - Samsung