Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Foto's bewerken: automatisch contrast aanpassen in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Picasa heeft een drietal automatische correcties en de tweede heeft de normale naam Auto-contrast. Een foto met weinig contrast is “flets” of “saai” en als je het verschil tussen de donkere en lichte partijen wilt vergroten, moet je dus het contrast versterken en dat kan Picasa automatisch voor je doen.

Deze scan van een vale en stokoude kleurenfoto uit 1964 is daarvan weer een goed voorbeeld.

picasa3 snelgids auto-contrast 1

Eén klik op de rood omcirkelde knop Auto-contrast in het linker paneeltje, is voldoende om het al betere resultaat te krijgen dat je hieronder ziet:

picasa3 snelgids auto-contrast 2

Misschien kun je met andere correcties nog een mooier resultaat krijgen, dus als je twijfelt kun je deze correctie rustig ongedaan maken om dat te gaan proberen Dat kan nooit kwaad.

Je kunt in ieder geval proberen of aanvullend gebruik van Auto-kleur een verbetering geeft (bij deze foto niet), maar aanvullend gebruik van Ik doe een gok heeft geen zin. Onduidelijk is of het verschil maakt in welke volgorde je die knoppen gebruikt.

Opmerking 1: voor gewone foto’s uit een moderne camera is er meestal geen reden om deze automatische correctie te gebruiken, want sterk onder- of overbelichte foto’s kun je er niet echt mee redden – die moet je gewoon weg gooien.

Opmerking 2: het effect van de Auto-contrast knop is vergelijkbaar met klikken op het toverstafje naast het schuifje voor Accenten op het blad Afstellen. Maar omdat het effect meestal te sterk is, heb je daar het grote voordeel dat je de schuifjes voor de Accenten en/of de Schaduwen een beetje terug kunt slepen, zodat je een beter resultaat krijgt. Als je hierbij het histogram gebruikt, snap je beter wat je doet (zie ook Contrast en kleur).

Opmerking 3: zoals altijd zie dan links dat je de laatst uitgevoerde correctie ongedaan kunt maken en omdat je niets hoeft op te slaan, kan dat in de toekomst ook nog. Zie Opslaan.

Foto bewerken

Er worden tegenwoordig ontzettend veel digitale foto's gemaakt doordat vrijwel iedereen een digitale camera heeft. Ook met de smartphone worden te pas en te onpas foto's gemaakt.
Deze foto's zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Veel mensen willen daarom hun foto's bewerken. Dat kan eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma. Het liefst wil men natuurlijk gratis foto's bewerken.

Picasa

Een goed programma daarvoor is Picasa van Google. Je kunt gemakkelijk Picasa downloaden en installeren en daarna je afbeeldingen bewerken. Er zijn allerlei effecten en instellingen mogelijk met het programma Picasa.

Picasaweb

Picasa heeft een eigen functie voor het maken van een foto website. Deze functie heet Picasaweb of Picasa webalbum en is erg populair. De Picasa webalbums kunnen openbaar of privé ingesteld worden. Je kunt dus ook gemakkelijk je foto's aan familie of vrienden laten zien.

Smartphone case bestellen

Ben je op zoek naar een een beschermhoes voor je iPhone? Je kunt tegenwoordig een smartphone case bestellen met je eigen foto. Wat is persoonlijker dan een beschermhoesje met een van je populaire foto's?

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

D data -> diafragmaData diafragma - uitleg digitale camera
Foto op hout tips24 Foto op hout
Foto op aluminiumFoto op aluminium afdrukken - foto op aluminium bestellen