Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Foto bewerken: laat Picasa een gok doen

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Picasa heeft een aantal automatische correcties en de eerste heeft de gekke naam Ik doe een gok. Dat is een slimme truc om met één klik zowel contrast, als helderheid als kleur te verbeteren en die functie komt van pas als je met een slechte foto niet goed weet wat je moet doen.

Deze scan van een vale en stokoude kleurenfoto uit 1964 is daarvan een goed voorbeeld.

picasa3 snelgids doe-een-gok 1

Eén klik op de rood omcirkelde knop Ik doe een gok in het linker paneeltje, is voldoende om het al betere resultaat te krijgen dat je hieronder ziet: 

picasa3 snelgids doe-een-gok 2

Misschien kun je met andere correcties nog een mooier resultaat krijgen, dus als je twijfelt kun je deze correctie rustig ongedaan maken om dat te gaan proberen Dat kan nooit kwaad.

Opmerking 1: voor gewone foto’s uit een moderne camera is er meestal geen reden om deze automatische correcties te gebruiken, want sterk onder- of overbelichte foto’s kun je er niet echt mee redden – die moet je gewoon weg gooien.

Opmerking 2: zoals altijd zie dan links dat je de laatst uitgevoerde correctie ongedaan kunt maken en omdat je niets hoeft op te slaan, kan dat in de toekomst ook nog. Zie Opslaan

Opmerking 3: deze correctie is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa 

Foto bewerken

Er worden tegenwoordig ontzettend veel digitale foto's gemaakt doordat vrijwel iedereen een digitale camera heeft. Ook met de smartphone worden te pas en te onpas foto's gemaakt.
Deze foto's zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Veel mensen willen daarom hun foto's bewerken. Dat kan eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma. Het liefst wil men natuurlijk gratis foto's bewerken.

Picasa

Een goed programma daarvoor is Picasa van Google. Je kunt gemakkelijk Picasa downloaden en installeren en daarna je afbeeldingen bewerken. Er zijn allerlei effecten en instellingen mogelijk met het programma Picasa.

Picasaweb

Picasa heeft een eigen functie voor het maken van een foto website. Deze functie heet Picasaweb of Picasa webalbum en is erg populair. De Picasa webalbums kunnen openbaar of privé ingesteld worden. Je kunt dus ook gemakkelijk je foto's aan familie of vrienden laten zien.

Foto bewerken App - top 5 foto Apps

Veel foto's worden tegenwoordig gemaakt met een smartphone of tablet. En dan wil je natuurlijk gemakkelijk de foto's bewerken voordat je ze met je vrienden deelt op Instagram of Facebook. Het bewerken van een foto kan gemakkelijk met een foto App zoals de Instagram App of Afterlight.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Foto cadeauFoto cadeau: foto producten en manieren om foto's te verwerken
Kalender of canvasKalender of canvas met eigen foto printen
Foto opslag onlineFoto opslag en online delen via NAS server