Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Glans toevoegen in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het derde paneeltje in het bewerkingsvenster van Picasa heet Effecten. Dit mag je bij het corrigeren van een gewone fotoserie niet gebruiken. Maar als je een zorgvuldig uitgezochte foto selecteert en vervolgens exporteert, heb je een kopiebestand waar je alles mee mag doen, bijvoorbeeld om er een foto met meer “glans” van te maken.

Vreemd genoeg is het ook moeilijk om geschikte foto’s te vinden om dit effect overtuigend te kunnen demonstreren, maar bij deze winterse foto maak je een redelijke kans op succes.

picasa3 snelgids glans-toevoegen 1

Klik nu op de 9e knop in het roodomrande paneeltje. Dan krijg je onmiddellijk dit resultaat:

picasa3 snelgids glans-toevoegen 2

Het instelpaneel heeft twee schuifjes (boven de rode pijlen): Intensiteit (toename van helderheid) en Radius (diameter, maar waarvan?). Beide staan ogenschijnlijk willekeurig, maar dat blijkt toch een uitstekende keuze te zijn, want als je gaat slepen wordt het effect te sterk of te zwak. En hoe groter je de “radius” maakt, hoe onscherper de foto wordt.

Opmerking: het is natuurlijk niet verboden om dit effect zo nu en dan toe te passen op een daarvoor geschikte foto in een serie, maar je zult dan ervaren dat je de foto’s ter weerszijden ook een beetje glans moet geven om de overgang niet te groot te maken.

Als je tevreden bent, klik je op Toepassen en anders op Annuleren. Als je dit resultaat later toch niet zo geslaagd vind, kun je met de knop Ongedaan maken Glans terug naar de oorsprong.

Opmerking: dit effect is waarschijnlijk ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Een foto op canvas of hout afdrukken

Heb je na enige bewerking een prachtige foto, dan kun je dit op een mooie manier laten afdrukken. Heb je wel eens gekeken naar de mogelijkheden van afdrukken op canvas of hout? Canvas is doek waar je ook op kunt schilderen. Het geeft je foto een prachtig effect, alsof het een schilderij is. 

Ook het afdrukken van je foto op hout is iets bijzonders. De houtstructuur blijft op een bepaalde manier zichtbaar en dat kan heel mooi passen bij je foto. Het ligt er dus wel aan wat voor type afbeelding je afdrukt. Niet bij alle foto's zal dit mooi staan. Een afdruk op hout geeft een authetieke uitstraling. Dat staat bij sommige foto's erg goed.

Poster maken

Laat je liever je foto afdrukken op een poster dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn inmiddels veel leveranciers die het afdrukken van posters mogelijk maken. Je kunt kiezen uit allerlei formaten en mogelijkheden. Een prachtige wissellijst erbij maakt het echt helemaal af. Je kunt dan bijvoorbeeld in de loop van de tijd meerdere posters bestellen en deze telkens in de lijst afwisselen.

Collage

Een interessante combinatie is het maken van een foto collage en die dan vervolgens als poster afdrukken. Bij een collage heb je vaak kleine beeldelementen en een poster leent zich erg goed om dat scherp in beeld te brengen. Een afdruk op canvas heeft namelijk als nadeel dat hele kleine details wat minder duidelijk over kunnen komen door de structuur van het canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

FlitserFlitser gebruiken: al uw natuurfoto's met de juiste belichting!
PanasonicPanasonic digitale camera's - Panasonic
CanonCanon digitale camera's - overzicht van camera's van Canon