Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Foto's exporteren vanuit Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Je kunt Picasa beschouwen als het zoveelste fotoprogramma op je computer en bijvoorbeeld alleen gebruiken om foto’s te uploaden naar Picasaweb. Maar je kunt Picasa ook gebruiken om je fotoverzameling op en top te beheren en dan is het je hoofdprogramma geworden en gebruik je al die andere programma’s alleen voor speciale klusjes (zie Werkvolgorde). 

In dat geval moet je bedenken dat je die verzameling moet beschermen tegen verstorende ingrepen - ook in Picasa zelf. Daarvoor is exporteren bedoeld en dit betekent dat er kopie­bestanden in een andere map worden gemaakt en daarmee kun je dan doen wat je wilt.

In Picasa zijn er al vele vormen van exporteren beschikbaar - denk maar aan het verzenden van foto’s per e-mail of het uploaden van foto’s naar een printservice of naar Picasaweb. Maar in dit verhaal gaat het nu speciaal om de knop Exporteren onderaan.

Voorbeeld: cd voor tv

Stel dat je een mooie serie over een rondreis in Turkije via een dvd-speler op een tv-toestel aan je gasten wilt kunnen vertonen. Maar uit een al met Picasa gemaakte cadeau-cd blijkt dat het niet alleen veel te veel foto’s zijn (je wilt er immers ook nog wat bij vertellen), maar dat ze deels ook in een verkeerde volgorde worden getoond.

De vraag is dus: wat kun je daar aan doen zonder de oorspronkelijke serie in je verzameling te verstoren en het antwoord is dus: exporteren, enzovoort.

Hieronder zie je het begin van die serie in mijn album “Turkije”, maar in feite gaat het om 250 foto’s in jaarmap 2008 die bestandsnamen hebben van 2008-55 t/m 2008-263D. 

picasa3 snelgids exporteren 1

Opmerking: uiteraard heb je die serie al keurig in orde gemaakt, want dat hoort gewoon bij de goede zorg voor je verzameling en staat los van wat je er nog verder mee wilt doen, want dan heb je tenminste een goede basis voor alle verdere fotoklussen. 

Kies eerst bovenaan Bewerken > Alles selecteren (dit kan ook direct met Ctrl+A) en klik dan onderaan op de knop Exporteren. Dan verschijnt het linker venstertje:

picasa3 snelgids exporteren 2A      picasa3 snelgids exporteren 2B

Alles in dit venstertje is belangrijk en moet eventueel worden aangepast zoals in het rechter venstertje is gebeurd.

De geëxporteerde bestanden zullen dus worden geplaatst in een nieuwe map met de naam “Turkije” (dezelfde naam als de naam van mijn album) en die map is een submap van de standaard werkmap Picasa-exports in de map (Mijn) Afbeeldingen. Dat is prima, maar de naam van die map mag je rustig veranderen of verduidelijken.

Opmerking: voor nieuwe gebruikers van Picasa is het de map “Exports” in de map Picasa!

Verder is het zelfs voor een HD-TV niet nodig om foto’s met heel veel pixels te gebruiken, waardoor je de “maat” best kunt beperken tot 1600 pixels. Daardoor kunnen er veel meer op een cd, dus eventueel ook mappen van andere mooie reizen.

Je moet ook even nadenken over de gewenste afbeeldingskwaliteit (jpeg-compressie), maar de stand “automatisch” is goed genoeg.

En tenslotte moet je beslissen of je op elke foto een “watermerk” (kleine tekst rechtsonder) wilt aanbrengen, bijvoorbeeld “Turkije-2008”. Ik heb hier voor de grap gekozen voor een niet storend monogram ®.

Pas dan kun je op OK klikken en start het exporteren. Dat betekent dat er kopiebestanden worden gemaakt (het zijn altijd jpg-bestanden) waarin alle fotocorrecties zijn vastgelegd en dat die bestanden in een aparte map terechtkomen. Daardoor kun je er mee doen wat je wilt zonder de originele bestanden te verstoren en daar gaat het nu om.

Opmerking: omdat het hier om veel foto’s gaat, duurt dit exporteren best lang (de voortgang zie je rechts-onder). Als het proces klaar is, verschijnt het venster van de map Picasa-exports op je scherm en zie je de nieuwe map. Die zou je dan bijvoorbeeld meteen kunnen kopiëren op een usb-stick of op een geheugenkaartje als je daar een bedoeling mee hebt. Maar nu kan dit venstertje worden gesloten – het is maar dat je nu weet waar die nieuwe map “zit”.

Ook in Picasa is de map Picasa-exports zichtbaar, tenzij hij nog leeg is. Maar nu zie je dat de map “Rondreis etc.” er aan is toegevoegd met daarin dus ogenschijnlijk dezelfde foto’s en daarmee ga ik nu aan de slag:

picasa3 snelgids exporteren 3

Opmerking: door de toegepaste instellingen zie ik in de blauwe infobalk dat deze exportserie nog maar 184 MB in beslag neemt, terwijl de originele serie in mijn jaarmap 455 MB neemt.
 
De eerste en meest tijdrovende stap is nu het aantal foto’s te beperken tot “100” toppers om te voorkomen dat de kijkers gaan geeuwen zoals onvermijdelijk is bij 1000 ongeselecteerde en ongecorrigeerde foto’s direct uit je camera. Dit doe je door tijdens een diavoorstelling de foto’s die je wilt verwijderen met een ster te markeren, zodat je die daarna via Bewerken > Selecteer “Gemarkeerd als ster” als groep kunt ‘deleten’.

Als dat is gebeurd, moeten er misschien nog een paar kleine aanpassingen in de volgorde worden aangebracht en daarna kun je weer Alles selecteren met Ctrl+A en vervolgens op de F2-toets (Naam wijzigen) drukken, want dan verschijnt het linker venstertje met de bestandsnaam van de eerste foto:

picasa3 snelgids exporteren 4A     picasa3 snelgids exporteren 4B

Typ dan meteen zoiets als “Turkije-101” en druk op de Enter-toets. Alle foto’s worden nu vanzelf doorgenummerd tot Turkije-200 en daarmee is het volgorde probleem in de dvd-speler opgelost (het gaat er maar om dat die getallen steeds evenveel cijfers houden).

Je bent nu klaar om een Cadeau-cd te branden volgens de duidelijke instructies die in dat venster worden vermeld, dus zoals hieronder:

picasa3 snelgids exporteren 5

Opmerking: je kunt via de knop “Meer toevoegen” nog meer mappen met mooie reizen op die cd zetten, maar die moet je dan wel op een vergelijkbare manier hebben voorbereid.

Je kunt die cd zowel op een gewone computer afspelen (de cd bevat ook een diaviewer) en via een dvd-speler op een tv-scherm. In dat geval hangt de beeldkwaliteit van dat scherm af: op ouderwetse TV’s tamelijk slecht, maar op moderne HD-TV’s waarschijnlijk uitstekend.

Opmerking: deze cd is dus ook geschikt als een cadeautje voor medereizigers, want behalve bekijken, kunnen ze die de bestanden ook kopiëren naar hun verzameling. Maar als er geen cd’s meer nodig zijn, kan die rondreismap gewoon in de Prullenbak en wordt de map Picasa-exports weer onzichtbaar tot aan de volgende exporteerklus. Handig hoor! 

Op een vergelijkbare manier kun je series voorbereiden voor een digitaal fotolijstje of bestel­klaar maken door formaatvullende randjes of andere tierlantijnen toe te voegen - enzovoort.

Opmerking: soms heb je foto’s met minder pixels (dus ook minder bytes) nodig voor websites zoals Facebook, Hyves en Marktplaats, om maar drie populaire te noemen. Die bestanden maak je dus ook via exporteren: zie Formaat verkleinen

In de Picasa handleiding is er nog meer informatie over Exporteren.

Dia's scannen

In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.

Film maken

Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Fotoshop

Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.

Foto verkleinen

Uit een heel gewone 12 megapixel-camera komen al bestanden van 4 MB met ongeveer 4000 x 3000 pixels. Voor veel toepassingen zijn dat te grote bestanden. Daarom wil je vaak een foto verkleinen. Maar hoe doe je dat nu precies? En welke software gebruik je daar voor? Is er online foto bewerk software beschikbaar? Alles hierover lees je in het artikel over foto's verkleinen.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

RetoucherenRetoucheren in Picasa
Spiegelreflex camera tipsSpiegelreflex camera tips
Lenzen kopenLenzen fotografie