Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Foto's branden op CD of DVD via Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

In Picasa heet een foto-cd een cadeau-cd en dat is ook precies het goede woord: het is dus beslist geen back-up cd, maar een cd die je cadeau doet aan jezelf of aan een reisgenoot.

DVD of CD branden

 

Opmerking: in deze tekst wordt geen verschil gemaakt tussen een cd-r of cd-rw of een dvd-r of dvd-rw schijfje. Dus met “cd” wordt alles bedoeld wat van toepassing is en het is logisch dat je computer over een functionerende cd/dvd-brander moet beschikken. 

De cd is alleen bedoeld voor gebruik in een willekeurige computer – waarschijnlijk nu ook in een Apple-Mac. Dan start die cd vanzelf en kun je een automatische diavoorstelling bekijken en eventueel die fotobestanden naar je eigen computer kopiëren.

Voor gebruik in een dvd-speler bij een tv: zie daarvoor de tips onderaan!

Album of map selecteren en branden dan maar

Zelfs al wil je misschien de foto’s van meerdere mappen of albums op cd zetten, begin je in de linker kolom van Picasa toch met het selecteren van één map of één album. Hieronder is dat een album dat 250 foto’s bevat over een mooie rondreis in Turkije in 2008:

picasa3 snelgids cadeau-cd 2

Opmerking: je kunt geen deel van een map of album op een cd zetten. Als je dat persé wilt, moet je dat deel eerst selecteren en daar dan een tijdelijk nieuw album van maken.
 
Het cd-knopje dat hierboven bij de rode pijl is aangegeven, is vanaf Picasa 3.6 om onbe­grijpelijke redenen wegbezuinigd, maar je kunt het proces ook bovenaan starten via Maken > Cadeau-cd maken. Dan verschijnt het onderstaande venster: 

picasa3 snelgids cadeau-cd 3

Als de cd voor een reisgenoot is bedoeld, kun je die nu meteen gaan branden. In de blauwe balk onderaan staat aangegeven dat je met één cd kunt volstaan, dus leg die in de brander en klik (na een paar seconden wachten) rechtsonder op Schijf branden.

Dan start er een tamelijk lange voorbereidingsperiode waarin je maar koffie moet gaan drinken en pas daarna start het eigenlijke branden dat meestal niet veel tijd kost. Zulke cd’s voor veel personen maken is dus erg tijdrovend – dan kun je die foto’s beter op Picasaweb zetten of desnoods via een ander programma kopie-cd's maken.

Opmerking: als je zuinig bent en je neemt een al eerder gebruikte rw-schijf, zal Picasa die eerst voor je wissen. Maar voor een echt cadeautje kun je beter een nieuwe cd-r nemen.

Meer albums of mappen toevoegen

Als de cd voor jezelf is bedoeld om bij familie en vrienden je foto’s te laten zien, wil je liever meerdere series op één cd zetten en kun je zonder kwaliteitsverlies met een kleiner formaat zoals1600x1200 pixels volstaan. Kies dan onderaan eerst Meer toevoegen zodat je links weer alle albums en mappen ziet verschijnen en kunt aanvinken welke je erbij wilt zetten: 

picasa3 snelgids cadeau-cd 4

Na aanpassing van formaat en cd-titel kun je dan weer gaan branden en in dit geval kun je nog steeds volstaan met één cd-schijfje en dat mag dan best een rw-schijfje zijn dat je over een jaar kunt hergebruiken. Uiteraard moet je als je heel veel fotoseries kiest een dvd-r of dvd-rw schijfje gebruiken, want verdelen over meerdere cd’s is erg onpraktisch. 

Opmerking: de beide vinkjes onderaan staan standaard aan. “Diavoorstelling opnemen” betekent dat de cd meteen gebruikt kan worden om de foto’s te laten zien en “Picasa op­nemen” betekent dat er een verborgen bestand op de cd komt te staan, dat de gebruiker er vrijblijvend op attendeert om Picasa te installeren als dat nog niet is gebeurd. 

CD of DVD weergeven en/of importeren of opslaan

Als je de zojuist gemaakte cd in je eigen computer of in een willekeurige andere computer stopt, zul je na een paar seconden dit schermvullende venster zien verschijnen:

picasa3 snelgids cadeau-cd 5

Je kunt dan meteen een diavoorstelling starten door één van de foto’s aan te klikken en je kunt die voorstelling uitzitten of op een willekeurig moment stoppen door op de Escape-toets te drukken. Voor velen zal dat voldoende zijn, maar een reisgenoot zal die foto’s graag op zijn of haar computer willen kopiëren en dat kan onderaan via Naar Picasa importeren of Opslaan op schijf. Als die reisgenoot geen Picasa-gebruiker is, komt de tweede optie in aanmerking, maar uiteraard kan kopiëren ook via de normale mogelijkheden van Windows.

Opmerking 1: als in de betreffende series ook filmpjes “staan”, worden die bestanden wel op de cd vastgelegd, maar niet tijdens zo’n diavoorstelling getoond. Dus maak je geen zorgen. 

Opmerking 2: in Picasa3 kun je aan mappen of albums muziekbestanden koppelen, maar die muziek wordt helaas niet op zo’n cadeau-cd vastgelegd. Dus je hoort bij afspelen niets.  
 
Gebruik in een dvd-speler bij een tv-toestel kan meestal wel, maar dan kunnen er speciale voorbereidingen nodig zijn (zie: Foto’s exporteren). Op een ouderwetse tv zal de kwaliteit van de foto’s erg tegenvallen, dus langdurig kijken is dan vermoeiend.

Opmerking: als je die cd in een dvd-speler bij een tv-toestel stopt, zie je het beginvenster niet en moet je via de bedieningsmogelijkheden van die speler verder zien te komen.

In de Picasa handleiding vind je aanvullende informatie bij Cadeau-cd.

Cursus fotografie

Wil je meer weten over fotografie, dan kun je de fotografie cursus doornemen. Je krijgt allerlei tips over thema's als belichting, compositie, gebruik van lenzen enzovoort. Daarnaast is er een speciale cursus natuurfotografie beschikbaar. In die cursus staan specifieke tips voor als je in de natuur wilt fotograferen.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

OnderschriftenOnderschrift of titels in Picasa
Foto op glasFoto in glas - Tips foto in plexiglas bestellen
Birdpix evenementBirdpix evenement - PIXperience natuurfotografie evenement