Waar let je op als je zonnepanelen wil laten installeren?

Met zomers van de afgelopen jaren worden zonnepanelen steeds gunstiger en een steeds efficiëntere manier om energie op te wekken. Heb jij nog geen zonnepanelen op je dak liggen, maar denk je hier wel over na? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Je moet natuurlijk weten waar je de zonnepanelen precies wil plaatsen, hoeveel je er wil en of je ze wil kopen of toch liever kiest voor huur. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het laten installeren van zonnepanelen!

Waar leg jij jouw zonnepanelen?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te bepalen waar jij graag jouw zonnepanelen zou willen laten leggen. De meeste mensen leggen zonnepanelen op het dak van hun huis, maar dat hoeft uiteraard niet per se. Misschien is jouw dak wel niet zo gunstig, bijvoorbeeld omdat het op het noorden ligt. Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen op je schuurtje of op het dak van je garage te laten leggen, mocht dit gunstiger zijn qua ligging. Naast de ligging zijn er nog een paar dingen die invloed kunnen hebben op de plaatsing van de zonnepanelen: 

  • Wil je panelen op meerdere vlakken van je dak plaatsen, dan heb je vaak meer omvormers nodig, maar het is wel mogelijk. 

  • Er kunnen obstakels in de weg staan of schaduw veroorzaken op de panelen. Denk bijvoorbeeld aan een schoorsteen. Dit is niet per se een probleem, maar het kan zijn dat je power optimizers of micro-omvormers nodig hebt. 

  • Houd rekening met schaduw van bomen en andere daken in de buurt. 

  • Panelen mogen niet te dicht bij de rand of de nok van het dak liggen, omdat dit gevaarlijk kan zijn in het geval van een storm. 

  • Een dakkapel kan vaak minder dragen dan de rest van het dak. Houd dit in je achterhoofd met het maken van een legplan, zodat je dakkapel niet beschadigd raakt. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Naast de plek waar je de zonnepanelen wil laten leggen, is natuurlijk ook het aantal zonnepanelen dat je wil belangrijk. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is van meerdere factoren afhankelijk. Uiteraard is de grootte van je huishouden een belangrijke factor, aangezien dit invloed heeft op hoeveel energie je verbruikt. Daarnaast ligt het ook aan de energieopbrengst die de zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren. Dit is afhankelijk van de ligging, het aantal Wattpiek van de panelen, de schaduwval op je dak en de ruimte die je hebt om zonnepanelen te plaatsen.