Tineke Bijsterbosch

Docente quilten bij Wilma Karels

“Een goede meester maakt geen goede leerlingen, maar nieuwe meesters”

Deze uitspraak las ik laatst en vond ik wel toepasselijk bij dit stukje informatie over de cursussen die ik mag gaan overnemen van mijn vriendin Elly van Steenbeek.
Al vanaf jonge leeftijd heb ik met veel plezier allerlei textiele en handwerkvormen uitgeprobeerd.
Toen mijn kinderen jong waren, heb ik veel kleding gemaakt op de naaimachine en later ook poppenkleertjes voor Baby-born poppen.
In 1991 begonnen met een basiscursus patchwork en vanaf die tijd veel verschillende cursussen gevolgd om diverse technieken aan te leren. Machinaal werken heeft altijd mijn voorkeur gehad en daarom ben ik me daar het meest op gaan richten, zowel in het patchen als het quilten. 

De eerste quilts

Samen met Elly, die ik acht jaar geleden leerde kennen, begonnen we om naast elkaar quilts te maken met eenzelfde techniek en thema, maar werkten we duidelijk op onze eigen manier. Een voorbeeld hiervan zijn de quiltjes: “Boer wat zeg je van mijn kippen, Boer wat zeg je van mijn haan?” waarmee we de 1e prijs wonnen tijdens de mini-quilttentoonstelling in Barneveld.
Door de jaren heen heb ik diverse quilts gemaakt. Ik werkte vaak met een bestaand patroon, maar vond het leuk daarmee  een eigen ontwerp te maken.

Art quilts

De laatste jaren heb ik meer belangstelling voor de nieuwe ontwikkelingen op quiltgebied, met name de moderne en art quilts. Maar ook op klein formaat werken zoals in journaalquiltjes en fibermailkaarten . Op deze laatste is het gebruik van diverse andere materialen een toevoeging met verrassende resultaten. Ik heb veel plezier in het zelf verven van stoffen met proxion verf omdat elke lap uniek is door de manier van vouwen en behandelen met de verf. Mijn meest recente experiment is het stof bewerken met roest. Een prachtig natuurlijk proces met veel mogelijkheden en bijzondere resultaten.

Eigen creativiteit ontdekken

Ik heb eerder in diverse cursussen lesgegeven en hoop U dit nieuwe cursusjaar met veel plezier te helpen met een nieuwe uitdaging,  maar daarbij vooral uw eigen creativiteit te laten ontdekken, zodat u na de cursus het gevoel hebt een nieuwe techniek meester te zijn!

Graag tot ziens op één van de cursussen!