Quilt ABC - P

 
Web www.wilmakarels.nl

Staat een woord niet in ons overzicht, meld het ons.

Panel
Vaak groot stuk stof met een voorstelling erop.

Paper piecing
Een methode van patchwork waarbij de stof op een ondergrond van papier genaaid wordt. Dit is een gemakkelijke methode om kleine en moeilijke stukjes stof netjes te naaien. Kijk in de categorie quiltsoftware voor ontwerpen van paper-piecing.


Paper piecing

Patch
Een stukje stof in een vorm die in een quiltblok voorkomt. Deze vorm wordt gemaakt met behulp van mallen, door knippen of snijden.

Patchwork
Een groot stuk stof dat uit kleinere lapjes bestaat. Vanaf 1975 is de belangstelling voor nieuwe, eigentijdse patchworkpatronen sterk gegroeid.

Penny Squares
Eenvoudige, kleine afbeeldingen op een muslin quilltblok getekend om te borduren. Dit was populair in 1800 en later. Het zag er ongeveer zo uit als de redwork patronen die er nu zijn.


Penny Squares

Perlékatoen
Een glanzend, getwijnd tweedraadsgaren. Het kan niet gespleten worden in afzonderlijke strengen, maar is in drie gewichten te koop.

PFD Fabric
Fabric Prepared for Dyeing. Dit is stof die nog niet bewerkt is zodat de verf goed in de stof kan doordringen.

Pieced Border
Een rand gemaakt van patchwork, dus kleine stukjes stof aan elkaar gezet, die aan het middenblok worden gezet. Quilts kunnen meerdere randen hebben.


Pieced Border

Piecing
Het naaien van kleine stukjes stof tot een quilt.

Pin-baste
Spelden die gebruikt worden om de 3 quiltlagen op elkaar te houden tijdens het doorpitten.

Prairie Points
Randen met driehoekjes, die op een bepaalde manier gevouwen worden en meegenaaid worden in de eindrand van de quilt. Na verwerking steken ze boven deze eindrand uit en geven de quilt een bijzonder effect.


Prairie Points

Press
Gebruik een strijkijzer om naden en patchwork te strijken.

Priem
Puntig gereedschap om gaatjes in de stof te maken 


 


Voor borduren, borduurpakketten, quilten, quiltpakketten, handwerken, workshops, cursussen, patchwork, handwerkstoffen, quiltstoffen, borduurstoffen, DMC-garen, Anchor-garen, borduurpakketten van der Hulst, van Mattie de Bruine en eigen borduurpakketten.