Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Zwart-wit in Picasa

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

Het is mooi om deze alfabetische serie over allerlei Picasa-onderwerpen af te sluiten met de Z van zwart-wit, want merkwaardig genoeg is daar door de digitale fotografie weer belangstelling voor gekomen. Op Flickr zijn daarvan soms prachtige voorbeelden te zien.  

Opmerking: de ingeburgerde uitdrukking “zwart-wit” is niet correct, want men bedoelt dan toch meestal foto’s die een breed scala aan grijstinten bevatten.En nu ik zelf intensief met het scannen van mijn oude zwart-wit foto’s bezig ben, valt het me op hoe sfeervol die foto’s vaak zijn. Daardoor mis je de kleuren niet, terwijl die er toen toch ook al waren, want dat zie ik aan mijn eerste kleurendia’s uit 1967. Maar dat zijn gewoon een ander soort foto’s – je zou bijna kunnen zeggen: “minder artistiek” en “meer realistisch”.

Het is nu andersom: je maakt kleurenfoto's en soms denk je: misschien is deze wel mooier in zwart-wit. En dat is dan in je fotoprogramma en zeker in Picasa een kwestie van een paar klikken. Maar er zijn meer mogelijkheden dan je denkt, dus lees toch maar door.

Opmerking: de in Picasa 3.8 toegevoegde on-line editor Picnik heeft vergelijkbare mogelijk­heden voor omzetting van kleur naar “zwart-wit”, dus daarvoor heeft die omweg geen zin, tenzij voor allerlei aanvullende “grappen en grollen”. Zie Picnik via Picasa.

Voorbeelden

Als voorbeeld neem ik deze foto van dit bekende plekje in Vlissingen. Op zich niets bijzonders, maar toch aardig omdat alles zo bewust schots en scheef staat en omdat er een mooie wolkenpartij boven hangt:

picasa3 handleiding zwart-wit 1

In Picasa heb je een hele serie mooie effecten beschikbaar, waarvan sommige met eindeloos veel instel-mogelijkheden. Hieronder zie je de keuzemogelijkheden en ik beperk mij nu tot de rood-onderstreepte effecten en dat zijn er al vijf:

picasa3 handleiding zwart-wit 2

De keuze voor effect Z/W ligt uiteraard voor de hand en dat geeft het onderstaande resultaat:

picasa3 handleiding zwart-wit 3

Best aardig, maar een beetje saai (je krijgt hetzelfde resultaat als je Verzadiging zou kiezen en dan het schuifje op nul zou zetten).

Dat wordt al een stuk beter als je effect Gefilterd Z/W neemt, want dan kun je nabootsen wat je vroeger kreeg als je met een zwart-film in je camera een roodfilter op je lens schroefde. De blauwe lucht werd dan donkerder waardoor er een dramatisch effect kon ontstaan:

picasa3 handleiding zwart-wit 4

Dit is al interessanter, maar in Photoshop en waarschijnlijk ook in Photoshop Elements kun je gaan werken met "kanalen en lagen" en nog extremere effecten realiseren. Michael Freeman heeft daar bij uitgever Librero een prachtig boek over gepubliceerd.

Maar Photoshop is veel te duur en voor een doorsnee fotoliefhebber veel te ingewikkeld en dat geldt ook voor Photoshop Elements - zeker voor een zo’n incidenteel grapje.

Je kunt natuurlijk ook even proberen of Sepia een aardig resultaat oplevert:

picasa3 handleiding zwart-wit 5

Ik vind dit niet geslaagd en ik vermoed dat deze antieke kleuring nog maar voor enkele onderwerpen bruikbaar is. Het wordt toch al gauw wat oubollig, maar als je het contrast wat groter maakt, wordt het toch nog een acceptabele prent:

picasa3 handleiding zwart-wit 6

Een interessantere mogelijkheid is effect Tint, want zelfs als je maar alleen op die knop klikt, heb je al “mooier zwart-wit” dan “gewoon zwart-wit”. Maar je kunt ook kiezen uit een groot spectrum van kleuren voor een duotone of nog een beetje van de oorspronkelijke kleuren laten doorschemeren zoals hieronder is gedaan:

picasa3 handleiding zwart-wit 7

Dit geeft een heel mysterieus resultaat dat tussen zwart-wit en kleur ligt en heel smaakvol kan zijn.

Een ander grappig effect dat wel eens van pas kan komen is Focus Z/W waarbij alles binnen een min of meer vaag begrensde cirkel nog in kleur is en alles daarbuiten zwart-wit, dus zoals hieronder waar ik de grens bewust scherp heb gekozen:

picasa3 handleiding zwart-wit 8

Licht en schaduw

Maar er gaat toch niets boven het echte spel van licht en schaduw dat vroeger ook de kracht van de zwart-wit fotografie was, zoals bijvoorbeeld in deze mooie foto:

picasa3 handleiding zwart-wit 9A     picasa3 handleiding zwart-wit 9B

Die maak je niet alledag: zelfs in kleur is hij prachtig, maar de zwart-wit versie wint het voor mij toch – vooral in dit steenrode passe-partout, toegevoegd met IrfanView. Eigenlijk weet je al uit 40-jaar ervaring dat zo’n onderwerp zich daar uitstekend voor leent. 

Bewaren?

Hoewel je in Picasa alle ingrepen ongedaan kunt maken, doe je er toch verstandig aan om de foto waarmee je wilt gaan experimenteren eerst te exporteren en er dan in die exportmap een paar kopiën van te maken. 
Dan hou je die experimenten buiten je normale archief en kun je de verschillende resultaten goed met elkaar ver-gelijken. De beste resultaten kun je dan verplaatsen naar de map Picasa-bewerkingen zodat de geëxporteerde map met de minder goede resultaten weer gewoon verwijderd kan worden.

Opmerking: de map Picasa-bewerkingen wordt automatisch gemaakt als je in Picasa één van je foto's als bureau-bladafbeelding kiest. Maar je mag die map ook best voor eigen experimenten gebruiken – alleen komen die dan gelukkig niet vanzelf op je bureaublad terecht (zie Bestanden en meer). 

Zwart-wit met voorbedachte rade

Je kunt zoals hierboven het geluk hebben dat een willekeurige kleurenfoto ook in zwart-wit boeiend is, maar je kunt ook je onderwerpen zo uitzoeken dat je uit ervaring weet dat ze in zwart-wit nog mooier zijn dan in kleur. En zo doet mijn Vlaamse fotomaatje ‘Nil’ dat vaak en omdat ik heb aangeraden om met haar nieuwe camera in RAW te gaan werken, heeft ze nu een ruimere toonschaal tot haar beschikking waarin ze zonder meteen in wit of zwart vast te lopen, precies de sfeervolle prent kan maken die haar voor ogen stond:

En op bijna dezelfde plek:

Opmerking: voor meer boeiend fotowerk van haar, zie http://nil1950.wordpress.com/  

Dit is het einde van de alfabetische serie met de Z van zwart-wit en tevens het einde van mijn Picasa-handleiding. Hierna volgen enkele bijlagen over verwante onderwerpen.  

Auteur: Rinus Alewijnse

Foto bestellen

Met je mooiste foto's wil je iets bijzonders doen. Maar wat? Er zijn vele mogelijkheden om je foto's te presenteren of als foto cadeau te laten verwerken. Op de volgende pagina staat een overzicht van ideeën om je top foto af te drukken op allerlei materialen: Foto bestellen.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

NatuurfotografenNatuurfoto's op deze sites over natuurfotografie
LenzenCamera lenzen: kies de juiste lens voor natuurfotografie en vogelfotografie
W witbalans -> webcamWarme kleuren, Webcam Witbalans Witpunt