Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Rode ogen in Picasa

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

De letter R staat ook voor het volgende belangrijke Picasa-onderwerp: Rode ogen
Rode flitsogen zijn vooral bij kleine camera’s een bekend probleem omdat de flitser zo dicht bij de lens zit. Je ziet dan het rode netvlies achter de pupillen en dat is een akelig “gezicht”.
Moderne camera’s kunnen dat probleem al zelf oplossen, maar als dat nog niet is gebeurd kan Picasa dat prima voor je doen en in Picasa3 gaat dat zelfs bijna automatisch.

Opmerking 1: flitsfoto’s van huisdieren leveren vaak akelige witte of groene ogen op. Die kun je met Picasa echter niet bijwerken. Een reden te meer om bij die beestjes nooit te flitsen.

Opmerking 2: vanaf Picasa 3.8 kun je via Picnik ook allerlei correcties uitvoeren – zelfs van mallotige aard. Het zou te ver voeren om deze hier ook te bespreken: zie Picnik via Picasa.

Voorbeeld

In het bibliotheekvenster van Picasa klik je dan 2x op de betreffende foto. Je komt dan in het bewerkingsvenster terecht zoals hieronder:

picasa3 handleiding rode-ogen 1

Je maakt het jezelf (en Picasa) gemakkelijker door eerst op die ogen in te zoomen. Dat doe je met het schuifje of met het 1:1 knopje rechtsonder en vervolgens door het lichte vlakje in de kleine afbeelding te verplaatsen. Dan krijg je bijvoorbeeld dit beeld:

picasa3 handleiding rode-ogen 2

Nu kun je in het linker paneeltje op de rood omcirkelde knop Rode ogen klikken en in de meeste gevallen zal Picasa dan zelf die ogen vinden en keurig bijwerken zoals hieronder:

picasa3 handleiding rode-ogen 3

Als dat niet meteen lukt, is het belangrijk om de toelichting in het linker paneel te lezen om te weten wat je dan nog kunt doen. Maar in de meeste gevallen kun je meteen op Toepassen klikken en dan heeft deze harpiste toch een heel wat vriendelijker uitstraling gekregen:

picasa3 handleiding rode-ogen 4

Opmerking: mocht de voor deze voorbeelden misbruikte harpiste zichzelf tegenkomen, wil zij ons dan laten weten of zij daarvoor alsnog toestemming geeft of niet?

Zelfs als er meerdere personen met rode ogen op dezelfde foto staan, kan Picasa daar ook mee overweg, maar de kwaliteit van de correctie zal verbeteren als je even op elke persoon apart inzoomt.
En als dat toch niet lukt, kun je zelf met de muis vierkantjes rond die pupillen gaan trekken.

Opmerking: soms is de remedie door onbekende oorzaken erger dan de kwaal, maar dan kun je zoals gebruikelijk deze correctie Annuleren of Ongedaan maken.

Het is van belang dat je deze correctie (indien nodig) als eerste uitvoert (dat geldt ook voor retoucheren) vanwege de bijzondere manier waarop Picasa deze foto opslaat.

Bijzondere opslag

Normaal hoef je in Picasa niets op te slaan. Het is zelfs af te raden om dat te doen (zie Opslaan), maar in dit geval doet Picasa dat zelf.
Dat gebeurd op een bijzondere en niet hinderlijke manier. Picasa maakt een nieuw jpg-bestand (dus zonder rode ogen) en het oorspronkelijke bestand (met rode ogen) wordt daarbij verplaatst naar een verborgen map met de naam .picasaoriginals (de oude benaming was gewoon “Originals”). 

Die verborgen map zie in Picasa nooit, maar je kunt hem in de Windows Verkenner wel zichtbaar maken en dat zie je hieronder links en rechts zie je de inhoud van die map:

picasa3 handleiding rode-ogen 5A     picasa3 handleiding rode-ogen 5B

Je kunt die rode ogen weer terugkrijgen (dus de bewerking ongedaan maken), maar dan wordt het nieuwe bestand gewist en het oorspronkelijke bestand weer uit de verborgen map gehaald. Die lege map blijft dan wel achter en kun je rustig verwijderen als je hem ziet.

Dus zelfs al heb je honderden foto’s in een (jaar)map, zal die verborgen map toch maar een paar foto’s bevatten, namelijk de foto’s die je geretoucheerd hebt of waarvan je de rode ogen hebt bijgewerkt. Niet iets dus om je druk om te maken.

Opmerking 1: het is wel verklaarbaar waarom Picasa dit moet doen, want zulke speciale cor­recties betreffen niet de hele foto, maar zijn plaatsgebonden en dat luistert nauw. En als die niet in het bestand vastgelegd zouden zijn, kunnen er problemen ontstaan bij recht maken of andere activiteiten. Vandaar!

Opmerking 2: die verborgen map “.picasaoriginals” bevindt zich altijd in dezelfde map als de bewerkte foto(‘s) en moet je niet verwarren met een in Picasa zichtbare map die je zelf kunt verbergen vanwege privacy-gevoelige zaken (zie Verbergen of verwijderen).

Opmerking 3: hetzelfde gebeurd als je zelf op de knop Bewerkte foto's op schijf opslaan klikt, maar dat moet je alleen doen als daar een bijzondere reden voor is (zie Opslaan).

Opmerking 4: deze speciale gang van zaken maakt ook duidelijk dat het onverstandig is om buiten Picasa om bestanden naar andere mappen te verplaatsen, want dan gaan die verborgen mappen (en soms ook verborgen hulpbestanden) meestal niet mee. Dit betekent dat je de retouches van de verplaatste foto’s niet meer ongedaan kunt maken. 
Als je die verplaatsing in Picasa had uitgevoerd (wat bovendien ook veel handiger gaat), dan had Picasa ook de verborgen zaken meegenomen en blijft alles correct functioneren.

Auteur: Rinus Alewijnse

Fotobehang

Wat is er leuker en mooier dan een wand in je huis behangen met een eigen foto? Het interieur van je huis kan geweldig opknappen van een fleurige of sfeervolle wand met een prachtige foto. En ben je zelf niet zo goed in fotograferen, dan kun je fotobehang ook bestellen met allerlei foto's van gerenommeerde fotografen. Wil je meer weten over fotobehang, kijk dan eens bij deze beschrijving van de belangrijkste leveranciers van fotobehang. Je kunt de verschillende bedrijven zo gemakkelijk vergelijken.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Links over camera'sDigitale camera kopen: in webwinkel bestellen
Macrofotografie - spiegelreflexSpiegelreflex camera: fotowedstrijd tips
De steenuilBoek ‘De steenuil’ must have voor natuurliefhebbers