Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Posters maken in Picasa

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

De letter P levert ook een leuk Picasa-onderwerp op dat zo nu en dan van pas kan komen voor een fotografische verrassing, namelijk een zelf in elkaar geknutselde afdruk op een superformaat en dat noemen we een “poster”.

Foto poster afdrukken

Je kunt natuurlijk bij het Kruidvat meteen een poster laten afdrukken. De grootste maat is 50x75 (2:3) en de kosten zijn minder dan 10 euro per stuk.

Opmerking: dit is eigenlijk een rare maat, want grote lijsten (bijvoorbeeld van de Hema) hebben een standaardmaat van 50x70, dus daar moet je rekening mee houden. 

Dat betekent niet alleen dat je een bestand moet aanleveren met ongeveer 7500x5000 of 5000x7500 pixels (dan krijg je immers de vereiste afdrukresolutie van 250 dpi - zie DPI), maar ook dat die opname optisch perfect moet zijn, dus topkwaliteit lens, camera op statief, gebruik zelfontspanner enzovoort.

Omdat je zo'n grote afdruk niet van heel dichtbij hoeft te bekijken, mag het wel een “tandje minder”, maar niemand kan mij vertellen “hoeveel tandjes minder” dan? Het is dus duidelijk dat je toch met “goed spul” moet beginnen om een kans op een behoorlijke afdruk te maken - dat hoef je echt niet te proberen met een foto uit een simpel mobieltje of ander prutsspul.

Opmerking: uitgaande van een goede 12 megapixel camera, heb je al voldoende pixels voor posters van 30x40 cm of groter, dus dan heb je posteroptie van Picasa eigenlijk niet nodig.
 

Poster van foto maken

In Picasa kun je echter van elke foto een poster maken. Picasa deelt dan je foto bijvoorbeeld in vieren en maakt daar aparte bestanden van die je dan elk afzonderlijk op flink formaat kunt afdrukken met je eigen printer of eventueel door een afdrukcentrale.

En dan moet je daarna die stukken daarna nauwkeurig bijsnijden en precies aansluitend op een groot stuk karton plakken. Dat is dus veel fröbelwerk, maar wel leuk. En in plaats van braaf naast elkaar, kun je ze natuurlijk ook "schots en scheef" en overlappend plakken en daarmee heb je dan groot succes op “bruiloften en partijen”.

Voor die “grappen en grollen” is de kwaliteit natuurlijk niet zo belangrijk, maar voor iets wat jaren in je woonkamer moet hangen ligt dat toch anders. En dan zit je in Picasa toch met het­zelfde resolutieprobleem, maar er is een uitweg door eerst een collage te maken. 

Opmerking: in Picasa3 zijn de mogelijkheden voor het maken van collages sterk uitgebreid, dus ook aantrekke-lijker geworden. De voorbeelden hieronder zijn met Picasa3 gemaakt. De posteroptie zelf is in Picasa3 niet gewijzigd of verbeterd.

Collage van foto maken

Als ik Picasa namelijk van mijn Turkije-serie van 250 foto’s een stapelcollage laat maken, zie je in het ontwerpscherm het onderstaande beeld:

Foto poster online bestellen

Als ik dan op de knop Collage maken klikt, genereert Picasa  na langdurig rekenwerk een fantastische prent en dat is dan een jpeg-bestand met 5120x3620 pixels van 5,9 MB met de naam “Turkije” omdat ik mijn album “Turkije” als bron heb gekozen.

Opmerking: ik heb “formaat A4” gekozen, maar dat moet je niet letterlijk nemen. Het gaat om de verhouding van breedte en hoogte en die is dan ongeveer 1,41. Dat is dezelfde verhou­ding als formaat 50x70, want daar wil ik op uitkomen (je kunt dat formaat ook toevoegen).

Deelbestanden maken

Als ik dan via Maken > Een poster maken 300% kies, maakt Picasa keurig 3 tot de macht 2 = 9 afzonderlijke bestanden met elk 1707x1207 pixels die keurig genummerd worden.

picasa3 handleiding posters 2A     picasa3 handleiding posters 2B

Opmerking: het maakt daarbij niet uit of ik in bovenstaande venstertjes formaat 10x15 of 20x25 kies, dus ik vind die keuzemogelijkheid verwarrend. Wel kan het zin hebben om overlappende “tegels” te kiezen, omdat je dan later minder nauwkeurig hoeft te werken.

Die bestanden zie je hieronder (het eerste is het originele grote collagebestand):

picasa3 handleiding posters 3


Opmerking 1: die deelbestanden komen in dezelfde map terecht als het collagebestand, namelijk in de automatische map Picasa\Collages en die map is gewoon in Picasa zichtbaar.
 
Opmerking 2: Picasa nummert die bestanden op een logische manier: 0-0, 1-0 en 2-0 voor de bovenste rij, 0-1, 1-1 en 2-1 voor de middelste en 0-2, 1-2 en 2-2 voor de onderste drie.

Afdrukken maken of online XXL poster bestellen

Als ik die selecteer en op afdrukken klik, kan ik prima afdrukken van ongeveer 13x18 cm maken, maar 20x25 kan ook nog wel (kies Volledige pagina en Verkleinen tot paginaformaat en vergeet dan niet om je printer op beste kwaliteit voor jouw fotopapier te zetten (zie Afdrukken 2):

picasa3 handleiding posters 4

Opmerking: de verhouding van de deelafdrukken zal dus ook 1,4 zijn en dat zal dan afdrukken opleveren met een maat van ongeveer 25x18 cm. Dus uitgesneden en tegen elkaar gelegd levert dat een poster op van ongeveer 75x54 en dat was eigenlijk niet de bedoeling. Dus waar zit mijn denkfout? – dat mag jij nu eens uitzoeken!
In ieder geval is het in Picasa een probleem dat ik niet vrij ben in de keuze van preciezer afdrukformaat en daar moet ik wel rekening mee houden. 


Je kunt die bestanden natuurlijk ook naar een afdrukcentrale sturen om af te laten drukken, maar dan doe je er waarschijnlijk verstandig aan om er met IrfanView even tijdelijke 2:3 passe-partouts omheen te zetten om te voorkomen dat de centrale iets gaat wegsnijden. 
Bovendien kun je er dan met enig rekenwerk voor zorgen dat er binnen een standaard bestelformaat van 20x30 prenten van precies 23,3x16,6 cm ontstaan (zie Afdrukken 1).  

Conclusie foto posters printen

Dan is het daarna een kwestie van "knippen & plakken" en een mooie lijst (eventueel met passe-partout) gaan uitzoeken. Dat doe je eens, maar daarna waarschijnlijk nooit meer. Of je moet weer naar Turkije gaan, want het is daar superfotogeniek.

Foto als poster online bestellen?

Als je slechts van één mooie foto uitgaat en je zou daar 9 deelbestanden van maken, kun je daar weer een Picasa-collage van maken en die meteen op groot formaat bij het Kruidvat of foto.com bestellen - dan hoef je helemaal niet te “knippen & plakken”.

Opmerking: maak een kopiebestand in een tijdelijke map voordat je deze deelbestanden gaat maken, want anders komen terecht in je gewone (jaar)map en dat hoort niet.

Maar het bezwaar is dat de kwaliteit dan lang niet zo goed wordt, want die deelbestanden hebben elk maar relatief weinig pixels (bijvoorbeeld slechts 840x650), dus je maakt dan een collage die uit relatief “slechte onderdelen” bestaat.
Het resultaat kan desondanks best meevallen, maar dat is dan “meer geluk dan wijsheid”. Hieronder zie je daarvan een voorbeeld:

picasa3 handleiding posters 5

Opmerking: de volgorde krijg je alleen maar goed als je eerst begint met de collagevorm “Contactvel” en daarna pas de rastervorm kiest – anders zit je eindeloos te tobben.

Hierboven heb ik voor alle duidelijkheid een kleine rasterspatiëring ingesteld met een redelijk passende kleur en het is eigenlijk best apart om dat raster zo te laten: net alsof je door de spijltjes van een raam naar buiten gluurt.

Hoe dan ook: je zult echt wel wat moeten rekenen om goed uit te komen voor een standaard formaat fotolijst, want als je er een speciale lijst (met passe-partout) voor moet laten maken, wordt dit wel een erg dure grap.

Opmerking 1: na afloop van deze klus kun je alle deelbestanden en eventueel de collages verwijderen. Het is immers onwaarschijnlijk dat je ze ooit nog nodig zult hebben.

Opmerking 2: een andere aanpak met één foto wordt beschreven in Formaat vergroten.

Poster van foto op glas / plexiglas afdrukken

Heb je een prachtige foto die je op een originele manier wilt laten printen? Denk dan eens aan een foto op glas. Het afdrukken van een foto op plexiglas geeft een prachtig effect. Perspex glas is ook zeer geschikt voor het printen van logo's en naambordjes.

Auteur: Rinus Alewijnse

Foto verkleinen

Uit een heel gewone 12 megapixel-camera komen al bestanden van 4 MB met ongeveer 4000 x 3000 pixels. Voor veel toepassingen zijn dat te grote bestanden. Daarom wil je vaak een foto verkleinen. Maar hoe doe je dat nu precies? En welke software gebruik je daar voor? Is er online foto bewerk software beschikbaar? Alles hierover lees je in het artikel over foto's verkleinen.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Handboek natuurfotografieHandboek natuurfotografie - recensie
Macro hulpstukkenMacrofotografie: scherpe foto's van details in de natuur
Bestanden en meerBestanden in Picasa