Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Photology is het ook niet

Het is niet de bedoeling om in deze handleiding veel aandacht aan andere programma’s te besteden, tenzij ze misschien een goed alternatief voor Picasa zijn. Want dan kun je terecht de vraag stellen: kan ik misschien beter programma X gebruiken?

Bij de (Live) Photo Gallery is die vraag realistisch omdat dit ook een gratis en gebruiksvriendelijk programma en bovendien een onderdeel van Windows-Vista is (zie: Vista Fotogalerie).

Bij Photoshop Elements is die vraag niet-realistisch omdat dit programma 90 euro kost en bedoeld is als een eenvoudiger alternatief voor het dure en ingewikkelde Photoshop-CS (zie Toch maar Adobe?), maar het is desondanks ongeschikt voor doorsnee gebruikers.

Opmerking: het gaat in dit stuk eigenlijk niet om “Photology”, maar om onze neiging om van alles van internet te downloaden – zeker als het gratis is. Maar dan moet je wel goed onder­zoeken of die download een aanwinst is en hoe je dat onderzoekt, toont dit verhaal.

Photology

Wellicht is Photology ook een realistisch alternatief, want het programma was oorspronkelijk alleen in het Engels en niet gratis, maar er is nu ook een Nederlandse versie en die is wel gratis. 
Zie http://download.cnet.com/Photology/3000-2192_4-178194.html (mogelijk foetsie).

Opmerking: bij het installeren wordt gecontroleerd of Microsoft’s Net Framework op je computer aanwezig en up-to-date is. Als dat niet het geval is, wordt dit onderdeel eerst bijgewerkt en dat kan best veel tijd in beslag nemen. Dus schrik daar niet van.
 

picasa3 handleiding photology 1

Dit programma pretendeert namelijk iets waaraan in deze handleiding veel aandacht wordt besteed, namelijk: waar laat ik al die foto’s en hoe hou ik dan toch overzicht?

Ik leg dan uit dat dit in Picasa geen probleem hoeft te zijn, mits je het maar verstandig aan­pakt: zet je nieuwe foto’s gewoon achter de oudere foto’s in dezelfde jaarmap en zorg daarna dat ze netjes gecorrigeerd en genummerd worden (zie Werkvolgorde in Picasa):

picasa3 handleiding photology 2

Vervolgens kun je ze dan heel vlot toewijzen aan één of meer virtuele mappen (je kunt dat ook groepen noemen) zoals hieronder aan een album dat ik “Natuur” heb genoemd:

picasa3 handleiding photology 3

In mijn jaarmappen vind ik dus “onze belevenissen” in chronologische volgorde terug. In die albums ook, maar dan gerubriceerd zoals bijvoorbeeld alle natuurfoto’s vanaf 2005.

Dit betekent dat ik een bepaalde foto (of serie) heel snel “op het oog” terug kan vinden, want dan hoef ik alleen maar in het album te bladeren waarin ik die foto (of serie) kan verwachten.
Eenvoudiger kan ik het niet maken en ik ken geen programma waarmee dat beter kan dan met Picasa - al doet misschien iPhoto het ook niet gek (zie Apple toch beter?). .

Opmerking: het gebruik van trefwoorden (labels) is van belang als je via een zoeksysteem foto’s wilt kunnen terugvinden. Maar die mogelijkheid gebruik ik zelden – zelfs in Picasa.

Realiteit

Maar helaas zijn we zelden zo verstandig en daardoor is het inmiddels al een fotochaos op onze computer(s) geworden. Het is dan (zelfs voor een deskundige en zelfs in Picasa) erg moeilijk om dat nog op orde te krijgen en voor die nogal gebruikelijke situatie lijkt Photology dus een geniale oplossing te bieden met kreten zoals: “no time to tag or organize - Photology is your solution” en “no tags, no folders – it just knows…”. Dat klinkt bijna te veelbelovend.

Hieronder zie je het hoofdvenster van Photology (ze hebben het modieuze, maar sombere grijs afgekeken van Adobe). Het formaat van de miniaturen is vrij groot en niet instelbaar en helaas is de scherpte van deze plaatjes op mijn grote 1280x1024 scherm matig.

picasa3 handleiding photology 4

Net zoals in Picasa kun je via nogal verborgen instellingen de mappen kiezen waarvan je de foto’s wilt zien (dus “no folders” is onzin). Als je dat niet doet toont Photology gewoon alle foto’s die zich standaardmappen zoals (Mijn) Afbeeldingen bevinden. Als dat er duizenden zijn, is Photology uren bezig om die te indexeren en als miniaturen af te beelden – maar dat is een eenmalig proces dat zich alleen herhaald als er nieuwe foto’s bijgekomen zijn.

Opmerking: ik heb mij voor deze kennismaking beperkt tot een map met 151 recente foto’s die ik in Picasa voor het maken van een Kruidvatalbum had geselecteerd en geëxporteerd.

De foto’s worden op datum getoond met de meest recente bovenaan en die volgorde kun je niet aanpassen. Het is nauwelijks voorstelbaar welk een chaos dat wordt met foto’s uit vele submappen die deels onjuist gedateerd zijn: dat zal een verwarrende bende worden.

Je kunt niet meteen een diavoorstelling op volledig scherm starten – daarvoor moet je eerst een (eventueel tijdelijke) groep aanmaken. Zo’n groep kun je vergelijken met een album in Picasa en is bedoeld om foto’s thematisch te ordenen en in een mooie en ongeveer chronologische volgorde te kunnen vertonen.

Je kunt vanuit dit hoofdvenster wel naar een vergroting van de aangeklikte foto en dan hand­matig doorklikken naar de volgende foto (eigenlijk is dat dan een eerder gemaakte foto). De donkere balken boven en onder kun je laten verdwijnen door de Ctrl-toets in te drukken.

picasa3 handleiding photology 5

Filters

De hoofdfunctie van het programma zie je in de linker kolom: dat zijn allerlei filters die je kunt combineren om uiteindelijk de foto’s te vinden die je zoekt. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn om de foto’s te zien die ik op strand heb gemaakt en dan krijg ik het volgende:

picasa3 handleiding photology 6

Maar daar klopt niets van, want in werkelijkheid zijn er 22 strandfoto’s en daarvan worden er maar 8 gevonden en de overige hebben helemaal niets met strand te maken. Een Windows-programma dat pretendeert op een gewone computer snel sneeuwfoto’s te kunnen onder­scheiden van strandfoto’s, getuigt alleen maar van de hoogmoed van de ontwerpers. Want wat moet je dan daarna met zo’n onbetrouwbare en onvolledige selectie aanvangen?

Je kunt die strandfoto’s stuk voor stuk aan een groepje toevoegen zoals hieronder is gedaan en dan kun je nog met de foto’s gaan schuiven om een mooiere volgorde te krijgen voor je diashow. Maar dan zou je toch eerst “sorteren op datum” moeten kunnen kiezen, want dat is het enige zinnige uitgangspunt (er is wel zoiets, maar dat werkt niet zoals je verwacht):

picasa3 handleiding photology 7

Positief?

Is er ook nog iets positiefs over dit programma te melden: nee, want alles is primitief.

Neem bijvoorbeeld het verzenden van een foto per e-mail. Dit levert een link op dat je in dat mailtje moet plakken en de ontvanger moet dan via die link (hij ziet de foto niet) een zip-bestand downloaden en ergens opslaan en vervolgens uitpakken. Dat kun je gewone men­sen toch niet aandoen. Dat er ook foto’s geüpload kunnen worden naar Picasaweb en naar enkele andere fotosites, maakt nog iets goed (maar Picasa doet dat beter).

Je kunt ook een groepje opslaan in een map die dan op je scherm komt te staan – kennelijk met het doel om die map naar een stick te kopiëren, maar dan moet je daarna die map wel van je scherm verwijderen, anders wordt het daar op den duur ook een bende.

Bij afdrukken met eigen printer zijn er drie mogelijkheden: bladvullend of twee of vier per blad en dat is in principe voldoende. Er is echter geen uploadvoorziening naar een printservice.

De correctiemogelijkheden (dat heet aanpassen) zijn beperkt, maar voldoende voor een­voudige gebruikers die zich waarschijnlijk vooral zullen beperken tot het onvermijdelijke “rode-ogen-knopje”. Het is mij niet duidelijk of de originele foto’s ergens worden opgeslagen, maar in ieder geval kun je die aanpassingen altijd ongedaan maken, dus dat is in orde.

Het programma vind geen trefwoorden (of woorden in onderschriften) die al volgens de gangbare iptc-norm in mijn fotobestanden opgenomen zijn – het kan alleen overweg met zoekwoorden die je Photology hebt toegevoegd en daar heb je later in een ander programma niets meer aan en dan was dat dus zonde van alle moeite.

Voor het maken van back-ups ben je afhankelijk van andere programma’s op je computer.

Conclusie

Dit programma suggereert dus voor rommelige verzamelingen een welkome oplossing te bieden, maar niets is minder waar: het is een schijnoplossing. Ik kan geen voorbeeld verzinnen dat het programma in een wat gunstiger daglicht stelt, want je kunt uit een allegaartje geen mooie serie filteren – tenzij bij toeval. Dus al die leuke filters helpen geen zier, tenzij het om triviale zaken gaat zoals de foto’s van een bepaalde maand naar keuze. Maar zelfs dat klopt alleen als de datum op je camera altijd correct ingesteld was.

Je zult dus meestal zelf “groepen” moeten samenstellen die de moeite van het bekijken waard zijn en dat is in Photology meer werk dan in Picasa en bovendien kun je de volgorde in Picasa beter beheersen en er meer mee doen. Daarbij komt dat de juiste datering van foto’s in Picasa van ondergeschikt belang is, terwijl in Photology de volgorde volledig daarvan afhankelijk is. Dus als die datering niet deugt omdat je camera zelden goed was ingesteld, wordt het een rommeltje in het kwadraat, nog afgezien van het feit dat er ook foto’s van andere camera’s tussen zullen zitten die waarschijnlijk ook niet goed waren ingesteld.
In Picasa kun je dat probleem tenminste nog handmatig oplossen als je er enige moeite voor doet – in Photology ben je overgeleverd aan wat de ontwerpers hebben bedacht.

Laat ik erover ophouden: als we het zelf niet goed doen, is er geen computerprogramma ter wereld dat daar nog iets goeds uit tevoorschijn kan toveren – dus ook Photology niet.

Picasa 3.6

Vanwege de nieuwe gezichtsherkenning is het zinvol ook de Intro Picasa 3.6 te lezen.

Auteur: Rinus Alewijnse

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

TeleobjectievenTeleobjectieven - o.a. Canon, Nikon, Minolta, Olympus, Sigma, Tamron, Raynox.
Kleurrijke foto'sKleuren - tips voor kleur bij foto's
FotografiereisFotoreis - tips voor een leuke fotoreis