Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Toch maar Adobe?

Auteur: Rinus Alewijnse, Middelburg 2008

Deze handleiding gaat bijna helemaal over Picasa, de gratis foto-organizer van Google en daardoor kan gemakkelijk de indruk ontstaan dat ik met “blindheid ben geslagen” voor de vele andere fotoprogramma’s die toch ook wel goed zullen zijn - zeker als ze veel geld kosten.

Natuurlijk kan ik mij een dergelijke blindheid niet permitteren, maar men moet ook beseffen dat het volstrekt onmogelijk is om alles tot in alle uithoeken te kennen en eerlijk te kunnen beoordelen op voor- en nadelen - dat kan zelfs de Consumentenbond niet. En bovendien kan een programma waarmee een deskundige “wonderen” kan verrichten, voor gewone computergebuikers die wel eens fotograferen veel te moeilijk zijn en dan denk ik in de eerste plaatsaan de programma’s van Adobe.

Photoshop Starter

Adobe-programma’s kunnen natuurlijk niet slecht zijn, maar bekend en beroemd is nog niet hetzelfde als geliefd en gemakkelijk.

Zo trof ik bij oud-cursisten vaak de gratis Photoshop Album Starter Editie aan (een hele mond vol) die per ongeluk samen met de Adobe Reader op hun computer was terechtgekomen. 
En wat zag ik dan: een chaos. En wat hoorde ik dan: dat ze er geen raad mee weten en er dus eigenlijk niets mee deden. Hieronder zie je de "catalogus":

picasa3 handleiding adobe 1

Nu zegt dit weinig, want senioren kunnen zelden goed met hun computer overweg, laat staan met zoiets inge-wikkelds als honderden foto’s. Maar bij jongeren is het vaak nog een grotere puinhoop, dus het niet alleen een kwestie van ouderdom. 
Hoe komt zoiets? - want het programma maakt op het eerste gezicht een eenvoudige en gebruiksvriendelijke indruk en lijkt veel op een oude versie van Photoshop Elements?

Foto’s overzetten

De eerste boosdoener bij Adobe-programma’s is altijd de automatisch meegeïnstalleerde fotodownloader die in het systeemvakje staat te loeren of er iets wordt aangesloten dat op een camera lijkt.

En de tweede boosdoener is de gebruiker zelf die denkt dat het dan vanzelf wel goed zal gaan en dus meteen op OK klikt.

Wat er dan gebeurd, legt de kiem voor de onwerkbare chaos die ik bij iedereen zie. Bij het installeren van het programma is er een map met de naam “Adobe" gemaakt in de map Mijn afbeeldingen (in Windows Vista heet die map gewoon Afbeeldingen). En die map heeft bovendien verschillende submappen, waaronder een map “Foto’s digitale camera”.

Welnu: in die map wordt door de downloader telkens een nieuwe submap gemaakt met datum en tijdstip als naam, dus bijvoorbeeld 2008-01-18 en daarin komen dan bijvoorbeeld 20 nieuwe foto’s terecht die vervolgens direct in het hoofdvenster verschijnen als miniaturen. En vervolgens doet men er dan vrijwel niets meer mee omdat men denkt dat dit alles is wat je ermee kunt doen - ik betwijfel zelfs of men ooit naar een diavoorstelling kijkt.

Dit is een principiële ontwerpfout die ik zo vaak zie, want daardoor ontstaan er op den duur veel te veel mappen met zinloze namen die bovendien te diep verscholen liggen.
Als de gebruiker via de knop Bladeren geen eigen map kiest, dan moet er automatisch één jaarmap worden gemaakt in de map Mijn afbeeldingen die gaandeweg steeds wordt aangevuld met nieuwe foto’s totdat dat jaar voorbij is. 
Simpel en logisch, maar kennelijk komt geen enkele fabrikant op die gedachte.

De gebruiker kan dan van groepen foto’s in zo’n jaarmap verzamelingen (albums) maken om bepaalde gebeurtenissen zoals een familiefeest apart van de rest te kunnen bekijken en eventueel tags (trefwoorden) toepassen om bepaalde foto’s gemakkelijker terug te kunnen vinden. Dan maak je pas gebruik van de archiveringsmogelijkheden van dit eenvoudige programma en blijft je computer toch overzichtelijk. 
Maar wie doet dit? - ik zie het zelden!

Photoshop Elements

Adobe kan het natuurlijk niet helpen dat velen de aangeboden mogelijkheden niet of nauwelijks benutten, maar Adobe kan het wel helpen als ze op veel belangrijke punten steken laten vallen, zoals veel te gebrekkige correctiemogelijkheden, het veroorzaken van dubbele bestanden en het ontbreken van een back-up faciliteit.

Daardoor wint Picasa het op alle punten, tenzij je die Starter alleen hebt gebruikt als aanloopje naar Photoshop Elements en dan zie je (nadat je 90 euro hebt neergeteld) tot je grote schrik het vreselijk sombere venster van versie 6 (ik heb niet kunnen vinden of de frissere “klassieke look” zoals hierboven ook nog mogelijk is):

picasa3 handleiding adobe 2

Het is een loei van een programma dat zeer traag installeert en ook zeer traag start, maar dan heb je wel waar voor je geld, mits je een grote doorzetter bent die zich een weg weet te banen door een onoverzichtelijke woud aan mogelijkheden. Want naast de al uitgebreide organizer (een "Starter in het kwadraat"), heb je 3 editors met tientallen plug-ins (die je kunt uitbreiden) en een groot aantal projecten onder Creëer en Deel.

Dit is allemaal zo onoverzichtelijk dat het zeker ongeschikt is voor de doorsnee-(senior)cursist, die waar-schijnlijk ook weinig behoefte zal hebben aan onderstaand gedoe (en dit is nog maar een simpel voorbeeld):

picasa3 handleiding adobe 3

Maar zelfs ik raak er als ervaren ouwe rot gestoord van dat in die organizer de basale correcties ontbreken die je meteen na het downloaden nodig hebt. Je moet dan voor een kleine scheefstandcorrectie naar één van die editors (welke?) die supertraag start en dan tref je een methode aan die het qua gebruiksgemak in de verste verte niet haalt bij Picasa en bovendien niet bij elke foto bruikbaar is.

En natuurlijk scheept dit programma mij ook weer op met dubbele bestanden die ik allemaal in een back-up mee moet sjouwen. Leren ze het nu nooit?

Paintshop Pro

Wat moet je nu met zoiets? Maar eens kijken of concurrent Corel het met Paintshop voor hetzelfde geld toch iets beter doet (in ieder geval kun je daarin het nageaapte sombere grijs wel uitschakelen)?
Ik denk het niet, want dit programma is ook een ingewikkelde en overvolle kerstboom, zoals je hieronder meteen kunt zien:

picasa3 handleiding adobe 4

Maar Paintshop is toch meer een klassieke fotobewerker zonder veel poespas en daardoor eigenlijk een zeer veelzijdige aanvulling op Picasa, niet alleen voor allerlei superartistieke “grappen&grollen” maar soms ook voor speciale correcties die helaas in Picasa ontbreken zoals het opheffen van lens- en/of perspectivische vertekening (in het bovenstaande voorbeeld zijn beide correcties met succes toegepast). 
Dat kan in Adobe Photoshop Elements ook wel - alleen minder handig.

Helaas bezorgt de downloader van Corel je (als je even niet oplet) ook een heleboel ongewenste mappen en zelfs omgenummerde foto’s. Maar bij versie 12 kom je daarna wel meteen terecht in een “snellaboratorium” dat niet onderdoet voor Picasa.

De organisatorische behulpzaamheid is echter erg zwak en dat gebrek probeert Corel te compenseren met Media-One (voorheen Snapfire), maar dat is geen echt goede oplossing.

Voor de meeste mensen dus ook veel te ingewikkeld – die zouden waarschijnlijk beter en goedkoper uit zijn met de wat speelsere Digital Imaging Suite van Microsoft (voorheen Picture-It!), maar die is helaas niet meer te koop.
Intussen is Microsoft wel met de Windows Fotogalerie gekomen, maar dat is een zeer beperkte oplossing (zie Windows Fotogalerie).

Toch maar Picasa?

Als ik mijn waardering voor de verschillende aspecten van de genoemde programma’s op een grove schaal van 1-5 zet, kom ik tot het volgende lijstje: 

picasa3 handleiding adobe 5

* Hier bedoel ik de gratis versie. De betaalde versie krijgt 2 punten meer en is gratis bij aanschaf van Paintshop. De winkelprijs voor Elements en Paintshop ligt rond de 90 euro.
De Microsoft Fotogalerie is een standaard onderdeel van Windows-Vista, maar bestaat met de toevoeging “Live” ook als een gratis programma voor Windows-XP enzovoort. deze Live-versie is inmiddels veel beter dan dan de Vista-versie en haalt zeker 10 punten.

Conclusie

Picasa blijft dus een onovertroffen organizer en prima corrector die de Adobe Starter, maar ook Corel MediaOne en de Windows Fotogalerie en anderen ver overtreft. Als je met Picasa al niet in staat bent om je verzameling netjes en overzichtelijk te organiseren, dan ben je daar met geen enkel programma toe in staat.

Maar bij Picasa moet je wel zelf nadenken waar je de nieuwe foto’s laat en dat kun je dus meteen verstandig aanpakken (zie Nu jij nog?).

picasa3 handleiding adobe 6

De beste benadering is dus: gebruik Picasa als je hoofdprogramma voor organisatie en alle andere praktische zaken en naar behoefte één of meer andere programma’s voor speciale klussen, zoals perspectiefcorrectie of superartistieke fotobewerkingen met Paintshop.
En vaak kun je ook prima volstaan met een eenvoudige gratis programma zoals IrfanView.

Het testen van deze programma’s heeft mij veel tijd gekost en weinig plezier opgeleverd en dat is een veeg teken, want in een goed programma is het heerlijk werken. 
Jij kunt dit natuurlijk ook allemaal gaan testen, want in de gele boekjes van ComputerIdee krijg je er een cd met een proefversie bij, zodat je die honderden megabytes niet hoeft te downladen. Bovendien heb je die boekjes hard nodig om de voorbeelden uit te proberen, anders verdrink je meteen.

Opmerking 1: het zou niet realistisch zijn geweest om erg dure programma’s zoals Adobe Lightroom en Photoshop CS in deze test te betrekken, want die zijn uitsluitend bedoeld voor vakfotografen en zeer veeleisende amateurs en dat zijn de meeste mensen niet.
 
Opmerking 2: inmiddels heb ik ook de ACDSee Fotomanager (ca. 30 euro) getest. Dat is een fijn programma dat als alternatief voor Picasa mijn eerste keus zou zijn. Volgens mijn criteria haalt het ook 15 punten. Er is ook een professionele versie voor ca. 99 euro.
 

Opmerking 3: inmiddels is ook Picasa 3 met veel extra’s beschikbaar gekomen waardoor ik op 18 punten uitkom. Picasa blijft dus de onbetwiste winnaar voor elke fotoliefhebber.

Opmerking 4: ik heb de nieuwere versies niet meer getest, maar die hebben net als Picasa 3.6 ook gezichts-herkenning aan boord gekregen – zelfs de verbeterde Live Photogallery. Voornaamste probleem daarbij: hoe orden je die enorme hoeveelheid nieuwe “labels”.

Auteur: Rinus Alewijnse

Grappige fotobewerkingen: 5 tips

Fotografie is populair! De mogelijkheden op het gebied van foto's bewerken zijn eindeloos. Nu de moderne technologieën voor beeldmanipulatie binnen ieders bereik liggen, is het ook heel eenvoudig geworden om je foto een bepaald effect mee te geven. Ben je op zoek naar grappige fotobewerkingen? Bekijk dan eens onze 5 tips voor grappige fotobewerkingen!

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Digitaal fotoalbumDigitaal fotoalbum met Gallery of Adobe Photoshop
Zwartwit met PhotoshopZwart wit foto maken met kanaalmixer van Photoshop
Interactief digitaal fotoalbumInteractief digitaal fotoalbum of boek