Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Intro Picasa: eenvoudig en toch goed?

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

Picasa is de naam van een zeer populaire fotomanager van Google. Het is een bescheiden, maar geniaal programma dat je gratis kunt downloaden en installeren en waarmee je een grote fotoverzameling prima kunt beheren. Maar dan moet je wel leren wat beheren is en hoe je daarbij Picasa optimaal kunt benutten en dat gaat niet vanzelf.

Wat is goed fotobeheer? Dat bestaat uit drie hoofdtaken: ordelijk opslaan, ordelijke foto’s en ordelijk rubriceren zodat je niet gaat verdrinken in een slordige bende. En dat lukt alleen als je niet “van de hak op de tak” springt, maar je beperkt tot één hoofdprogramma dat voor die taken geschikt is en dat is Picasa zeker: zie ook Werkvolgorde in Picasa.

Dat wil niet zeggen dat je voor een speciaal klusje geen ander programma mag gebruiken, maar dan op zo’n manier dat dit jouw ordelijke verzameling in Picasa niet verstoort en ook dat kun je voorkomen door correct gebruik van Picasa. Alle informatie daarover vind je in de alfabetische gids van deze handleiding (zie linker kolom) en wat bondiger in de snelgids.

Picasa is ook de toegangspoort tot Picasaweb waardoor je gratis je (vakantie)foto’s in een webalbum kunt plaatsen voor familie en vrienden of desnoods voor de hele wereld.
En natuurlijk kun je in Picasa nog veel meer zoals een mooie collage maken of een bijzonder effect toepassen of zelfs filmpjes maken, maar dat zijn leuke bijzaken voor zo nu en dan. En uiteraard kun je ook het formaat van je foto’s aanpassen voor gebruik op Facebook etc.

Opmerking: ik heb het hier steeds over gewone alledaagse foto’s waarvan iedereen er een paar honderd of soms meer dan duizend per jaar maakt. Dus niet over foto’s voor de fotoclub of voor een hobby of voor een website – dat zijn aparte categorieën, die je misschien met een duur Adobe-programma moeten beheren vanwege complexere bewerkingen.

Ook voor Apple of Linux?

Uiteraard gaat deze handleiding over de Windows-versie van Picasa, maar Picasa is er ook voor Apple-computers en voor Linux-computers. Qua mogelijkheden en principes zal dat niet uitmaken, maar ik kan geen informatie geven over verschillen in gebruik. Orde scheppen

Orde scheppen

Als je nog maar net je eerste digitale camera hebt gekocht, heb je een unieke kans om het meteen netjes aan te pakken – maar dan weet je nog niet hoe dat moet. Maar als je al een paar jaar met digitale foto’s bezig bent geweest, is de kans groot dat het op je computer een bende is geworden omdat je nog steeds niet weet hoe het moet.

Misschien dat je dan op de simpele gedachte komt om alle foto's van 2010 maar eens in één map met de naam 2010 te stoppen en dat ook eens te gaan doen voor alle voorgaande en volgende jaren, want je hebt immers in Picasa een eenvoudige manier om al die foto's keurig te rubriceren. Met die zogenaamde albums maak je dan als het ware virtuele mappen waar je op je harde schijf helemaal geen last van hebt, maar die in Picasa alle foto’s laten zien die je de afgelopen jaren van voor jou belangrijke thema’s hebt gemaakt.
Op je harde schijf wordt het dan ineens heel overzichtelijk en hoef je ook geen bestanden meer te verplaatsen naar allerlei mapjes, waardoor de chaos steeds groter wordt. Maar je moet dan nog wel zorgen dat het in die jaarmappen ook ordelijk toegaat en hoe je dan al die vele foto’s overzichtelijk kunt rubriceren. Dat komt hieronder aan de orde.

Hieronder zie je de kern van mijn verzameling: op dat moment had ik vier jaarmappen (2005 t/m 2008) die elk meer dan 1000 foto’s bevatten en een nieuwe map voor 2009 die toen ook al weer ruim 100 foto’s bevatte (als je dit leest, ben ik al weer een jaar of wat verder). Uit de map 2008 zie je hier een paar foto’s die toen eind december zijn gemaakt: 

picasa3 handleiding eenvoudig 1

Opmerking: natuurlijk heb ik nog meer fotomappen - ook voor jaargange voor 2005 en voor “ditjes en datjes”. Maar het zijn er toch minder dan honderd.  

Verwijderen of verbeteren?

In Picasa kun je meteen na importeren op je grote scherm zien welke foto’s niet-flatteus of overbodig of gewoon slecht zijn (en dus rigoureus verwijderd moeten worden) en welke met een paar eenvoudige handelingen verbeterd kunnen worden. Dit laatste geldt voor bijna elke foto en dat moet je leren zien door ook eens een boekje over fotografie te lezen.
En wat het eerste betreft: er is maar één reden om een slechte foto te behouden, namelijk als het een erg zeldzame foto van grote emotionele waarde is. Maar oma kan mij niet wijs­maken dat die honderden foto’s van de kleinkinderen allemaal zo geweldig zijn: het is nor­maal dat 3 van de 10 foto's in de prullenbak verdwijnen en vaak nog wel meer.

Een simpel voorbeeld: de onderstaande foto werd gemaakt op een ijskoude namiddag in december van de oude binnenstad van Vlissingen. Maar door de warme gloed van de laagstaande zon en het hoge standpunt is het toch een bijzondere foto die je niet alledag kunt maken en die dus best een plaatsje in mijn map voor 2008 mag behouden:

picasa3 handleiding eenvoudig 2

Opmerking: deze foto is gemaakt met mijn HP-camera in de stand “Auto”. Deze ouderwetse 5 megapixel camera levert 4:3 foto’s met 2608x1952 pixels. Hier zie je dus het “origineel”.

Correcties

Er zijn maar 3 correcties die bijna altijd nodig zijn: bijdraaien, bijsnijden en bijlichten. Natuurlijk zijn er soms speciale correcties nodig zoals rode ogen bijwerken, maar allerlei speciale trucjes moet je buiten je jaarmap houden. 

In Picasa hoef je maar 2x op de miniatuurfoto te klikken om het bewerkingsvenster te komen en dan zie je links alle correcties waarvan je er dus meestal maar hooguit 3 nodig hebt. Daaronder zijn er nog twee instel-paneeltjes die je soms ook nodig hebt, bijvoorbeeld voor contrast en kleur en scherpte. Aan de slag dus: 

picasa3 handleiding eenvoudig 3

1. Het is alsof de “duvel ermee speelt”, maar vrijwel alle foto's staan per ongeluk een beetje scheef (zie horizon en toren) en in Picasa kun je dat elegant en snel bijdraaien (in Picasa heet dat recht maken). Er zijn natuurlijk foto's die bewust scheef zijn genomen, maar zelfs dan kan een beetje meer of minder scheef ook een verbetering zijn. Dit is dus bijna altijd de eerste correctie, tenzij er rode ogen zijn of een vlekje geretoucheerd moet worden.

2. Bijsnijden moet je kunnen beredeneren: dat onderaan die scheve dakrand weg moet, ligt nog voor de hand. Maar dat links dat raam van dat zestiger jaren huis en daarmee tevens een stuk van de lelijke nieuwbouw naast de kerk weg moet en rechts die lelijke witte wand van de oude fabriekshal weg moet, moet je echt leren zien, maar kun je ook onbelangrijk vinden. Dus smaakvol en verstandig bijsnijden is bijna altijd de tweede correctie.

3. Dan bijlichten? Dat kan van alles zijn: iets lichter maken, iets meer contrast instellen ("lichten en schaduwen ophalen") en misschien iets aan de kleurweergave bijstellen. Maar als een foto flink over- of onderbelicht is, krijg je hem nooit meer goed en die moet dan bij nader inzien ook weg. Je moet hierbij wel op je scherm kunnen vertrouwen, want als dat niet meer goed is of nog niet goed is ingesteld, corrigeer je ten onrechte de verkeerde kant op. Dit is bijna altijd de derde correctie (of combinatie van correcties) en daarmee ben je klaar.

Opmerking: het kan soms nodig zijn om nog een lichte verscherping toe te passen of om een te bleke lucht een beetje “geleidelijke tint” te geven, maar dan heb je echt alles gedaan. In je jaarmap horen immers foto’s die er normaal uit zien – daarbuiten mag je doen wat je wilt.

Dan zie je hieronder het resultaat en op mijn scherm ziet dat er prima uit en dat koste mij nog geen minuut en zo gaat dat voor bijna elke foto. Natuurlijk ben je dan als je na een mooie reis met honderden nieuwe foto’s thuiskomt, wel even zoet – maar dat gebeurd niet elke dag. En bovendien wordt die serie dan een genoegen om naar te kijken – ook voor anderen, want de slechte zijn dan weg en de goede zijn een stuk beter geworden. En zo hoort het.

Opmerking: als je dit onbelangrijk vindt, heb je Picasa (of een ander programma) niet nodig, want dan kun je volstaan met het bekijken van je foto’s met de normale Windows-viewer en gebruikmaken van andere faciliteiten van Windows zoals het maken van cd/dvd’s.
Of je beperkt je tot de eenvoudiger Windows Live Photogallery die inmiddels is uitgegroeid tot een redelijke fotomanager met aardige extra’s. Maar ook daarin kun je slechte foto’s weg­doen en overblijvers verbeteren – dus je hebt eigenlijk geen excuus om dat niet te doen.

picasa3 handleiding eenvoudig 4

Afdrukken kan natuurlijk ook, maar is zelden nodig en kan eventueel met je eigen printer. Dan kun je een mooie prent van bijna A4-formaat maken en Picasa kan er ook nog een passe-partout omheen zetten – eventueel met toepasselijke tekst zoals hieronder:

picasa3 handleiding eenvoudig 5

Opslaan?

Een bijzondere eigenschap van Picasa is, dat deze correcties geen enkel gevolg voor je be­standen hebben, dus je kunt ze altijd ongedaan maken en dat is een grote geruststelling.
Je hoeft niets op te slaan en je zit dus ook niet met dubbele bestanden: de originele foto’s uit je camera en bewerkte varianten die je in Picasa ziet. En dat is het probleem in alle andere programma’s en dan heb je voor een back-up veel meer ruimte nodig. En voor het maken van die back-ups heeft Picasa uiteraard ook een handige voorziening, dus gebruik die!

Maar dit betekent wel dat als je bijzondere trucjes met een bepaalde foto wilt uitvoeren – met Picasa of met een ander programma - dat je die foto eerst moet exporteren, want dan krijg je een kopiebestand in een aparte map waarmee je naar hartelust kunt gaan experimenteren zonder de juist zo mooi gecorrigeerde foto (of het origineel) in je jaarmap te verpesten. Dat is niet ingewikkeld, maar wel even wennen: zie Exporteren.

Rubriceren?

Foto’s verzamelen is natuurlijk niet alleen een kwestie van in de juiste mappen stoppen en wat correctiewerk uitvoeren, maar ook zorgen dat je camera qua datum en tijd goed staat, de foto’s in een aantrekkelijker volgorde zetten en van unieke nummers voorzien (bij deze foto 2008-1170), eventueel onderschriften typen, één of meer trefwoorden invoeren, aan één of meer albums (rubrieken of thema’s) toevoegen en tenslotte veilig stellen in back-ups.

picasa3 handleiding eenvoudig 6

Omdat “Vlissingen” een belangrijk en weerkerend thema in mijn foto’s is (het is mijn geboor­teplaats), zie je deze foto hierboven ook terug in een album (blauw mapje) dat ik Vlissingen heb genoemd. Dat zijn dus geen kopiebestanden, maar gewoon “links” naar de echte foto’s in mijn jaarmappen, waarvan de organisatie door Picasa wordt bijgehouden (buiten Picasa zie je er niets van). Ondanks duizenden foto’s kan ik al jaren met 40 albums toe en zit ik niet met steeds meer fotomappen op mijn harde schijf, want daar raak je overspannen van.

En de ruim 400 foto’s die ik sinds 2005 in Vlissingen heb gemaakt, kan ik dus op elk moment doorbladeren (of afspelen of op cd zetten) en dan heb ik de foto die ik zoek snel gevonden.

Opmerking: vanaf Picasa 3.6 kun je ook persoonsalbums maken door gezichten die Picasa in je foto’s aantreft, namen te geven. Daar leert Picasa van, maar je kunt ook zelf de nog overgeslagen gezichten toevoegen aan die albums: zie Personen

Conclusie

Alle bijzondere eigenschappen komen natuurlijk in deze handleiding aan de orde en ‘datum en tijd’ corrigeren kan vanaf Picasa 3.6 ook - al kun je de noodzaak daartoe beter vermijden.

Je hebt dus met Picasa op je scherm niet alleen de mogelijkheid om foto’s op een kwalitatief goede manier te presenteren en met anderen te delen, maar ook om ze op een eenvoudige manier te archiveren voor de toekomst. Natuurlijk maken wij geen foto’s voor de eeuwigheid, maar een chaos is over twee jaar al niet meer om aan te zien – laat staan nog te ontwarren. 
Dan is reorganiseren ook al bijna onbegonnen werk: zie daarvoor Nu jij nog?

In deze handleiding gaat het dus niet alleen om saaie gebruiksaanwijzingen (eerst knopje A en dan knopje B), maar vooral hoe je dat gebruik kunt integreren in goed fotobeheer, want dat is voor iedereen in de wereld het grootste probleem: dat blijkt uit vele vragen op forums.

Picasa zal hierbij dus voor velen een uitkomst zijn – meer dan menig ander programma. En via Picasaweb kun je de beste foto’s met familie en vrienden delen zonder getob via e-mail.

Opmerking: vanaf Picasa 3.8 is er voor sommigen een welkome aanvulling beschikbaar in de vorm van een koppeling naar de ludieke on-line fotobewerker Picnik: zie Picnik via Picasa.

Colofon

Deze handleiding is ontstaan uit een weblog die Rinus Alewijnse uit Middelburg van 2006-2008 over goed gebruik van Picasa heeft geschreven en op deze site tot eind 2010 heeft bijgehouden.

Ook heeft Rinus de door mij in 2007 voor deze site geschreven Picasa-handleiding omgezet in een up-to-date snelgids die vooral voor beginners is bedoeld.

Ik zal proberen om vanaf 2011 deze uitgebreide sites zo goed mogelijk te onderhouden en aan te vullen als nieuwe versies van Picasa dat noodzakelijk maken.

Machiel Karels, Ede (beheerder van www.wilmakarels.nl

© Deze informatie is bedoeld voor persoonlijk gebruik en voor niet-commerciële computer­cursussen over digitale fotografie en fotoverwerking. Vermelding van onze url’s wordt daarbij natuurlijk op prijs gesteld, bijvoorbeeld: http://www.wilmakarels.nl/picasa3/handleiding.php

PDF steeds onderaan!

Hoewel wij een heldere vormgeving met vrij grote letters hebben gekozen, weten wij dat goed “lezen vanaf scherm” moeilijk is en dat het printen van webpagina’s vaak resulteert in veel te kleine lettertjes op de A4-tjes.

Daarom vind je bij elk onderwerp onderaan een link naar een PDF-versie die veel beter leesbaar is en met dezelfde kwaliteit afgedrukt kan worden (opslaan is ook mogelijk). Wij raden echter af om alles af te drukken: dat is een gigantische hoeveelheid en bovendien veranderen er in deze stukken voortdurend allerlei details.

Opmerking: als je op het PDF-pictogram hieronder klikt, wordt in je browser een PDF-reader geopend (meestal is dat de Adobe-reader) en kun je de tekst lezen, opslaan of printen.

Auteur: Rinus Alewijnse

Meer over fotografie en foto producten:

Bierviltjes bedrukken - Je eigen foto op een bierviltje.
Workshop natuurfotografie - Leer goede natuurfoto's maken.
Panasonic camera's - overzicht digitale camera's van Panasonic.
Canon camera's - overzicht digitale fotocamera's van Canon.
8 mm film op DVD - 8 mm smalfilm naar DVD digitaliseren.
Hema fotoservice app - iPad app voor afdrukken foto's.
Fotografie opleiding - overzicht van fotografie opleidingen.
Trouwkaart met eigen foto - stijlvolle trouwkaarten online bestellen.
MBO opleiding fotografie - MBO fotografie niveau 4 (AV productie).
Sony camera's - overzicht Sony digitale camera's.

Leveranciers van fotoboeken

Als je er voor kiest om een fotoboek te maken, heb je weer een volgend probleem. Het is erg leuk om een eigen fotoboek te maken. Maar waar bestel je een mooi fotoboek? Op de volgende pagina staan de tien belangrijkste leveranciers van fotoboeken op een rijtje.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

8mm film naar DVD8mm film naar DVD digitaliseren - oude 8mm film digitaliseren
Foto bewerken met Nikon Capture NX-DFoto bewerken met Nikon Capture NX-D en ViewNX-i software
Google foto’sGoogle foto’s vervangt Google+ foto’s & Picasaweb