Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Filmpje
Mappenbeheer
Sorteren

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
 

Sorteren in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Sorteren in Picasa

Bij de letter S hoort ook een meer verborgen, maar extreem belangrijk Picasa-onderwerp, namelijk Sorteren.
Bij het testen van diverse bekende fotoprogramma’s, zijn mij (naast tientallen onhandige details) vooral grote verschillen opgevallen in de wijze waarop de miniaturen in het openingsvenster worden gepresenteerd. Dat lijkt allemaal op hetzelfde neer te komen, maar die presentatie is in Picasa van grote eenvoud en uitzonderlijke klasse.

Hieronder zie je bijvoorbeeld de overgang van de laatste foto’s die ik in 2007 heb gemaakt naar de eerste foto’s van 2008 - er is zelfs een subtiel kleurverschil in de achtergrond.

sorteren miniatuur volgorde, datum naam grootte

Hoewel je razendsnel door alle miniaturen heen kunt scrollen, is het altijd duidelijk in welke map of album die miniaturen zich bevinden en kun je per map of per album bepalen in welke volgorde die miniaturen staan en dus ook in een diavoorstelling worden getoond. Bovendien wordt jouw keuze niet vergeten, dus bij elke opstart tref je de situatie aan zoals je die een vorige keer hebt achtergelaten. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar ook dat is (vreemd genoeg) uitzonderlijk. 

Dan is de automatische volgende vraag: welke mogelijkheden heb je dan om per map (of per album) een bepaalde volgorde te kiezen en die zijn bij Picasa heel simpel: op naam, op datum, op grootte of handmatig (die laatste mogelijkheid is ook zeldzaam).
Ik zal hierna elke mogelijkheid bespreken, want dan blijkt toch dat er veel “haken en ogen” zijn die niet door Picasa worden veroorzaakt, maar die je met Picasa wel bijna allemaal in orde kunt krijgen, al is dat soms veel werk. Er kunnen immers voor bepaalde albums of mappen andere sorteereisen gelden dan de normale eis dat de foto’s in de volgorde staan zoals ze zijn genomen of op zijn minst ongeveer.

Op grootte sorteren

Het lijkt zinloos om je foto’s in volgorde van oplopende bestandsgrootte te plaatsen, maar je moet deze mogelijkheid zien als een tijdelijk hulpje om de foto’s met weinig pixels vooraan te plaatsen, want je moet voorkomen dat foto’s met minder dan ongeveer 1500x1000 pixels in die map blijven staan – tenzij om sentimentele redenen. Dergelijke foto’s kun je dan gemakkelijk vinden en dan kun je alsnog besluiten om ze definitief te verwijderen of te verplaatsen naar de map “Restanten”.

Opmerking: dit 1500x1000 criterium is bedoeld om in je verzameling alleen foto’s te hebben die een beeldscherm kunnen vullen en goede afdrukken op 10x15 formaat mogelijk maken.

Na deze kwaliteitselectie moet je dus verder met één van de normale manieren van sorteren.

Op naam sorteren

Uiteraard gaat het hierbij om de alfabetische en numerieke volgorde van de bestandsnamen en als die namen niet zijn verpest door onjuist gedrag van een uploader of door persoonlijk geknoei, zijn dat gewoon de namen die je camera aan die bestanden heeft meegegeven, bijvoorbeeld DSC00234 of HPIM5438 of IMG_0123, enzovoort. Dus ‘sorteren op naam’ betekent plaatsen met oplopende volgordenummers – zelfs als er nummers ontbreken omdat je die opnamen al in de camera hebt gewist of later van de harde schijf hebt verwijderd.
Als het om foto's van steeds dezelfde camera gaat, is het enige probleem dat kan optreden als gedurende dat jaar de nummering zijn maximum bereikt (meestal 9999) en daarna automatisch weer bij 1 begint. Dan zouden dus die latere opnamen dus vooraan komen te staan, maar dit probleem zul je zelden meemaken.
Wat je wel kan overkomen, is dat je opnamen die met andere camera’s zijn gemaakt, tussen de jouwe wilt plaatsen omdat ze bijvoorbeeld tijdens dezelfde reis zijn gemaakt. Afgezien van wat die anderen allemaal hebben uitgespookt, is het meteen duidelijk dat “sorteren op naam” dan geen normale volgorde zal opleveren. Dan moet je dus ‘sorteren op datum’ kiezen of misschien wel handmatig gaan sorteren.

Op datum sorteren

Camera’s plaatsen datum en tijdstip van de opnames in de Exif-headers van de bestanden, inclusief allerlei technische gegevens die zelden van belang zijn. Dus als datum en tijd op je camera goed zijn ingesteld, dan levert “sorteren op datum (en tijd)” dezelfde normale volgorde op als “sorteren op naam” – zelfs als de datum en tijd voor of achter zou lopen (het is dan alleen verwarrend om in de map 2008 opnamen aan te treffen die op 2006 gedateerd zijn).
Vandaar mijn dringende advies om voortaan op de instelling van je camera te letten, maar dat geldt dus ook voor de camera’s van anderen – zeker als je samen op reis gaat en dus van te voren weet dat je foto’s zult gaan “delen”, dus eigenlijk altijd. Want als het met die data een zooitje is, dan levert “sorteren op datum” dus ook een zooitje op, maar “sorteren op naam” heeft ook geen zin. Dan blijft alleen “handmatig sorteren” over.

Opmerking: dit betekent dus als dat in een programma niet kan, dat dit programma is afgekeurd – tenzij je dat programma alleen gebruikt voor het realiseren van incidentele fotografische “grapjes” en niet om je archief op orde te brengen.

Niet voor alle mappen is sortering op naam of datum van groot belang. Een algemene map zoals de map Mijn afbeeldingen is een vergaarbak voor willekeurige foto’s en plaatjes die er vaak maar tijdelijk staan en dan is een bepaalde volgorde niet van belang.

Handmatig sorteren

Gelukkig kun je binnen een map of album miniaturen naar een andere plek in een serie slepen en dat is dus de enige manier als beide automatische manieren geen goed resultaat geven. Maar als je dat voor tientallen of zelfs honderden foto’s moet doen, is dat heel bewerkelijk - vooral bij grote verplaatsingen omdat die in diverse kleinere stappen gedaan moeten worden. Bovendien moet je daarbij heel goed letten op de inhoud van de foto’s zodat ze wel op logische plaatsen terechtkomen.

Gelukkig zul je dit niet zo vaak meemaken, maar bij een gezamenlijke reis heeft het weinig zin om honderden foto’s van je medereizig(st)er(s) op te nemen in jouw verzameling. Dan kun je je beter beperken tot enkele tientallen die echt een aanvulling zijn, bijvoorbeeld doordat je er zelf ook eens op staat of omdat het mooie details zijn die jij hebt gemist. 

Een heel andere reden om een ingrijpende handmatige ordening aan te brengen geldt alleen voor bepaalde albums. Als het thema van een (tijdelijk) album een bepaalde reis is, dan horen die foto’s natuurlijk in dezelfde volgorde te staan als in de betreffende jaarmap. Maar als een album gevuld is met foto’s uit diverse jaarmappen en nog steeds wordt aangevuld met nieuwe foto’s uit de actuele jaarmap, dan levert dat wel een goede volgorde in de tijd op, maar dat hoeft voor het betreffende thema helemaal geen goede volgorde te zijn omdat de diavoorstelling dan van de “hak op de tak” springt. Ook dan zul je met slepen een logischer volgorde moeten maken en nogmaals: gelukkig wordt al die moeite door Picasa keurig onthouden, tenzij je hem zelf verstoord.

Hernummeren 

Ook in je jaarmappen is de normale tijdsvolgorde niet altijd de mooiste volgorde in een diavoorstelling. Als ik 20 nieuwe foto’s aan de map 2008 heb toegevoegd, vallen er zeker 5 af omdat die één of andere reden niet voldoen. Maar binnen de 15 (of minder) die er dan overblijven, valt er meestal nog wel wat te schuiven om een meer beeldende volgorde te maken. Dat zie je vanzelf – daar zijn geen regels voor te geven, behalve dat je natuurlijk conflicten in “plaats en tijd” moet voorkomen.
Weliswaar onthoudt Picasa deze kleinere aanpassingen ook altijd, maar dat betekent wel dat je die map niet meer op naam of datum mag sorteren (ook niet per ongeluk), want dan ben je aanpassingen kwijt en is het weer veel werk om die te herstellen.
Om dit probleem te voorkomen, hernummer ik die nieuwe serie daarna meteen in aansluiting op de reeds aanwezige foto’s.

Onbetrouwbare data

Datums zijn dus cruciaal, maar zullen vaak problemen geven en Picasa heeft helaas (nog) geen mogelijkheid om de Exif-data te corrigeren. Maar zelfs al zou je dat willen, weet je vaak (ook van je eigen foto’s) hoogstens bij benadering de echte data en zeker niet de echte tijdstippen – maar dat laatste komt ook niet zo nauw. 

Opmerking: met het kleine hulpprogramma Pro Photo Tool van Microsoft kan dit wel en kun je ook andere metadata bewerken of toevoegen.  

Een groter probleem vormen eigenlijk de foto’s die van “nature” geen Exif-data hebben en dat zijn gescande oude foto’s of dia’s. Dan geeft Picasa alleen de opslagdatum aan en die is nooit realistisch. Dat hoeft niet erg te zijn, want als je zulke foto’s in jaarmappen kunt onderbrengen, zijn ze op deze eenvoudige manier al redelijk nauwkeurig gedateerd en van belangrijke foto’s kun je de preciezere datering in de ondertiteling vermelden, bijvoorbeeld “Familiereünie 21 juli 1975”.
Maar van foto’s die je niet zelf hebt gemaakt, zijn de data zelden bekend. Die sla je dan maar op in de map “Oude familie” en dan vermeld je de namen van de afgebeelde personen en het vermoedelijke jaartal maar weer in de ondertiteling. 

Picasa houdt zich keurig aan internationale standaarden, maar andere programma’s vaak niet. Dus er moet op dit gebied nog heel veel worden gedaan aan de correcte uitwisseling van deze zogenaamde metadata. Want voor ons nageslacht hebben bepaalde digitale foto’s alleen waarde als de bijbehorende gegevens dan nog toegankelijk en betrouwbaar zijn.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Sorteren in Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Smartphone case bestellen

Ben je op zoek naar een een beschermhoes voor je iPhone? Je kunt tegenwoordig een smartphone case bestellen met je eigen foto. Wat is persoonlijker dan een beschermhoesje met een van je populaire foto's?


Meer over dit onderwerp

Nikon D7100Nikon D7100 digitale camera review
DetailfotoTips van een fotograaf voor mooie detailfoto's
Camera tasCamera tas