Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Filmpje
Mappenbeheer
Sorteren

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
 

Is je scherm wel goed?

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2.
Voor actuele informatie zie Is je scherm wel goed ingesteld? Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

Opmerking: dit onderwerp is ook van belang voor andere fotoprogramma's!

Scherminstellingen

Elk fotoprogramma (dus ook Picasa) heeft instellingen die helderheid, contrast en kleurweergave van een foto beïnvloeden. Deze instellingen zouden eigenlijk overbodig moeten zijn, maar een automatische camera kiest nu eenmaal niet altijd de beste instellingen.

Maar je scherm kan je ook bedriegen, want als je die foto's gaat bijstellen, moet je daar wel op kunnen vertrouwen. Als het in de loop van de jaren donkerder is geworden, zul je de neiging hebben om je foto's lichter te maken en als je ze dan later toevallig op een ander scherm ziet dat wel goed is, zullen ze veel te flets zijn geworden en dan schrik je behoorlijk.

Opmerking: weliswaar kun je in Picasa al die correcties weer ongedaan maken, maar het zou dan toch een gigantische klus zijn om honderden foto’s opnieuw te moeten gaan instellen en dat moet je dus vermijden.

Scherm controleren

Het probleem is dus: hoe kun je op een simpele manier controleren of je scherm goed is en zo niet: hoe kun je het dan bijstellen om het wel goed te krijgen. Pas als dat niet lukt, ben je waarschijnlijk wel bereid om een nieuw scherm te gaan kopen, maar hoe kun je dan in de winkel zien of dat scherm wel goed is?
Daarvoor heb je dus een betrouwbare testfoto nodig en ik gebruik altijd de foto van Fujifilm die ik ooit van het internet heb gehaald, maar helaas daar niet meer terug kan vinden:

Scherm instellenKlik op de foto om een versie van 900 pixels breed te zien. Die versie kunt u downloaden volgens onderstaande beschrijving.

Deze foto kun je van deze pagina downloaden en opslaan in de map Mijn afbeeldingen en dan gewoon met een neutraal programma zoals de Windows Viewer flink groot op je scherm afbeelden. Dan moet je met de normale instellingen van helderheid en contrast van het scherm proberen om een natuurlijke weergave van de foto te krijgen en ik let daarbij vooral op de huidskleur en het haar van de twee lieftallige dames (hun kruinen mogen niet zwart dichtlopen). Ook de andere foto’s in dit testbeeld moeten fris en natuurlijk overkomen.
Onderaan staan er vlakjes van wit naar zwart. Het tweede vlakje moet dan net niet wit zijn en het één na laatste vakje net niet zwart. Dat is best lastig en als het net niet helemaal lukt, zit je in ieder geval in de buurt van een goede instelling.

Je moet dus de handleiding van je scherm er op naslaan (staat vaak op de bijgeleverde cd) hoe je de knopjes moet bedienen. Dat is vaak een heel gedoe.

Opmerking: het is ook belangrijk dat het juiste kleurprofiel in je computer is geïnstalleerd (dit staat als het goed is ook op de bijgeleverde cd).

Oude beeldbuisschermen zijn vaak te donker geworden, dus neem de testfoto dan op een usb-stick mee naar een behulpzame winkel om verschillende schermen te testen. Laat je niet verleiden door moderne glanzende breedbeeldschermen, want die zijn ongeschikt voor foto’s. Een goed scherm is mat en bijna vierkant (5:4) zoals een LG1919S.

Laptop schermen

Schermen van laptops zijn vaak slecht. Het is vrijwel onmogelijk om een enigszins bevredigde instelling te vinden en als je even je hoofd beweegt zijn de kleuren al weer anders omdat de kijkhoek meestal erg klein is (voor een bijzitter zijn foto’s dus ongenietbaar). Als je geen andere computer hebt en je vindt het toch belangrijk om je foto's onder goede condities te bekijken en te kunnen corrigeren, moet je dus een goed beeldscherm op je laptop aansluiten. Dat is de enige goede, maar tamelijk ongebruikelijke oplossing.

Licht op het scherm

Op een scherm mag uiteraard geen direct zonlicht vallen en 's avonds moet er een normale omgevingsverlichting aanwezig zijn waarbij je nog gemakkelijk kunt lezen. Er mogen natuurlijk geen felle lampen in het scherm reflecteren, maar dat is vanzelfsprekend.

Op het internet is er allerlei ingewikkelde informatie over dit onderwerp te vinden, maar die is bedoeld voor professionals en het is zelfs de vraag of die ermee overweg kunnen. Je moet dan instelhulpen zoals Adobe Gamma of Praxisoft Wiziwyg gaan gebruiken, maar die leveren mijns inziens instellingen op die behoorlijk afwijken van wat gebruikelijk is. Daarom heb ik me hier beperkt tot wat je als gewone fotoliefhebber kunt doen en zeker niet moet nalaten. 

Voor actuele informatie zie Is je scherm wel goed ingesteld?

Vacatures fotograaf

Ben je op zoek naar een baan in de fotografie? Kijk dan eens op een speciale vacaturesite voor fotografen. Dit is bijvoorbeeld een handig overzicht van vacaturebanken met veel fotografie vacatures.

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.


Meer over dit onderwerp

Digitale cameraDigitale camera kopen - overzicht begrippen fotocamera
NachtfotografieNachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's
GPS geotaggingGPS geotagging: plaatsbepaling foto met GPS navigatie