Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Filmpje
Mappenbeheer
Sorteren

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
 

Nu jij nog?

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Nu jij nog?

Resumerend voor jong en oud, dus tsjilpt het voort:

fotoprogramma picasa tips tip

Origineel: 2608x1952 pixels

Als je net als vroeger 1x per jaar 36 foto’s maakt (want toen was immers je filmpje vol), dan stap je ook nu gewoon naar je vertrouwde fotozaak die er dan wel voor zorgt dat wat er op het geheugenkaartje van je nieuwe digitale cameraatje staat, wordt afgedrukt op het vertrouwde 10x15 formaat. 
Misschien dat je die foto's ook op je computer kan zetten, maar daar doe je dan verder weinig mee.

Maar als je het leuk vindt om bij allerlei kleine en grote gebeurtenissen foto’s met je nieuwe digitale cameraatje te maken (het kost immers niets) en dus een paar honderd foto’s per jaar maakt, dan is dit niet zo'n goede oplossing meer, want je weet je op den duur geen raad meer met al die afdrukjes: inplakken komt er niet meer van en in een schoenendoos stoppen is zo zinloos.
En dan begint het probleem, want natuurlijk heb je een computer (“je kunt toch niet meer zonder”) en natuurlijk staan daar al dan niet toevallig al diverse fotoprogramma’s van "deze en gene" op, maar je weet er geen raad mee: de één doet dit en de ander zegt dat.  

Wat je dan moet doen (misschien met enige hulp) is het volgende: 

1. Laat al die programma’s voor wat ze zijn, maar download en installeer Picasa van Google (gratis). 
Let op: Picasa is alleen geschikt voor Windows-XP (of Windows-2000) en Windows-Vista, maar dus niet meer voor een “ouwetje” met Windows-98 of Windows-ME.

2. In de laatste stap van het installatieproces wordt gevraagd waar Picasa moet zoeken naar foto’s en andere afbeeldingen. Kies dan Mijn documenten & Mijn afbeeldingen.

3. Als Picasa is gestart, zie je de reeds op je computer aanwezige foto’s vanzelf in de zogenaamde bibliotheek verschijnen. 
Links zie je de mappen en rechts de foto’s (als miniaturen) die zich in die mappen bevinden. Met het schuifje rechtsonder kan je het formaat van die miniaturen op een prettige grootte instellen (5-7 op een rij is prima).

4. Kies bovenaan Beeld – Titel miniaturen – Bestandsnaam en vervolgens Beeld – Mapweergave – Boomstructuur en Beeld – Mapweergave – Sorteren op naam. Open de mapstructuur als deze toevallig nog "samengevouwen" is.

5. Als je mappen ziet met plaatjes die je niet hoeft te zien, kies je Map – Verwijderen van Picasa. Via Extra – Mappenbeheer kun je ook precies aangeven welke mappen je wilt zien en welke je niet.

6. Afgezien van de hoofdmap Mijn afbeeldingen, hebben je mappen waarschijnlijk allerlei fantasienamen en hopelijk zijn de foto’s in die mappen correct gedateerd (dan waren datum en tijd op die camera’s gelukkig correct ingesteld). Laten we even aannemen dat je al in 2006 met je digitale camera bent begonnen. 

7. Selecteer de eerste foto die je in 2006 hebt gemaakt en kies Bestand – Naar nieuwe map verplaatsen en geef die nieuwe map de naam 2006. Selecteer vervolgens alle overige foto’s die je in 2006 hebt gemaakt en sleep die naar de map 2006 (in plaats van slepen, kun je ook knippen & plakken gebruiken).

8. Doe hetzelfde voor de foto’s die je in 2007 hebt gemaakt, enzovoort.

9. In de map Mijn afbeeldingen zullen zich nu een aantal lege mappen bevinden die je nu rustig kunt verwijderen. Maar je zult ook de nieuwe mappen 2006 en 2007 en 2008 zien en daarin bevinden zich al je zelfgemaakte foto’s. Dat is dus al een stuk overzichtelijker dan voorheen.

10. Terug in Picasa kun je de foto’s per map op (bestands)naam of op datum sorteren en dan meteen als een diavoorstelling vertonen. Als foto’s nog op hun ‘kant’ liggen, kun je ze meteen rechtop zetten en de mislukte foto’s moet je even met de ster markeren zodat je ze later gemakkelijk kunt herkennen en verwijderen. Dit moet je echt doen, want slechte foto’s blijven altijd storen.

11. De foto’s die dan overgebleven zijn, moeten allemaal gecorrigeerd worden. Klik 2x op het eerste miniatuur in de map 2006, want dan kom je in het bewerkingsvenster van Picasa terecht.

12. Het gaat altijd om dezelfde stappen: indien aanwezig eerstrode ogen” retoucheren, indien de foto scheef staat recht maken, indien er langs de randen allerlei overbodige zaken zijn bijsnijden en indien er iets mis is met contrast of helderheid of kleur, proberen wat je kunt doen - maar dan moet je wel op je scherm kunnen vertrouwen.

13. Dan heb je er tenminste voor gezorgd dat je foto’s er via Picasa piekfijn uitzien en kun je ze ook gerust aan anderen laten zien of desnoods voor anderen op een “cadeau-cd” branden.

14. Die jaarmappen bevatten nu natuurlijk een allegaartje, maar zo is het leven ook. Dus dat is je archief en daar mag je niet meer met andere programma’s in gaan knoeien.

15. Dan kun je nu in Picasa albums gaan maken om je foto’s te rubriceren. Zo hoort dat, want dan hoef je nooit meer aparte mapjes voor “dit en voor dat” te gaan maken.

16. Voortaan moet je nieuwe foto’s direct via Picasa importeren en direct naar de juiste jaarmap dirigeren. De bij je camera geleverde programma’s heb je nooit meer nodig, want die brengen je van de "regen in de drup". Daarna ga je die nieuwe foto’s controleren en de slechte verwijderen en de rest corrigeren en toevoegen aan bestaande of aan nieuwe albums.

17. Verwijder alle overbodige (foto)programma’s van je computer of vraag hulp hierbij. De programma's die je misschien nog wel eens nodig kunt hebben zijn IrfanView of PhotoFiltre.

Natuurlijk kun je nog veel meer met Picasa doen dan in deze korte samenvatting vermeld kon worden, maar je hebt nu tenminste een gezonde basis om voortaan veel plezier van je foto’s te hebben. Houwen zo dus!

tips tip picasa download

Bewerkt: 2596x1516 pixels

Wat zou ik hier nog aan toe moeten voegen: zie al het voorgaande en kijk ook eens in Picasa-Help! Eenvoud blijft toch kenmerk van het ware!

Rond de jaarwisseling 2008-2009 wordt de upgrade van Picasa3 verwacht en zal dit fijne programma nog aantrekkelijker voor je worden - ook vanwege de sterkere integratie met Picasaweb

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Nu jij nog?

Meer over fotografie opleidingen

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.


Meer over dit onderwerp

DiavoorstellingDiavoorstelling in Picasa 3 maken
TelewerkTelewerk: fotograferen op afstand
StatiefStatief digitale camera: Gebruik statief voor scherpe foto's!