Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Filmpje
Mappenbeheer
Sorteren

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
 

Picasa installeren

Voor actuele informatie over dit programma zie Picasa installeren. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

Picasa kun je gewoon gratis downloaden bij Google (typ gewoon het woord "picasa" - niet "picasso") en als je een Nederlandstalige Windows-versie hebt, is het programma ook Nederlandstalig. Het is maar een klein installatiebestand van ca. 5,5 MB.
Als je het programma download, krijg je natuurlijk altijd de meest actuele versie. Dat is nu nog versie 2.7, maar rond de jaarwisseling van 2008-2009 wordt versie 3.0 verwacht. 
Als het programma eenmaal is geïnstalleerd en je gebruikt het ook regelmatig, zul je zo nu en dan vanzelf een update binnenkrijgen. Daar hoef je geen extra moeite voor te doen. De huidige versie is geschikt voor alle moderne Windows-versies, maar er bestaat nog een oude Engelstalige versie voor Windows-98 en Windows-ME. Typ dan in Googlepicasa 1884”.
Die oude versie is nog wel bruikbaar, maar dergelijke oude computers zijn zelf nauwelijks meer geschikt om prettig te werken, al gaat ME nog net. Niet meer aanbevolen dus, ook vanwege een groot aantal andere problemen.

Picasa installeren

Schijven doorzoeken

Let op: tijdens installatie vraagt het programma om een keuze te maken tussen het doorzoeken van de hele harde schijf of alleen je persoonlijke mappen. Kies dan het laatste, want anders krijg je ook allerlei onbekende vreemde plaatjes te zien die bij allerlei reeds geïnstalleerde programma’s horen.

Na start gaat Picasa de gevonden foto’s meteen indexeren om te weten waar ze opgeslagen zijn (er gebeurt met de bestanden verder niets). Je ziet die foto's als miniaturen ("thumbnails") in het hoofdvenster ("bibliotheek") verschijnen. Het formaat van die miniaturen kun je met het schuifje rechtsonder aanpassen: 7 op een rij is prima, tenzij je slechte ogen hebt.   

Instellen

Het is verstandig om meteen een paar instellingen aan te passen: 

1.    Kies bovenaan Beeld – Kleine afbeeldingen – anders worden plaatjes met weinig pixels genegeerd. 

2.    Kies bovenaan Beeld – Titel minatuur – Bestandsnaam – anders zie je die bestandsnamen niet, terwijl ze toch belangrijk zijn. 

3.    Kies bovenaan Beeld – Mapweergave – Boomstructuur. Je kunt dan in de linker kolom de mappenstructuur zoals in de Windows Verkenner uitvouwen en dat is een vertrouwde weergave. 

4.    Kies bovenaan Beeld – Mapweergave – Sorteren op naam – dat geeft de meest logische indeling. 

Alle verdere details over instellingen vindt je onder Extra (Mappenbeheer, Opties, enzovoort). En onder Help vind je natuurlijk ook een schat aan praktische informatie.

Picasa webalbums

Voor Picasa Webalbums heb je een gratis Google of Gmail-account nodig (dat is niet hetzelfde). Eerst maar eens aan de slag in Picasa zelf.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Picasa installeren

Meer over fotografie en foto producten:

Bierviltjes bedrukken - Je eigen foto op een bierviltje.
Workshop natuurfotografie - Leer goede natuurfoto's maken.
Panasonic camera's - overzicht digitale camera's van Panasonic.
Canon camera's - overzicht digitale fotocamera's van Canon.
8 mm film op DVD - 8 mm smalfilm naar DVD digitaliseren.
Hema fotoservice app - iPad app voor afdrukken foto's.
Fotografie opleiding - overzicht van fotografie opleidingen.
Trouwkaart met eigen foto - stijlvolle trouwkaarten online bestellen.
MBO opleiding fotografie - MBO fotografie niveau 4 (AV productie).
Sony camera's - overzicht Sony digitale camera's.

Wat is een natuurfotograaf?

Wat is dat, natuurfotografie? En wat is eigenlijk een natuurfotograaf? Een goede natuurfotograaf is de perfecte kruising tussen een technieker, een bioloog en een poëet. Je moet namelijk gevoel in de foto leggen, weten wat je fotografeert en het ook technisch goed op orde hebben.

Bijsnijden in Picasa

Je gelooft het of niet, maar bijsnijden van een foto is de belangrijkste correctie van bijna elke foto uit je verzameling. Het zou dus erg vreemd zijn als dat bij jou nooit hoeft. Lees alles over het bijsnijden van foto's in het fotobewerkingsprogramma Picasa.

Wenskaarten

Doe eens iemand een plezier op een onverwacht moment door een mooie fotokaart te versturen! Gewoon als verjaardagskaart of wenskaart zijn deze prachtige kaarten met natuurfoto's natuurlijk ook erg geschikt.

Video of foto archief scannen

Oud beeldmateriaal is vaak van grote waarde. Veel mensen beschikken over dozen en plakboeken vol oude foto’s, negatieven, dia’s en ander materiaal van vroeger. Vaak neemt dit veel ruimte in beslag en helaas kan het beeldmateriaal op den duur vervagen of op een andere manier verloren gaan. Daarom is het verstandig om tijdig je dia's en video's te scannen.

Histogram foto informatie

Wat is het histogram van een foto? Het is een wat technische aangelegenheid, maar enige kennis van het histogram kan helpen bij het maken van goede foto's. Het histogram geeft informatie over of een foto te verbeteren is en hoe. Het kan bij een fotowedstrijd het verschil maken tussen winnen en een aanmoedigingsprijs.


Meer over dit onderwerp

Natuurfotografie cursusNatuurfotografie - gratis tips en cursus natuurfotografie!
Digifoto starterDigifoto starter - magazine om te beginnen met fotograferen
BeeldverhoudingBeeldverhouding en bijsnijden digitale foto's