Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Filmpje
Mappenbeheer
Sorteren

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
 

Mappenbeheer in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Mappenbeheer in Picasa. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

De letter L was in mijn oorspronkelijke serie een verhaal over Labels, maar die heten nu Albums - dus zie aldaar! Ik zou het nog over "Licht invullen" kunnen hebben, maar dit onderwerp komt al in diverse andere blogs aan de orde, ondermeer bij Corrigeren en Histogram.

De letter M roert ook weer zo'n belangrijk, maar meer verborgen Picasa-onderwerp aan, namelijk Mappenbeheer

In de mapbrowser van een klassiek fotoprogramma zoals IrfanView zie je in de linker kolom alle mappen op je harde schijf en rechts alleen de foto's in de geselecteerde map, tenzij die map geen foto's bevat maar bijvoorbeeld alleen tekstdocumenten. Bijvoorbeeld:

irfanview, mappen mappenbeheer, overzicht

In die mappenkolom is het dus heel druk en onoverzichtelijk omdat er in principe alle mappen op je harde schijf in staan. 

Mijn afbeeldingen

In Picasa is het net andersom: links zie je alleen de mappen die foto's bevatten die je belangrijk vindt en rechts zie je in eerste instantie de foto's in de geselecteerde map, maar je kunt ook heel snel doorscrollen naar de foto's in alle andere belangrijke mappen. Bijvoorbeeld:

Picasa, overzicht afbeeldingen foto mappenbeheer

Dat maakt Picasa zoveel overzichtelijker en dat is mogelijk dankzij Mappenbeheer (zie Extra), want hier kun je precies aangeven welke mappen in Picasa getoond moeten worden en dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

mappenbeheer overzicht afbeelding Picasa

Als je zelf van je fotomappen een onoverzichtelijke bende hebt gemaakt, dan is het dus in Picasa ook een onoverzichtelijke bende, maar dat is dan je eigen schuld. Zoals ik al in de voorgaande blogs heb uitgelegd is dat helemaal niet nodig als je met jaarmappen werkt.
Dan heb je naast een paar jaarmappen waarschijnlijk nog wat willekeurige foto's van "deze of gene" in de map Mijn afbeeldingen en misschien nog een map met “poezieplaatjes” en that’s all there is.

Opmerking: dit wordt natuurlijk anders als je om artistieke of zakelijke redenen met allerlei fotoprojecten bezig bent, maar ik schrijf voor gewone fotoliefhebbers zoals ik.

Terug naar Mappenbeheer: in de laatste stap van het installatieproces vraagt Picasa of je “hele computer” of alleen de gebruikersmappen gescand moeten worden. Je had natuurlijk het laatste moeten kiezen, want in het eerste geval verschijnen er dan allerlei onbekende mappen met allerlei gekke plaatjes die bij allerlei (al dan niet overbodige) programma's horen. En als je dan niet op zoek gaat naar een mogelijkheid om die mappen onzichtbaar te maken, begin je dus ook al met een bende. Daar kun je dus nu wat aan gaan doen. 

Aangenomen dat jouw foto's in de map Mijn afbeeldingen zijn opgeslagen (dat is immers de meest logische plek), dan staat er in mappenbeer alleen een “oogje” voor deze map en dus ook voor alle submappen in die map, behalve voor een map waarin je bijvoorbeeld “poezieplaatjes” bewaart, want daar kun je in Picasa toch niets mee.
Voor alle overige mappen en submappen staat er dan een rood kruis. En als dat niet zo is, kun je dat alsnog gaan doen.

Opmerking: voor mappen waarvan de inhoud toch nooit meer verandert, mag je een vinkje zetten. Dat betekent dat Picasa geen moeite meer hoeft te doen om steeds maar te blijven controleren of er nog iets verandert. Dat is dus het geval met de jaarmappen van reeds voorbije jaren.

Natuurlijk is het bij jou allemaal anders, maar dan moet je je toch eens afvragen of dat wel zoveel beter is en zo ja, dan moet je daar de instellingen in mappenbeheer op aanpassen. Het gaat er maar om dat je in Picasa alleen zinnige verzamelingen ziet en niet een ratjetoe met rare prentjes waarvan je soms niet eens wist dat je ze had.

Toevoegen

Toevoegen van een map kan automatisch of handmatig gebeuren. Als een submap wordt toegevoegd aan een map die al een oogje heeft, wordt die map automatisch zichtbaar, tenzij die map nog leeg is (als je die map toch in Picasa wilt zien moet je er zelf in de Windows Verkenner tijdelijk een foto in plaatsen).
Maar als die map wordt toegevoegd aan een map die nog geen oogje heeft, zul je dat oogje zelf moeten plaatsen. Dan moet je je weer afvragen of wat je nu aan het doen bent, wel zo verstandig is.

Verwijderen

Verwijderen uit Picasa kan dus twee dingen betekenen: definitief verwijderen van de harde schijf en dan moet je dus goed weten wat je doet. Of alleen verwijderen uit Picasa door er in mappenbeheer een rood kruisje voor te plaatsen. Maar in beide gevallen moet je je altijd realiseren dat als die foto's ook in een aantal albums voorkomen, dat ze dan ook uit die albums verdwenen zullen zijn. En dat wil je waarschijnlijk niet. In ieder geval mag je het oogje voor de map Mijn afbeeldingen nooit weg halen, want dan verdwijnen meestal alle foto's uit Picasa en dan ben je de met zoveel zorg samengestelde albums ook allemaal kwijt. Dus opgelet.

Volgorde

Er is nog één ding: de volgorde in de mappenlijst in de linker kolom kun je zelf kiezen via Beeld - Mappenlijst sorteren op... Naam - dus alfabetisch. Dat lijkt mij het handigst, zeker als de meeste mapnamen jaartallen zijn. Vroeger had Picasa alleen een eenvoudige (“platte”) weergave in die kolom, maar thans kun je ook kiezen voor een boomstructuur zoals in de Windows Verkenner. Dat is mijns inziens de meest duidelijke en fraaie weergave, waarbij die structuur ook samengeklapt kan worden om alleen de belangrijkste mappen te zien.

Speciale Picasa-mappen

Picasa maakt soms zelf mappen. Dat gebeurt als je voor het eerst bepaalde functies gebruikt, bijv. exporteren. In de map Mijn afbeeldingen wordt er dan een submap met de naam Picasa-exports gemaakt om die geëxporteerde foto's op te vangen. De inhoud van die map wordt dan vanzelf zichtbaar gemaakt. Die inhoud kun je weer verwijderen als ze niet meer nodig is, maar de map zelf kun je beter behouden voor volgend gebruik (een lege map wordt vanzelf onzichtbaar). 
En als je voor het eerst een bureaubladachtergrond met Picasa maakt, wordt de map Picasa-bewerkingen aangemaakt. Ook behouden.

Mappenbeheer maakt het dus mogelijk om je fotoarchief in Picasa zeer overzichtelijk te houden en dat is voor goed beheer belangrijk. Aan Picasa zal het dus weer niet liggen.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Mappenbeheer in Picasa

Wat is een natuurfotograaf?

Wat is dat, natuurfotografie? En wat is eigenlijk een natuurfotograaf? Een goede natuurfotograaf is de perfecte kruising tussen een technieker, een bioloog en een poëet. Je moet namelijk gevoel in de foto leggen, weten wat je fotografeert en het ook technisch goed op orde hebben.

Bijsnijden in Picasa

Je gelooft het of niet, maar bijsnijden van een foto is de belangrijkste correctie van bijna elke foto uit je verzameling. Het zou dus erg vreemd zijn als dat bij jou nooit hoeft. Lees alles over het bijsnijden van foto's in het fotobewerkingsprogramma Picasa.

Wenskaarten

Doe eens iemand een plezier op een onverwacht moment door een mooie fotokaart te versturen! Gewoon als verjaardagskaart of wenskaart zijn deze prachtige kaarten met natuurfoto's natuurlijk ook erg geschikt.

Video of foto archief scannen

Oud beeldmateriaal is vaak van grote waarde. Veel mensen beschikken over dozen en plakboeken vol oude foto’s, negatieven, dia’s en ander materiaal van vroeger. Vaak neemt dit veel ruimte in beslag en helaas kan het beeldmateriaal op den duur vervagen of op een andere manier verloren gaan. Daarom is het verstandig om tijdig je dia's en video's te scannen.

Histogram foto informatie

Wat is het histogram van een foto? Het is een wat technische aangelegenheid, maar enige kennis van het histogram kan helpen bij het maken van goede foto's. Het histogram geeft informatie over of een foto te verbeteren is en hoe. Het kan bij een fotowedstrijd het verschil maken tussen winnen en een aanmoedigingsprijs.


Meer over dit onderwerp

AlbumsAlbums in Picasa
Tamron lenzenTamron - overzicht Tamron lenzen - oa macro lens
Top 10 beroemde fotografenTop 10 beroemde fotografen