Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Filmpje
Mappenbeheer
Sorteren

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
 

E-mail vanuit Picasa

De informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie E-mail vanuit Picasa'. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

De letter E heeft nog meer belangrijke Picasa-onderwerpen in petto: eerst E-mail
Verzenden van foto's per e-mail is enorm populair, maar wordt toch vaak verkeerd gedaan. Want ondanks snellere verbindingen is het nog steeds onfatsoenlijk om ongevraagd grote bestanden mee te zenden. Een doorsnee digitale foto uit een 5 Megapixel-camera is immers al een bestand van rond 1 megabytes (MB) en daar ligt toch wel ongeveer de grens. En tegenwoordig zijn 5 Megapixelcamera’s al “ouwetjes”. Desondanks worden met grote nonchalance 10 van dergelijke “kamerbrede” foto's meegezonden en dan is het risico groot dat je de ontvanger een geblokkeerde mailbox bezorgt met alle ongemakken van dien. En dat terwijl er in Windows-XP toch een handig hulpje aanwezig is om die foto's voor verzending per e-mail te verkleinen tot bestanden van minder dan 0,1 MB.

afbeelding e-mail verzenden foto

In Picasa gaat dit nog handiger en is er bovendien een leuke variant. Je moet dan eerst even de opties instellen via Extra - Opties - E-mail. Dan zie je dit venstertje:

opties afbeelding foto e-mail

Afhankelijk van wat je normale e-mailprogramma is, staat er bovenaan Outlook of Outlook Express (standaard) of misschien Incredimail (dat is een malafide spamverspreider).
Dat stip je aan en vervolgens zet je het schuifje op 640 (pixels). Dat wordt dan de grootste maat van de te verzenden foto('s) in de breedte of in de hoogte.
Je ziet dat er nog wel de mogelijkheid is om bij verzending van één foto te kiezen voor het originele formaat, maar als er meer foto's verzonden moeten worden, kiest Picasa dus altijd de kleine maat. Verstandig!
Filmpjes zijn meestal ook erg grote bestanden, dus dan kun je verzending beperken tot het eerste beeldje en dat is maar een klein bestand.
Het vinkje onderaan is facultatief en ik zal het voor het eerste voorbeeld laten staan.
Klik ik op OK om deze keuzes te bevestigen, waardoor het venster verdwijnt en de bibliotheek met miniaturen weer zichtbaar wordt. Daarin selecteer je dan een foto en ik heb als voorbeeld de grappige poppenkopjes genomen:

foto verzenden formaat e-mail

Het is een bijgesneden foto van 2271x1389 pixels en de bestandsgrootte is 763 KB (0,76 MB). Niet zo'n gigantisch bestand, dus verzending in dit 'formaat' zou nog acceptabel zijn. Maar dat ga ik toch niet doen en als ik dan onderaan op de knop E-mail klik, verschijnt er een Nieuw-bericht venster van Outlook Express. En dat ziet er dan zo uit:

foto bestandsgrootte fotoformaat e-mail

De foto is keurig verkleind (je ziet hier alleen de bovenkant), maar wordt dus als 'afbeelding' in het tekstvenster meegezonden en niet als bijlage ("paperclip"). 
De tekst boven de foto kun je uiteraard aanpassen of verwijderen en daarboven kun je een briefje typen. 
Onder de foto staan technische gegevens en een bescheiden reclameregeltje van Google - die kun je natuurlijk ook verwijderen.

Verzenden

Na adressering kan dit mailtje dan meteen verzonden worden en de ontvanger zal als die ook Outlook Express gebruikt precies hetzelfde zien. Dus die foto is meteen genietbaar en ziet er nog prima uit en dat geldt ook voor een afdruk van dit mailtje (maar dat doet bijna niemand).
Voor de ontvanger is er misschien één bezwaar: omdat de foto niet als bijlagebestand is verzonden zal die hij/zij misschien niet weten hoe die foto opgeslagen kan worden. Maar dat kan wel: klik er met rechter muistoets op en kies dan Afbeelding opslaan als... en pas dan de nogal vreemde bestandsnaam aan.
Hopelijk realiseert de ontvanger zich dan wel dat het om een verkleinde foto gaat met een breedte van 640 pixels (de hoogte zal ongeveer 390 pixels zijn). Hij/zij kan dus eventueel vragen om toezending van het originele bestand (dat gebeurd zelden), maar dan stuur je dat dus niet meer ongevraagd toe. 

Opmerking: deze truc lukt niet echter in alle e-mailprogramma’s en helaas ook niet in Windows Mail, de opvolger van Outlook Express in Vista.

Nu hetzelfde, maar zonder het vinkje onderaan:

foto verzenden verkleinen bestandsgrootte e-mail

Dan wordt de foto wel als een bijlagebestand van slechts 73 KB (dus meer dan 10x zo klein) verzonden en is dan voor de afzender pas zichtbaar als die het zojuist verzonden briefje in de map Verzonden items opent:

foto bijlage verzenden e-mail

Zo ziet de ontvanger de foto waarschijnlijk ook, maar hij/zij kan de bijlage ook apart openen, afdrukken en eventueel opslaan en misschien alsnog vragen om toezending van het originele bestand.
Je kunt dus op deze manier rustig 10 foto's selecteren en verzenden, want dan zal de totale bestandsgrootte hoogstens 1 MB zijn.

Als je een Gmail-account hebt (aanbevolen), dan kun je alleen de laatste manier gebruiken en dan zie je dit venstertje:

g-mail foto verzenden verkleinen afbeelding

Beetje klein en onhandig, maar via een simpel trucje kun je ook in Outlook Express met een Gmail-account werken en dat is wel zo prettig en vertrouwd (Google heeft daar goede informatie over). 
Opmerking: als je deze manier van verzenden wilt gebruiken moet je je ook in Picasa aanmelden met je Gmail-account (rechtsboven).

Vanuit Picasa gezien is dit dus een vorm van exporteren, maar waar Picasa die verkleinde bestanden laat is niet duidelijk en het is dus ook niet duidelijk of ze automatisch worden opgeruimd. Ik maak mij er maar niet druk om. 

Wel essentieel is dat je beseft dat de foto's die je zo verzendt alle correcties en eventuele effecten bevatten die je in Picasa hebt ingesteld en dat wil je natuurlijk ook, want dat heb je niet voor niets gedaan. 
Maar als je dezelfde bestanden via de Windows-methode zou verzenden, krijgt de ontvanger de ongecorrigeerde foto's en dat wil je natuurlijk niet, tenzij hij/zij daar speciaal om heeft gevraagd.

Voor het beschikbaar stellen van veel foto’s in originele kwaliteit is er maar één goede oplossing: tijdelijk op Picasaweb plaatsen, maar daar kom ik in een aparte blog op terug. 

Fijn hoor om zo met Picasa te werken. Ga dat dus ook maar doen! 

Opmerking: het komt nogal eens voor dat het niet lukt en dat komt dat omdat men (meestal per ongeluk) een tweede e-mailprogramma heeft gestart (of geïnstalleerd). Ga dan naar de opties in je normale e-mailprogramma en geef aan dat dit je standaard e-mailprogramma is. Dan is het probleem weer opgelost. 

Voor actuele informatie over Picasa3 zie E-mail vanuit Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Foto verkleinen

Uit een heel gewone 12 megapixel-camera komen al bestanden van 4 MB met ongeveer 4000 x 3000 pixels. Voor veel toepassingen zijn dat te grote bestanden. Daarom wil je vaak een foto verkleinen. Maar hoe doe je dat nu precies? En welke software gebruik je daar voor? Is er online foto bewerk software beschikbaar? Alles hierover lees je in het artikel over foto's verkleinen.


Meer over dit onderwerp

Livesafer backup programmaLivesafer: backup programma voor uw bestanden en foto's
CollagesOnline collages maken: collage foto poster bestellen
Vakantiefoto tipsVakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's