Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Filmpje
Mappenbeheer
Sorteren

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
 

Corrigeren in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Corrigeren in Picasa. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

De letter C is nog niet afgehandeld, want Corrigeren is een hoofdthema in het goede beheer van je fotoverzameling.

Papiersnijder

Toen ik in 1965 met fotograferen begon en korte tijd later ook zelf ging afdrukken, was de aanschaf van een papiersnijder één van de eerste hulpmiddelen in mijn kleine doka en daarna bij het afwerken en inplakken van mijn vergrotingen.

Er is geen instrument in huis dat sindsdien zo intensief is gebruikt. Vrijwel elke foto heeft erop gelegen en dat zullen er inmiddels vele tienduizenden zijn geweest, dus viermaal zoveel snedes. Het is nog steeds hetzelfde ding van een onbekend merk (het staat er zelfs niet op) - al 40 jaar lang! Daarom heb ik er uit eerbied maar eens een foto van gemaakt: 

papiersnijder snijmachine papier bijsnijden

Dat was nog in het analoge tijdperk en dat is bij mij pas in 2005 voorgoed afgesloten. En gek genoeg is daarna ook het gebruik van die snijder vrijwel nihil geworden, want ten eerste laat ik niet meer veel foto's afdrukken (dat doe ik bovendien niet meer zelf) en ten tweede heb ik die digitale bestanden dan al zo nauwkeurig “op maat gebracht” dat er daarna zelden meer iets te snijden valt - of het moet het wegsnijden van tijdelijk toegevoegde randjes zijn. En omdat ik ook rigoureus ben gestopt met het inplakken van foto's (mijn fotokast is boordevol), hoef ik ook geen andere paperassen meer te bewaren en bij te snijden.

Basiscorrecties

Het kan dus bijna niet anders dat van alle digitale correcties die er mogelijk zijn (en dat zijn er in Picasa best veel), bijsnijden nog steeds de belangrijkste correctie is. Maar ik zou het aantal “digibeten” niet de kost willen geven dat zelden of nooit iets corrigeert. Je kunt ze op straat meteen herkennen: die houden hun cameraatje een halve meter voor zich uit. Aan hen zijn deze blogs waarschijnlijk niet besteedt.
Vrijwel geen enkele foto komt immers perfect uit je camera: er is bijna altijd wel iets mis of bij nader inzien toch minder goed. Maar ik vermoed dat je dit alleen maar ziet als je veel ervaring hebt en ook kritisch naar je eigen foto's hebt leren kijken. 

Het gaat dan bijna altijd om 3 simpele basiscorrecties: bijdraaien, bijsnijden en bijlichten en als je goed fotografeert en een camera met een goede zoeker hebt, gaat het meestal maar om kleine correcties.
Dat wil niet zeggen dat er soms geen andere correcties nodig zijn, zoals het verhelpen van rode flitsogen (doe dat in Picasa altijd eerst), maar ik heb het hier niet over bijzondere effecten of trucs die je alleen nodig hebt om van een tamelijk gewone foto toch iets heel artistiekerigs te maken en dat doe je niet bij elke foto. 

Het gaat er namelijk in eerste instantie om dat je archief (dat is dus de inhoud van je jaarmappen) er goed uitziet en dat betekent bij voorbaat dat mislukte of slechte of de minst goede van een serie meteen verwijderd moeten worden - meestal niet in de camera, maar direct na het bekijken van je nieuwe foto's op je computerscherm, want dan kun je ze pas goed beoordelen. 

Daarom nu een eenvoudig voorbeeld, vlak bij huis genomen:

digitale correcties correctie digitaal corrigeren

Hier viel mijn oog op het mooie contrast tussen de oude rode pannen en de loodgrijze lucht, maar ook op de absurd grote schoorsteen en de oude vergeten tv-antenne. Ogenschijnlijk niets mis mee, maar onderaan zit er toch een storende schaduw en rechts toch een storend muurtje en de bruine gresbuisjes staan ook niet precies rechtop (misschien is dat in werkelijkheid ook niet het geval, maar op de foto stoort dat).
Ik kies dus Recht maken en dan verschijnt er een handig hulpraster en kan ik met het schuifje die buisjes perfect verticaal zetten:

recht maken contrast hulpraster

Na Apply (door de vertalers over het hoofd gezien) kies ik Bijsnijden en kan ik de waarschuwing van Picasa over onnauwkeurigheden rustig wegklikken, want daar ik heb nog nooit iets van gemerkt, tenzij na grote hoekcorrecties. Dan trek ik met de muis een ruwe rechthoek over de foto die ik vervolgens heel nauwkeurig kan bijstellen:

bijsnijden correctie corrigeren

Na Toepassen is dat ook weer gebeurd en blijft er eventueel nog één correctie over: een beetje Licht invullen om de pannen iets frisser te krijgen:

licht invullen bewerken

Hierbij moet ik dus op mijn scherm kunnen vertrouwen, want als dat te donker is moet ik een nodeloos grote correctie toepassen en dat is niet de bedoeling (zie "Is je scherm wel goed?").
Dan ben ik klaar en dan is dit het resultaat: een stuk beter toch! En het kost zo weinig moeite dat je geen enkel excuus hebt om dit niet te doen - zeker niet met Picasa

fotocorrectie foto corrigeren

Zo gaat het dus bij bijna elke foto en steeds in dezelfde volgorde, maar natuurlijk altijd: voorzover nodig! Het maakt voor de diavoorstelling op mijn scherm helemaal niet uit dat ik nu wisselende verhoudingen heb, want dat is juist afwisselend.

Natuurlijk heeft Picasa nog meer correcties (ook automatische), maar die gebruik ik zelden. Als er echt grove correcties nodig zijn om er nog iets van te maken, is die foto eigenlijk mislukt (sterk onder- of overbelicht). Speciale mogelijkheden komen later nog wel aan de orde.
Ook Scherper maken  (zie Effecten) is zelden nodig en al gauw te "scherp", maar kan soms helpen als de foto zelf eigenlijk een beetje onscherp is. 

Mocht ik straks of over 3 maanden spijt krijgen, dan kan ik die correcties allemaal weer ongedaan maken, want Picasa heeft niets aan mijn bestanden veranderd. Dat verlost mij van een heleboel logistieke problemen met het verschil tussen "originele" en "bewerkte" bestanden (dat is een probleem in alle andere programma's).

Opmerking: de functie van de nieuwe knop “Wijzigingen opslaan” komt apart aan de orde. Hier volsta ik met het advies om die knop niet te gebruiken.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Corrigeren in Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Smartphone case bestellen

Ben je op zoek naar een een beschermhoes voor je iPhone? Je kunt tegenwoordig een smartphone case bestellen met je eigen foto. Wat is persoonlijker dan een beschermhoesje met een van je populaire foto's?


Meer over dit onderwerp

RetoucherenRetoucheren in Picasa
Zonnekap voor cameraZonnekap voor de camera
Vacatures / vacaturebankVacatures en vacaturebanken voor fotografen