Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Filmpje
Mappenbeheer
Sorteren

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
 

Collages maken in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Collages maken in Picasa. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

De letter C heeft nog het woord Collages in petto. Dat is een grappige manier om 2 tot 200 foto's met elkaar te combineren voor het maken van een wens-kaart of verjaarskalender of een gecomprimeerd fotoalbum over één jaar.
Picasa biedt 4 basisvormen die ik even langs wandel, want je kunt daar zelf van maken wat je wilt door je bijvoorbeeld te beperken tot foto's van bloemen. Hier heb ik gekozen voor een mooie wandeling naar de top van de Tintohill nabij New Lanark in Zuid-Schotland.

Contactvel

Zoals het woord al zegt, is dit een vel met miniatuurfoto's, dus een soort indexprint. Maar wel sierlijker, want de miniaturen staan vrij. Dus als je er bijvoorbeeld de 20 mooiste foto's van één maand op zet, bestaat je fotoalbum van dat jaar slechts uit 12 bijna vierkante bladen. In Word kun je er bijvoorbeeld een verjaarskalender van maken.

Opmerking: je kunt van de inhoud van een map of album ook een contactvel maken via Map/Album – Contactvel afdrukken. Voor archivering in een ordner is dit een betere manier omdat de bestandsnamen onder de miniaturen worden afgedrukt en omdat er 35 miniaturen op één vel staan.

Afbeeldingsraster

Hierbij worden de foto's als bijgesneden vierkantjes naast elkaar gezet, bijv. in een 5x5 raster. Afhankelijk hoe het uitkomt, zullen onderaan één of meer foto's worden herhaald. Ook geschikt als maandoverzicht op een verjaarskalender. Als je veel foto's selecteert, worden het bestanden met veel pixels die je best op posterformaat kunt laten afdrukken - een bijzonder geschenk.

Opmerking: maak er dan met IrfanView eerst een passe-partout omheen waarin je ook tekst kunt plaatsen. Dan wordt het nog mooier.
 

Multi-exposure

Kies 2 of 3 foto's uit die zich goed laten combineren en dan een heel mysterieus of romantisch beeld opleveren.

Misschien iets voor Halloween.

Stapel

Beperk je hier tot hoogstens 5 foto's over één onderwerp of juist een ratjetoe. Leuk voor een felicitatiekaart en eventueel als tijdelijk bureaublad. De kleur van de achtergrond kun je kiezen, maar lichtgrijs is meestal het mooiste.

 

Normaal komen deze collages als jpg-bestanden in de map Mijn afbeeldingen terecht, maar je kunt ook een andere map kiezen. Als je voor Bureaublad kiest komt de collage als een bmp-bestand terecht in de map Picasa-bewerkingen dat automatisch is afgestemd op je beeldinstelling. Je ziet de collage dan meteen op je scherm.

Kortom: "grappen en grollen" die soms van pas komen en altijd met veel verbazing worden bekeken. Dan moet je natuurlijk niet verklappen dat dit met Picasa een 'fluitje van een cent is'. Maar je mag natuurlijk ook best reclame voor Picasa maken, want het kan veel slechter en meestal veel kitscheriger.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Collages maken in Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Fotocollage maken - waarop let je?

Een fotocollage maken is een leuke bezigheid waar je veel creativiteit in kwijt kunt. Een fotocollage is een goed idee als wanddecoratie in je eigen woning, maar het kan ook leuk zijn om een fotocollage aan iemand cadeau te doen. Waar moet je allemaal op letten om het mooiste resultaat te krijgen? Kijk daarvoor bij de tips voor een mooie fotocollage.


Meer over dit onderwerp

Foto vanuit vliegtuigTips fotografie: maak goede foto's vanuit een vliegtuig!
Fotoboek makenFotoboek maken - tips en vergelijken fotoboek leveranciers
Op reis met de fotograafTips voor mooie foto's op reis - reisfotografie tips