Expositie Putten van 7 september t/m 6 oktober 2012Door: Aart Buurma
Prachtig recent werk van quilt(st)ers die gefascineerd geraakt zijn in de wereld van textiel. Hun creativiteit resulteert in een grote verscheidenheid aan patchwork en quilts. Naast het ‘vrije werk’ worden quilts in diverse technieken geëxposeerd.
De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 7 september a.s. om 20.00 uur. Enkele quilt(st)ers vertellen over hun werk, passie en creatieve ontwikkeling alsook over wat zij allen gemeen hebben: de aansluiting bij een Veluwse quiltgroep.
Fijn-Individueel-En-Toch-Samen (FIETS) is het concept van een twintigtal Veluwse quiltgroepen, of ook wel “Fiets-groep” of “Quiltkring” genoemd. Er wordt individueel gewerkt en bij de totstandkoming van de quilt wordt gebruik gemaakt van gegeven feedback. Aan de quiltgroepen is Aagje Admiraal verbonden als docente. Zij heeft een leraresopleiding textiele werkvormen, stofversieren en tekenen gevolgd. Na jarenlang les gegeven te hebben in het beroepsonderwijs, heeft ze de overstap gemaakt naar het volwassenenonderwijs. Al twintig jaar geeft ze cursussen patchwork en quilten bij de Stoffenstudio Putten (patchworkspeciaalzaak) en de Volksuniversiteit in Arnhem en Barneveld.
Veel “vrij werk” heeft de natuur of een landschap als inspiratiebron. De oorsprong van quilts met traditionele patronen kan heel divers zijn. De quilts laten zien dat een grote verscheidenheid aan quilttechnieken is ingezet om tot een goed resultaat te komen. In de Kunstkelder hangt werk van een veertigtal exposanten. Alle quilt(st)ers hebben hun eigen achtergrondverhaal, zoals bijvoorbeeld:
Nel de Vries-Tigchelaar, Kampen. De passie voor patchwork en quilten ontstond bij haar ongeveer tien jaar geleden. Veel van haarzelf kan ze in haar werk kwijt. Wat opvalt is haar fascinatie voor kleuren en haar voorkeur voor het “vrij quilten”. Met haar quilts geeft Nel haar kijk op het landschap weer. Vier landschapsquilts van haar hand worden tentoongesteld en één ‘vrije quilt’ waarin diverse technieken zijn verwerkt. Jan van Roest, Lunteren. Na een druk arbeidzaam leven als predikant koos hij ervoor ook iets met zijn handen te gaan doen. Interesse in patchwork en het goed overweg kunnen met de naaimachine, brachten hem twaalf jaar geleden ertoe om machinaal te gaan patchworken en quilten. Over zijn drive zegt Jan: “Het maken van quilts, geeft me de voldoening iets tastbaars te maken waar je zelf plezier aan beleeft en anderen een plezier mee kunt doen. Een quilt doorgeven staat in mijn beleving eigenlijk altijd symbool voor warmte, genegenheid, verbondenheid en traditie. Ik maak dan ook het liefst quilts waarin ik traditionele blokken verwerk en probeer door kleurkeuze en zo mogelijk zelf getekende quiltpatronen er een eigen signatuur aan te geven”. Met zijn ‘huisje, boompje, beestje’ wordt met verschillende samengestelde zeshoeken gewerkt; het is een combinatie van patchwork vervaardigd met de hand en de naaimachine. Gini Bijker, Voorthuizen. Twintig jaar geleden is Gini met quilten in aanraking gekomen. Zij noemt het een verslaving om creatieve uitdagingen aan te gaan. Ze zegt: “Door het voortdurend aanleren en toepassen van nieuwe technieken en met doorzettingsvermogen maak ik stappen vooruit”. De quilt in glas-in-lood techniek stelde haar op de proef en ze zegt het loodbiezen maken als loodzwaar te hebben ervaren. Uit één stof is de quilt ‘One block wonder’ gemaakt; het resultaat is verrassend. Met de quilt "Chance" in log-cabin techniek is Gini in heel andere kleuren gaan werken dan voorheen.
Van 8 september tot en met 6 oktober 2012 is er een expositie in Putten. Veluwse quilt(st)ers en quiltgroepen van de Quiltkelder laten prachtig recent vervaardigd werk zien. Veel quilt(st)ers zijn geïnspireerd door Natuur & Landschap. Naast het "vrije werk" ook quilts in uiteenlopende technieken.
Kunst in Putten - 1 september 2012 |