Hoe maak ik een merklap?

Patroon merklap opzoeken
Als u een patroon voor een merklap samenstelt, dan kunt u het best beginnen met het opzoeken van een patroon wat u mooi vindt. Hiervan moet u dan fotokopieën maken. Vervolgens moet u de afmetingen bepalen en ook waar uw werkstuk moet komen te hangen. Daarna moet u de maten uitzetten op patroonpapier. Dan kunt u net zolang met de losse voorbeelden gaan schuiven totdat u vindt dat het een goede indeling is.

Drie keuzes die u hierbij kunt maken, zijn:
·    U kunt ervoor kiezen om de grootste motieven onderaan te plaatsen. Dan valt het zwaartepunt op de goede plek.
·    U kunt ervoor kiezen om de grootste motieven in het hart van de doek te plaatsen. Dat ziet er erg leuk uit.
·    U kunt ervoor kiezen om de grootste motieven links en rechts te doen, en dan een kleinere in het midden.

Lege plekken opvullen
Als er lege plekken vallen, dan kunt u die opvullen met hele kleine patroontjes of met een paar dichtregels of versregels. Alleen dan moet u er wel goed rekening mee houden dat het goed uitkomt, dus is het aan te raden om het vooraf vast uit te tellen. Als een woord net niet op de regel past, dan borduurde men vroeger gewoon de overblijvende letters op de volgende regel. Daar kunt u ook voor kiezen, het is niet ongebruikelijk.

Tekst uittellen
De tekst kan in centimeters uitgeteld worden, want elk hokje is een kruisje over twee stofdraden en vijf hokjes zijn samen een centimeter.
Als de patronen naar uw zin zijn, dan kunt u ze op het onderliggende papier vastspelden. Begin niet bij voorbaat al met te veel patronen, want u kunt er later altijd nog nieuwe bij doen.

Stof kopen
Als u zover bent gevorderd, dan kunt u stof gaan kopen. Hierbij moet u rekening houden dat u buiten de maten op uw papieren patroon nog vijf tot tien centimeter extra neemt. Dit is nodig voor de afwerking met een zoom rondom. Zelfs als u een bredere sierrand langs de merklap maakt, die al op het patroon staat of als u geen zoom maakt, dan is het toch nog handig als u een stukje ruimte over heeft.

Snijkanten afwerken
Als de stof gekocht is, dan moet u de snijkanten met een hulpdraadje afwerken, zodat de stof niet zo snel rafelt. Daarna moet u op de stof het horizontale en verticale midden opzoeken en dat doorrijgen, zodat u een hulpdraadje over de hele stof hebt. Bij strooimotiefjes is dat niet perse nodig, want dat geeft juist een leuk effect als het ongelijk is. De lap stof kan beter niet vooraf gewassen worden, want dan gaat het borduren makkelijker.Merklap maken - informatie over merklappen

Inlijsten van de merklap
Voordat u de merklap gaat inlijsten, moet er nog heel wat gebeuren. Hier volgen enkele aanwijzingen. Als uw lap een zoom heeft, dan kunt u het best zo te werk gaan:

  • Allereerst moet u een plaat zuurvrij karton snijden, die aan alle kanten anderhalve centimeter of meer groter is dan de merklap.
  • Vervolgens moet u katoenen kaasdoek nemen, die aan alle kanten ongeveer vijftien centimeter groter is dan het karton.
  • Deze doek moet vooraf gewassen worden, want dan is de appret verwijdert en de doek alvast wat gekrompen.
  • Strijk deze doek glad nadat hij uit de was gekomen is en leg hem op tafel met het karton exact in het midden. Hierbij moet u op de richting van de draden letten.
  • Sla een rand om en zet deze vast met glasknopspelden en doe dit ook met de tegenoverliggende rand. Dit moet bij alle randen gebeuren. Let hierbij op de randen zo vlak mogelijk naar binnen gevouwen worden en dat de doek onder lichte spanning staat.
  • Verbindt de tegenoverliggende randen met grote spansteken. Hierdoor wordt het doek vastgehecht aan het karton.
  • Verwijder de kopsteken en hecht de hoeken met een klein steekje vast.
  • Leg de merklap met de kant van het karton die bedekt is met de kaasdoek. Het is belangrijk dat de merklap zo vlak mogelijk ligt, maar dat hij niet gespannen ligt.
  • Hecht nu met een dunne naald en draad de vier kanten vast op de kaasdoek met een slingersteekje of rijgsteekje. Het is het best om na elke tien centimeter een dubbele steek te doen tegen het intrekken aan. Let erop dat de kleur van de draad exact hetzelfde is als de kleur van het grondweefsel.
  • Als de doek niet gezoomd wordt aan alle kanten, dan moet de rafelkant in de lijst wegvallen. Ook moet het zuurvrij karton even groot zijn als de merklap. De rafelkanten moeten goed aan de kaasdoek genaaid worden.

Inlijsten en ophangen
Nu kan de merklap ingelijst worden. Als u lang met de merklap wilt doen, dan is het verstandig om de ingelijste merklap niet boven een verwarming te hangen en ook niet tegen een vochtige muur. Ook is het af te raden om uw werkstuk in het volle daglicht te hangen.

Naar het overzicht met merklappen.
Kijk ook eens bij het artikel over de Friese merklap.

Tags voor deze pagina:
Merklappen, merklap, merklappen patronen, merklap patronen, merklappen borduren, antieke merklappen, letters borduren, klassieke merklap patroon, patronen voor merklappen, borduren merklap, merklap patroon, merklappen borduurpakketten, borduurpatroon merklap, merklappen alfabet, patroon merklap, borduurpakketten merklappen, merklappen en stoplappen, merklappen samplers, onze vader merklap, merklap friesland, oude merklappen patronen, quilt friesland, borduren letters, friese merklappen, letterdoek.