Jacqueline de Jonge

Op deze pagina leest u informatie over Jacqueline de Jonge. Zij ontwerpt prachtige patchwork patronen en geeft die uit onder de merknaam 'Be Colourful'. U kunt deze patchwork patronen op onze site bestellen.

Even voorstellen

Mijn naam is Jacqueline de Jonge en ik ben geboren in 1960. Ik heb een fulltime baan als afdelingssecretaresse, Cardiologie, in een groot ziekenhuis. Al vanaf mijn jeugd houd ik ervan om met mijn handen bezig te zijn; met stoffen, met tekenen, met borduren en naaien tot het moment waarop ik in een Duits tijdschrift een quilt zag staan. Ik was meteen verkocht. Dat is waar ik al die tijd onbewust naar had gezocht! Al mijn opgebouwde vaardigheden kon ik hierin kwijt.

Hoe het is begonnen met patchwork en quilten

Het patchwork en quilten heb ik mezelf aangeleerd. En je ziet, vooral in het begin, hoe onbeholpen alles ging. Ik lette niet zo goed op een 'recht van draad' in de stof en als het niet helemaal paste nou dan trok je gewoon wat meer aan de stof! Ook het quilten was een apart verhaal. In die tijd gebruikte ik, naar ik mij kan herinneren, een stopnaald. Het kleinste steekje werd daarmee ongeveer één centimeter en lekker onregelmatig en scheef. Maar wat gaf het, ik had plezier in mijn hobby en dat is het belangrijkste nietwaar?

Kleurige quilts vinden gretig aftrek en dat niet alleen bij familie

door Christien Manni
Soms staat een mens op een kruispunt van wegen. De weg die je dan inslaat, kan grote gevolgen hebben. Voor Jacqueline de Jonge uit Delft kwam in maart 2003 zo'n moment. Een klein stukje in het Nederlands Dagblad over een Europese Quilttentoonstelling in Waalre zou haar leven een heel andere wending geven.

Quilten deed Jacqueline de Jonge al jaren, en familie en vrienden waren rijkelijk bedeeld met kleurrijke wandversieringen. Maar er mee naar buiten komen, daar had ze nog nooit over gedacht. Tot dat berichtje in deze krant. En voor ze het wist, was ze op zoek naar de juiste stof en druk bezig met een ontwerp dat in haar hoofd en op het behangpapier groeide.

Zeven weken van intensief meten, snijden, knippen en naaien volgden. Met als resultaat een quilt waar de kleuren en het plezier van afspatten. In de herfst van 2003 hing haar werkstuk, met de zeer toepasselijke naam Joy, op de tentoonstelling. En dat niet alleen: ze won er zelfs een prijs mee voor de mooiste kleurencombinatie.

'New York beauty's
Van het één kwam het ander: een tentoonstelling hier, bewondering daar, en de vraag naar patchwork patronen om haar quilts na te kunnen maken. Jacquelines quilts hebben namelijk een heel eigen stijl. Met opvallend veel spits toelopende driehoekjes, de zogeheten New York beauty's, veel kleine oppervlaktes en een mooie afgewogen kleurkeuze. Hing een quilt van haar in een winkeletalage, dan vroegen mensen geheid naar het patroon.

Be-Colourful
In april vorig jaar kwam Jacquelines eigen bedrijfje van de grond: Be-Colourful. Dat betekende een nieuwe uitdaging: hoe werk je je patchwork patronen zo uit, dat ze voor een ander duidelijk zijn en er professioneel uitzien? Wat kost het, hoeveel maak je er, hoe breng je ze aan de man (of - vaker - vrouw)? Iedereen in haar omgeving hielp mee: een winkelier gaf tips, een zwager werkte de ontwerpen uit op de computer en haar beide ouders waren onmisbaar voor praktische hulp en advies. Nu zijn Jaquelines patchwork patronen op internet te bestellen en ook te koop bij 19 winkeliers, verspreid over het land. De zaken gaan goed: op de Europese Quilttentoonstelling van afgelopen najaar werden heel wat pakketjes verkocht.

Zo wordt haar leven steeds drukker. De keerzijde van goede handel is immers dat je steeds weer aan de slag moet: naar het kopieerbedrijf, vouwen, inpakken, verzenden. Gelukkig vindt ze nog genoeg tijd om nieuwe ontwerpen te maken en heerlijk 's avonds in een luie stoel te quilten. Want het genieten van het werken met stof blijft het belangrijkste.

Vakantiekleed
In haar gezellige flat in Delft vertelt Jacqueline haar verhaal. Ze was van jongs af aan altijd creatief bezig, zonder specifiek het gevoel te hebben dat haar talenten juist op dat gebied lagen. Toen ze een jaar of 18 was, begon ze met patchwork en quilten. Jacqueline is een selfmade type, de techniek heeft ze zichzelf stap voor stap aangeleerd.

Haar eerste quilt was roze met blauw, doorgepit met een grove stopnaald en duidelijk een beginnersquilt. Deze quilt doet, verbleekt door het vele wassen, nog steeds dienst als vakantiekleed bij het gezin van haar zus. Langzamerhand ging het steeds beter, schafte ze de juiste materialen aan. Streven naar perfectie is haar niet vreemd; kritisch op haar eigen werk is ze altijd geweest. Maar, aldus Jacqueline, dat moet je ook wel zijn wil je een mooi, strak kleed maken zonder storende afwijkingen.

Ontwerpen van patchwork patronen
Na een vakantie in Australië had ze zo'n overvloed aan stoffen, dat ze niet genoeg interessante patronen vond. En dus begon ze met het zelf ontwerpen van quilts. Menig rol behangpapier heeft ze sindsdien verbruikt, want dat is ideaal materiaal om een patchwork patroon op uit te tekenen. Die behangrollen, liefst van vinyl, gebruikt ze nog steeds. En is ze eenmaal begonnen aan het maken van een quilt, dan is ze niet te stuiten.

Op een groot flanelbord maakt ze de juiste kleurencombinaties voor elke quilt. Het in elkaar zetten doet ze met de naaimachine, waarbij ze naait aan de hand van een papieren patroon, het zogenaamde paperpiecing. Het echte quilten, het doorpitten, gebeurt met de hand. Uren kan ze in haar favoriete stoel zitten, terwijl de quilt onder haar handen groeit en ze via een koptelefoon van klassieke muziek geniet. Relaxter kan het haast niet.

Volle bloei
Op de vraag of haar manier van werken nu onder de traditionele of vrije quiltkunst valt, zegt Jacqueline dat ze werkt met traditionele motieven, maar dan in een modern jasje. Kleine quilts maakt ze overigens niet, ze werkt het liefst op grote schaal. Haar nieuwste quilt, Twinkle star, is een enorm wandkleed met een hexagoon vol kleurige figuurtjes tegen een rode achtergrond. Een quilt waarin eens te meer haar kleurgevoel tot uiting komt.

De bijbelse termen voor vele motieven, zoals de Jakobsladder, zeggen haar niet veel; het zijn voor haar nietszeggende termen. Wel heeft het quilten met haar geloof te maken. Leek haar leven tot voor kort samengesteld uit losse draden, de laatste tijd lijken die draden zich te vervlechten. Ze voelt zich fantastisch nu ze merkt dat haar creatief bezig zijn meer is dan een tijdverdrijf.

De talenten die ze van God gekregen heeft, zijn nu ineens tot volle bloei komen. Tot april 2006 geeft ze zichzelf de tijd om te kijken of het zinvol is door te gaan met haar bedrijfje en het quilten. Gaat het goed, dan kan ze misschien minder gaan werken en meer tijd daar aan geven; valt het tegen, dan heeft ze het in ieder geval geprobeerd.

Houston
Totnogtoe zit alles mee. Jacqueline is uitgenodigd om komend najaar naar Houston te komen, naar dé beurs voor de tussenhandel op het gebied van quilts. Als je bedenkt dat er in Amerika alleen al 21 miljoen quilters zijn én veel vraag naar patronen voor gevorderde quilters, dan moet daar een markt zijn voor haar ontwerpen. Op haar website komen opvallend veel reacties binnen vanuit Amerika en Canada. De voorbereidingen voor de Amerikaanse trip zijn al in volle gang. Gelukkig is haar broer van plan mee te gaan om haar op zakelijk gebied ter zijde te staan.

Haar advies aan lezers, die zich op het quilterspad willen begeven? Volg eerst een basiscursus patchwork en quilten en geniet van het ontspannen bezig zijn met deze hobby, die je op elk moment van de dag kunt oppakken. Verder heeft vrijwel elke plaats een groep enthousiaste quilters en de mogelijkheid tot het volgen van cursussen. Jacqueline zelf geeft af en toe een workshop over het ontwerpen van een quilt of het omgaan met moeilijke hoekjes.

Bron: Nederlands Dagblad 21 februari 2005

Kijk op onze pagina met patchwork patronen voor een overzicht van de patchwork patronen van Jacqueline de Jonge die u bij ons kunt bestellen